FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

November 24, 2022


Categorii:

ZAHĂRUL ORGANIC

Zahăr organic: este mai sănătos decât obișnuit? Ce spune un dietetician Diferențele dintre zahărul organic și cel convențional.

Johane M. Filemon, M.S., RDN și Maria Laura Haddad-Garcia ; Revizuit de dieteticianul Jessica Ball, M.S., RD 16 noiembrie 2022

 

Zahărul adăugat se găsește în multe alimente procesate. De la cereale la iaurt, sosuri pentru paste și, bineînțeles, băuturi, este probabil să vedem zahăr (sau o formă de zahăr) adăugat ca ingredient.  Având în vedere interesul crescut pentru alimentele organice, poate ne-am întrebat dacă ar trebui să cautăm alimente care folosesc zahăr organic. De fapt, mulți oameni aleg produse ecologice datorită beneficiilor lor pentru sănătate. În plus, dacă încercați să vă gestionați nivelul zahărului din sânge, este posibil să vă fi trecut prin minte că folosirea zahărului organic ar fi cea mai bună opțiune. Deci, în ceea ce privește zahărul, este, de fapt, cel organic, mai sănătos sau doar un titlu de lux? Iată ce ar trebui să știm!

Ce este zahărul organic?

Cel mai bun loc pentru a începe este să înțelegem ce face alimentele organice. Potrivit USDA, „alimentele organice certificate USDA sunt cultivate și procesate în conformitate cu ghidurile federale care abordează, printre mulți factori, calitatea solului, practicile de creștere a animalelor, controlul dăunătorilor și buruienilor și utilizarea aditivilor”.

În timpul procesării produselor ecologice, inclusiv a zahărului, toate ingredientele trebuie să fie organice și nu sunt acceptați „conservanți, culori sau arome artificiale”, conform listei de substanțe permise și interzise. Există, de asemenea, un proces de certificare în care un certificator de la USDA inspectează fizic ferma pentru a se asigura că aceste linii directoare sunt respectate. Deși sigiliul organic certificat USDA nu este o cerință, acesta este frecvent observat pe produse, alimente procesate și chiar bunuri de uz casnic care au îndeplinit aceste standarde riguroase, permițând alimentelor sau produsului să aibă un preț mai mare decât omologul său convențional. Rețineți că este posibil să nu găsiți certificarea USDA pentru toate alimentele ecologice, chiar dacă acestea au îndeplinit regulile de a avea 95% sau mai multe ingrediente organice. De asemenea, s-ar putea să întâlniți termeni precum „cel puțin 70% ingrediente produse organic”, ceea ce înseamnă că 70% dintre ingrediente sunt organice pe baza regulilor USDA, în timp ce celelalte 30% nu sunt.

Care este diferența dintre zahărul organic și cel obișnuit?

 

Credit: Getty Images

Să ne uităm la profilurile nutriționale ale zahărului organic și obișnuit.

Nutriție organică cu zahăr.

 Potrivit USDA, o porție de 4 grame (aproximativ 1 linguriță) de zahăr organic din trestie oferă:

 • Calorii: 15
 • Proteine: 0 grame
 • Grasimi totale: 0 grame
 • Carbohidrați totale: 4 grame
 • Zaharuri: 4 grame
 • Fibre: 0 grame
 • Sodiu: 0 grame

Nutriție regulată cu zahăr

Potrivit USDA, o porție de 4 grame (aproximativ 1 linguriță) de zahăr obișnuit din trestie oferă:

 • Calorii: 15
 • Proteine: 0 grame
 • Grasimi totale: 0 grame
 • Carbohidrați totale: 4 grame
 • Zaharuri: 4 grame
 • Fibre: 0 grame
 • Sodiu: 0 grame

 

După cum puteți vedea, nu există diferențe nutriționale între zahărul organic și cel convențional. Zahărul, atât organic, cât și convențional, furnizează doar carbohidrați, toți fiind zahăr.

Nicio componentă a zahărului organic nu îl face mai sănătos pentru noi decât zahărul obișnuit. Potrivit unei revizuiri sistematice din 2020 publicată în Nutrients, consumul de alimente organice vă poate ajuta să vă reduceți aportul de pesticide sintetice, dar rezultatele sănătății nu au fost încă definite. Este nevoie de mai multe cercetări pentru un singur aliment pentru a evalua beneficiile specifice ale alegerii organice față de cele convenționale.

Ce să luați în considerare în schimb

Coridoarele magazinelor alimentare sunt pline de produse cu tot felul de etichete și mențiuni nutriționale. În calitate de consumator, ar putea fi dificil să identifici ce înseamnă acele etichete sau dacă prețul crescut merită. În loc să cautăm zahăr organic în ingredientele unui produs, să fim atenți  la cantitatea de zahăr adăugată.

Zahărul poate fi găsit în alimente în două moduri - natural sau  adăugat. Zahărul natural, așa cum sugerează și numele, se găsește în mod natural în alimente precum fructele, legumele și produsele lactate neîndulcite. Alimentele care conțin zahăr natural sunt adesea pline de fibre, vitamine și minerale care oferă multe beneficii pentru sănătate. Dimpotrivă, zahărul adăugat este adăugat în timpul procesului de producție a alimentelor. Zahărul adăugat include zaharoza, dextroza, zahărul de masă și siropurile și se găsește în principal în băuturi dulci, produse de patiserie, cereale și deserturi cu zahăr.

"Când mănânci zahăr, organismul nu face o diferențiere între sursele de zahăr organic și non-organic. Organismul tratează zahărul ca pe zahăr", ​​spune Kim Rose, RDN, nutriționist și educator certificat în diabet. Rose observă că indiferent de tipurile de zahăr consumate, corpul tău le va descompune și le va absorbi în același mod. Rose explică în continuare că același lucru este valabil și pentru persoanele cu diabet zaharat – atât zahărul organic, cât și cel obișnuit vă pot determina creșterea glicemiei.

Aportul de zahăr recomandat

Zahărul adăugat este supraconsumat pe scară largă. De fapt, potrivit CDC, adulții americani, în medie, consumă în jur de 17 lingurițe de zahăr pe zi. Consumul și consumul excesiv de zaharuri adăugate poate duce la probleme de sănătate precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Asociația Americană a Inimii recomandă bărbaților să nu consume mai mult de 9 lingurițe (36 de grame) de zahăr adăugat zilnic, iar femeilor să nu consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame). Concluzia Deși unora le place să cumpere alimente organice, nu există suficientă știință pentru a confirma beneficiile asociate pentru sănătate. Și când vine vorba de zahăr adăugat, ar trebui să te concentrezi pe limitarea cantității pe care o consumi zilnic în loc să fie organic sau nu. Pentru a vă menține aportul scăzut de zahăr adăugat, citiți etichetele nutriționale și alegeți-le pe cele cu mai puțin de 5% per porție din Valoarea zilnică pentru zahăr adăugat.

 

………………………………………………………..

Articolul original:

Organic Sugar: Is It Healthier Than Regular? Here's What a Dietitian Says . The differences between organic and conventional sugar.

Johane M. Filemon, M.S., RDN and Maria Laura Haddad-Garcia

Reviewed by Dietitian Jessica Ball, M.S., RD November 16, 2022

https://www.eatingwell.com/article/8011949/is-organic-sugar-healthier-than-regular/