FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 30, 2024

MITURI DESPRE ZAHĂR

Citim și ne trec pe la ureche tot felul de zvonuri privind zahărul.  Să vedem câte dintre acestea sunt adevarate si câte sunt doar mituri urbane sau invenții.

May 30, 2024

PRODUCȚIA ȘI CONSUMUL DE ZAHĂR, RECORDURI ÎN 2024/25

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) se așteaptă ca producția mondială de zahăr să crească la un record de 186 de milioane de tone metrice în sezonul 2024/25 (octombrie-septembrie), în timp ce cererea va atinge și ea un maxim istoric de 178,8 milioane de tone.  

May 29, 2024

TEREOS

Producătorul francez de zahăr Tereos, care anul trecut şi-a vândut fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş), a raportat miercuri o triplare a profitului net, până la 448 milioane de euro, în anul financiar 2023/24, graţie preţurilor mai mari la zahăr, transmite Reuters.

May 26, 2024

ZAHĂRUL UCRAINEAN ÎN 2024

Producția de zahăr pentru anul 2024/2025 este estimată la 1,8 milioane tone, similar cu estimarea anterioară a FAS/Kiev. Zona de producție a sfeclei de zahăr va rămâne constantă în recoltele 2023/24 și 2024/25, ceea ce ar putea indica faptul că industria zahărului se adaptează la o „nouă normalitate”.

May 15, 2024

PREȚURILE ZAHĂRULUI SCAD BRUSC

USDA, în raportul său bianual lansat pe 23 noiembrie, a estimat că producția globală de zahăr în 2023/24 va crește cu +4,7% a/a până la un record de 183,461 MMT și că consumul global de zahăr în 2023/24 va crește cu +1,2% a/a la un record de 178.431 MMT. USDA a prognozat, de asemenea, că stocurile globale de zahăr din 2023/24 vor scădea cu -13,3% a/a, până la un minim pe 13 ani de 33,681 MMT. Organizația Internațională a Zahărului (ISO) a ridicat, pe 28 februarie, estimarea deficitului global de zahăr pentru 2023/24 la -689.000 MT, de la estimarea din noiembrie, de -335.000 MT.

May 15, 2024

MIHAELA NEAGU: “FACEM INVESTIȚII PENTRU RETEHNOLOGIZARE ȘI ENERGIE VERDE”

Mihaela Neagu a ținut să sublinieze faptul că “în acest an fabrica va procesa sfeclă din 15 septembrie până la sfârșitul anului, aceasta fiind perioada optimă, în industria zahărului, pentru procesare și ambalare”. ”Suntem într-un contact foarte bun cu fermierii, mai ales că noi lucrăm în Ardeal, unde oamenii sunt extrem de harnici și serioși, putem face înțelegeri chiar și pe cuvântul dat!

May 3, 2024

UCRAINA CAUTĂ CUMPĂRĂTORI PENTRU ZAHĂR

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024 şi în aceste condiţii va trebui să-şi reducă suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr, cu aproape 20%, dacă nu va găsi alte pieţe de export, a declarat joi pentru Reuters un înalt oficial ucrainean, transmite Agerpres. La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri destinate limitării intrărilor de produse agroalimentare din Ucraina, în încercarea de a calma protestele fermierilor nemulţumiţi de afluxul de importuri ucrainene ieftine apărut după debutul invaziei ruseşti.

May 3, 2024

GLOBALIZAREA CARE ȘI-A ATINS LIMITELE

Manifestațiile fermierilor care tocmai s-au încheiat – probabil nu definitiv – nu pot fi reduse la o simplă revoltă a țăranilor. Afectând mai multe țări ale Uniunii Europene, această criză dezvăluie sfârșitul unui model agricol, moștenit din anii 1960. Ruptura își are originea într-o dinamică structurală de durată și într-o contradicție profundă care s-a accentuat încă din anii 2000 între viitorul agriculturii și globalizarea comerțului cu produse agricole ca urmare a acordurilor comerciale internaționale.  

May 3, 2024

PREȚURILE GLOBALE ALE CIOCOLATEI

Criză de cacao chiar înainte de Paște? Ouă de ciocolată fără ciocolată? Din păcate, s-ar putea să trebuiască să ne gândim la asta, deoarece creșterea prețurilor la cacao și la zahăr riscă să aibă consecințe asupra prețului batoanelor și iepurilor de ciocolată, potrivit publicației economice franceze Les Echos. Pe fondul penuriei de marfă, prețul la cacao crește în prezent la niveluri istorice. Niveluri care nu s-au mai văzut din 1977, la apogeul boom-ului mărfurilor. Potrivit lui Christian Cilas, cercetător și specialist în cacao, “creșterea actuală a prețurilor este legată de o scădere a producției în 2023, în special din cauza problemelor legate de schimbările climatice în principalul bazin de producție din lume, care sunt țările Côte d’Ivoire și Ghana”, ploile torențiale favorizând răspândirea bolilor la arborii de cacao.

May 3, 2024

ÎNDULCITORUL NEOTAM POATE DETERIORA PERETELE INTESTINAL

Un îndulcitor utilizat în prăjituri, băuturi răcoritoare și gumă de mestecat poate dăuna grav sănătății oamenilor prin slăbirea intestinului, potrivit unui nou studiu, citat de The Guardian. Consumul chiar și a unei cantități mici de îndulcitor neotam (E961) poate duce la apariția sindromului intestinului iritabil, a rezistenței la insulină și chiar a septicemiei. Rezultatele cercetării arată faptul că unele dintre noile generații de îndulcitori pot avea un „efect toxic” asupra sănătății.