FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 29, 2023

SUA: PROGRAMUL ZAHĂRULUI „FĂRĂ COSTURI”.

Atât prețurile ridicate ale alimentelor cât și inflația vor sta în mintea multor americani, în acest an, când vor cumpăra bomboanele de Halloween.Din păcate, ei vor plăti suplimentar datorită unui costisitor Program federal al zahărului care umflă prețul acestuia și al produselor care conțin zahăr. În ultimii trei ani fiscali, americanii au plătit de peste două ori prețul mediu mondial pentru zahărul rafinat.

October 29, 2023

ZAHĂRUL ÎN CAFEA ȘI ÎN CEAI AFECTEAZĂ DURATA VIEȚII?

Rezultatele au indicat că în rândul populației de bărbați danezi studiată în acest grup longitudinal, consumul de zahăr din ceai și cafea nu a arătat nicio asociere semnificativă cu riscul de mortalitate de orice cauză, diabet incident sau mortalitate asociată cu boli cardiovasculare sau cancer.

October 24, 2023

CÂT DE… DULCE MAI E ZAHĂRUL ROMÂNESC?

În data de 12 septembrie a avut loc la Brașov Adunarea Generală a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de zahăr din România (FCSZR) cu principal subiect alegerea noului președinte și a consiliului director. După o activitate îndelungată și prodigioasă în slujba sfeclei de zahăr, dr. ing. Ioan Gherman a renunțat la a mai candida la conducerea federației. Astfel, cea mai importantă organizație zonală, cea de pe lângă fabrica Agrana din Roman și-a prezentat candidatul în persoana Florentinei Iacob, specializată în economie, afaceri internaționale și studii europene, având o funcție importantă la o mare companie agricolă din județul Botoșani, cu peste 15 mii ha teren agricol în administrare, din care cca. 800-1000 ha cultivate anual cu sfeclă de zahăr. Candidatul propus a fost ales în unanimitate.

October 22, 2023

UE OFERĂ AUSTRALIEI COTĂ DE IMPORT DE ZAHĂR

În pofida deficitului de zahăr din Europa, negociatorii Uniunii Europene care poartă discuţii cu oficialii din Australia pe tema unui acord de liber schimb, oferă acestora din urmă o cotă atât de mică de import de zahăr fără tarife vamale, încât nu ar umple nici măcar o navă, susţin surse din apropierea discuţiilor, citate de Reuters. Preţurile la zahăr în UE s-au dublat în ultimii ani, ceea ce a contribuit la creşterea galopantă a preţurilor la alimente, unul dintre motive fiind şi normele stricte de mediu care afectează producţia locală. În aceste condiţii, cumpărătorii europeni sunt dependenţi de importuri care sunt în mare parte vizate de tarife vamale.

October 22, 2023

CE VREAI SA STII DESPRE ZAHAR DAR NU AVEAI PE CINE SA INTREBI

La un moment dat, in timpul anului 2019,  urmare a presiunii informationale a celor care doreau sa impuna impozite pe consumul sucurilor (Parlamentul, in primavara, apoi Guvernul, in vara) , si mai ales ca reactie la multimea de date false vehiculate, am editat o brosura, inspirandu-ne de la britanici: un format mic, A5, prietenos, usor de folosit, care sa spuna adevarul  despre zahar, utiliatea acestuia, performantele, beneficiile si, mai ales, ce inseamna consumul sanatos de zahar sau de dulciuri . Va invitam sa deschidem impreuna brosura si sa o lecturam: vom vedea ce inseamna zaharul pentru industria alimentara in general, nu numai indulcitorul pe care il punem in cafea... 

October 22, 2023

ERITRITOLUL A FOST ASOCIAT CU ATACURILE DE CORD ȘI ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE

Un înlocuitor al zahărului numit eritritol – comercializat ca atare sau folosit ca ingredient pentru îndulcitori naturali precum ștevia și în produsele keto, cu conținut redus de zahăr – a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui studiu. „Gradul de risc nu a fost modest”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, citat de CNN.

October 15, 2023

FABRICA DE ZAHĂR DOMINO DIN BROOKLYN

Two Trees Management a anunțat redeschiderea oficială a fabricii Domino Sugar, una dintre cele mai emblematice clădiri din Brooklyn transformată într-un spațiu de lucru modern. Proiectul de reutilizare adaptivă, condus de Practice for Architecture and Urbanism (PAU) a început în 2017 cu scopul de a reimagina monumentul pentru a deveni un punct de legătură între cartierul existent și malul recuperat al apei.

October 15, 2023

LIPSA MONDIALĂ DE ZAHĂR

 Jon Davis, meteorolog șef pentru Everstream Analytics, s-a alăturat FOX Weather duminică pentru a explica modul în care evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume au afectat puternic proviziile globale de zahăr înainte de sezonul aglomerat de Halloween.

October 15, 2023

EUROPA: RĂDĂCINI DE SFECLĂ MARI DAR CU UN CONȚINUT MIC DE ZAHĂR

Conținutul de zahăr al sfeclei din Regatul Unit livrat fabricilor a fost în medie sub 16% în fiecare săptămână a campaniei din 2023 până în prezent, marcând cel mai scăzut conținut de zahăr observat în sfeclă în această perioadă a anului din cel puțin ultimii 10 ani. Aceasta continuă tendința de a avea rădăcini mari și conținut scăzut de zahăr, observată în testele de recoltă înainte de campanie.

October 15, 2023

O FOSTĂ FABRICA DE ZAHĂR REIMAGINATĂ IMPECABIL

Noua rafinărie Domino, un miez de pâine lucid al unei clădiri de birouri care se ridică din crusta sa care se descuamează, poartă un alt mesaj, cel mai bine exprimat într-o engleză simplă: Not Anymore. Conceptul este simplu: o navă de sticlă ascunsă într-un templu al industriei din secolul al XIX-lea, cu bolta sa rotunjită, transparentă, ridicându-se deasupra liniei acoperișului.