FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 6, 2024

FRANŢA VA PROTEJA CULTURILE DE SFECLĂ DE ZAHĂR

ultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa li se va permite să folosească mai multe pesticide în acest an, din cauza riscului ridicat al atacurilor din partea unei insecte care în 2020 a făcut ravagii în rândul culturilor de sfeclă de zahăr, a declarat vineri ministrul delegat al Agriculturii, Agnes Pannier-Runacher, transmite Reuters, transmite Agerpres. Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor putea să utilizeze cinci insecticide Spirotetramat, dezvoltate de firma Bayer CropScience sub marca Movento, în creştere faţă de două în prezent, a declarat Agnes Pannier-Runacher pentru postul de radio France Bleu Nord.

March 31, 2024

ADĂUGAȚI PUȚIN ZAHĂR ÎN APĂ PENTRU CAII AFLAȚI DEPARTE DE CASĂ

Există loc într-o dietă sănătoasă, spun experții, pentru delicii ocazionale (gândiți-vă la gogoși, bomboane și băuturi îndulcite) care nu sunt cu mult mai mult decât zahăr sau grăsimi. Dar nu prea mult loc. Nu mai mult de 10% din totalul caloriilor pe care le consumăm în fiecare zi ar trebui să fie sub formă de zahăr adăugat, potrivit DGA.

March 31, 2024

SFECLA DE ZAHĂR, CULTURA CARE NE ASIGURĂ CELE MAI MARI SATISFACȚII!

Este cultura care nouă ne asigură cele mai mari satisfacții. Sprijinul cuplat este destul de consistent, dacă realizăm un minim de 40 tone/ha; avem un contract încheiat, știm câți bani sunt și când îi luăm, putem obține un credit. Din valorificarea producției ne acoperim costurile (foarte mari de 2.000 euro/ha). La o digestie de 16% prețul este de 41 euro/t la o medie de 40 t/ha; dar digestia poate fi de 18% și crește ajutorul la 50 euro.

March 31, 2024

CÂT DE MULT ASPARTAM ESTE SIGUR?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat aspartamul ca fiind un „posibil cancerigen „. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a menționat că doza zilnică acceptabilă (DZA) de aspartam este în continuare de 0-40 mg/kg de greutate corporală. Experții recomandă să fiți mereu conștienți de cantitatea de aspartam pe care o consumați, asigurându-vă că vă mențineți în limita DZA stabilită de IARC, relatează Health.com.

March 13, 2024

SUCRALOZA – CERCETĂRILE RELEVĂ POSIBILE EFECTE GENOTOXICE

Un studiu publicat online în Journal of Toxicology and Environmental Health a arătat că sucraloza-6-acetat (S6A) poate fi genotoxică, ridicând îngrijorări cu privire la siguranța unor îndulcitori bine-cunoscuți în industria alimentară. Rezultatele sale ridică întrebări cu privire la potențialele sale efecte negative asupra sănătății. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au condus acest studiu susținut de Fundația de Inginerie de Stat din Carolina de Nord.

March 13, 2024

FILIERA ZAHĂRULUI DIN UCRAINA

omânia se află pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la importul de zahăr. Între timp, fermierii români nu au unde să-și vândă sfecla de zahăr cultivată și mulți renunță la această cultură pentru că nu pot să o valorifice. Nici producătorii de zahăr nu o nu o duc mai bine, astfel că în țara noastră au rămas doar două fabrici de zahăr, la Bod și Roman. Cu alte cuvinte, zahărul ucrainean a găsit portițe să intre mai puțin legal în țara noastră și să rămână. S-a creat o adevărată filieră care plimbă zahărul prin UE și, apoi, cu acte europene, acesta trece granița în România. Totul cu ajutorul unor ”băieți deștepți”.

March 5, 2024

VIITOR DIFICIL PENTRU PREȚURILE ZAHĂRULUI

„Prețurile zahărului în noiembrie au avut o tendință de 28 ¢ (o lb), iar acum suntem în jur de 22,50 ¢.”Timp de [câteva săptămâni/de la începutul anului 2024] zahărul s-a stabilit într-un interval de tranzacționare între 20 ¢ și 24 ¢, dar Dobrydney a spus că intervalul este încă destul de mare în comparație cu mai multe intervale istorice, care s-au situat în jurul valorii de 15 ¢. „Dar cred că 20 este noul 15”, a spus el.

March 5, 2024

RĂMÂNEM CEL MAI MARE IMPORTATOR DE ZAHĂR UCRAINEAN

În ciuda faptuluii că, de la finele anului trecut, importurile de zahăr din Ucraina în România sunt permise doar pe baza de licență acordată procesatorilor, țara noastră rămâne cel mai mare importator de zahăr din statul vecin dintre toate statele membre UE, arată o ultimă analiză a Comisiie Europene. În perioada octombrie 2023-februarie 2024, țara noastră a adus din statul vecin peste 47.700 de tone de zahăr, adică 21% din toate importurile de zahăr din Ucraina ale UE.

March 5, 2024

ZAHAR INVEST A MAJORAT PACHETUL DE ACȚIUNI LA ZAHARNI ZAVODI

omerciantul bulgar de zahăr și cofetărie Zahar Invest a achiziționat 311.643 de acțiuni la producătorul local de zahăr și etanol Zaharni Zavodi [BUL:ZHZA], ca parte a propunerii de preluare, ridicându-și pachetul de acțiuni la 96,876%, a anunțat vineri compania țintă. În perioada 2 – 29 februarie, un total de 47 de investitori au acceptat oferta Zahar Invest de 6,30 leva (3,49 dolari/3,22 euro) pe acţiune, a declarat Zaharni Zavodi într-un declarație la bursă.  

March 5, 2024

NU NE AȘTEAPTĂ UN VIITOR DULCE

rganizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) şi-a majorat estimările privind mărimea deficitului global de zahăr în sezonul actual 2023/2024 (octombrie/septembrie), transmite Reuters, preluat de Agerpres. Cel mai recent raport al ISO prognozează un deficit global de 689.000 de tone de zahăr în sezonul 2023/24, comparativ cu un deficit de 335.000 de tone prognozat în raportul anterior care data din luna noiembrie 2023.