FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 8, 2023

PREȚUL MONDIAL AL ZAHĂRULUI A ATINS CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII 13 ANI

Prețurl zahărului a crescut cu 9,8% față de august, marcând a doua creștere lunară consecutivă și atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010. Creșterea prețurilor a rezultat în mare parte din preocupările crescânde cu privire la perspectivele mai stricte ale ofertei globale. Prognozele timpurii care indică o scădere a producției în Thailanda și India se datorează condițiilor meteorologice „mai uscate decât în mod normal”, asociate cu evenimentul predominant El Niño.

October 8, 2023

CULTURA CARE ADUCE FERMIERILOR ÎN ACEST AN PROFIT

Fabrica de la Luduș a fost închisă timp de 2 ani și s-a cultivat mai puțină sfeclă de zahăr, cuantumul a urcat undeva la 2.400 euro/hectar deci pentru campania 2022. Chiar dacă suprafețele și sperăm ca fabrica să funcționeze, pentru că fabrica ca să funcționeze, e nevoie de cultură, să existe cultivate suprafețe considerabile, cel puțin 8.000-10.000 de hectare astfel încât producțiasă meargă în parametrii maximi. Și e păcat ca fermierii să nu meargă pe această cultură profitabilă atât din punct de vedere al subvenției, cât și din punct de vedere al producției pe care o realizează. Pentru că să nu uităm, este și cumva un, să spunem așa, un as pe care fermierii îl pot scoate din mânecă

October 8, 2023

MINISTRUL BARBU A VIZITAT FABRICA DE LA LUDUȘ

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat Fabrica de Zahăr de la Luduș, județul Mureș. Șeful de la Agricultură a avut astăzi, miercuri – 4 octombrie, o întâlnire cu reprezentanții societății, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului și pentru a discuta cu personalul și reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților S.C. «Zahărul» S.A. LUDUȘ.

October 8, 2023

MINISTRUL AGRICULTURII ESTIMEAZĂ CĂ SUPRAFEȚELE DE CULTURĂ VOR CREȘTE

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a vizitat miercuri, 4 octombrie 2023, Fabrica de Zahăr de la Luduș. Florin Barbu a avut o întâlnire cu reprezentanții societății, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului și pentru a discuta cu personalul și reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților SC «Zahărul» SA Luduș.

October 3, 2023

FERMIERUL EMIL TURDEAN RECOLTEAZĂ SFECLA DE ZAHĂR

Agricultorul, recunoscut pentru pozițiile sale tranșante față de conducătorii vremelnici ai instituțiilor statului, a trimis azi site-ului Lantulalimentar.ro câteva fotografii și două clipuri video realizate în timp ce conducea tractorul cu remorcă în urma mașinii agricole care smulgea din pământ căpățânile de sfeclă de zahăr și le depunea în buncăr. De acolo, acestea sunt ejectate, pe bandă, în remorca tractorului. 

October 1, 2023

CONSUMUL GLOBAL DE ZAHĂR, MAI MARE CA PRODUCȚIA

NEW YORK, 29 sept (Reuters) - Se estimează că consumul global de zahăr în sezonul care începe în octombrie va fi cu 290.000 de tone metrice mai mare decât producția globală zahăr, deoarece recolta importantă din Brazilia este mai mult decât compensată de culturile afectate de vreme dinAsia.

October 1, 2023

INDIA VA IMPUNE INTERZICEREA EXPORTURILOR DE ZAHĂR

Potrivit oficialilor guvernamentali, se așteaptă ca India să interzică exporturile de zahăr în viitorul sezon de zahăr, care începe la 1 octombrie. Această decizie a fost luată pentru a se asigura o piață internă bine aprovizionată și pentru a menține prețurile sub control. Probabil că guvernul va emite o notificare în prima săptămână a lunii noiembrie pentru a oficializa această interdicție.

September 27, 2023

DEFICITUL GLOBAL DE ZAHĂR

Producţia de porumb a Braziliei, un mare producător agricol mondial, a explodat, astfel că a devenit mai profitabil să utilizezi porumbul pentru a produce etanol, un combustibil cheie pentru autoturismele din cea mai mare economie din America Latină. În consecinţă, fabricile de procesare care până acum utilizau ca materie primă trestia de zahăr mai scumpă, se uită acum să producă mai mult zahăr şi mai puţin biocombustibil.

September 27, 2023

„REGELE ZAHĂRULUI“

Armeanul Frenghian Harutiun este una dintre marile personalității ale Aradului, peste care istoria a tras puza uitării nemeritate. Amintit și cu prenumele Frânghian sau Frenkian, acesta a înființat în perioada interbelică Fabrica de Zahăr din Arad, a adus la Arad sediul general al Societății Zahărului din România și, mai mult decât atât, a dezvoltat un model de afacere în care directorul și patronul munceau cot la cot cu angajatul și căutau să creeze condiții de viață bune pentru personal, conștienți de faptul că angajatul reprezintă cel mai important capital al companiei.

September 27, 2023

FABRICA DE ZAHĂR DIN LUDUŞ

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori.