FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 11, 2023


Categorii:

ZAHĂRUL NU ÎI FACE PE COPII HIPERACTIVI

 Zahărul nu îi face pe copii hiperactivi - iată de ce atât de mulți cred că  zahărul face acest lucru

Jason Bittel, Iunie 8, 2023

Ideea ca copiii să fie „hiperctivi de la zahăr” a apărut în anii 1970, iar mitul continuă în ciuda dovezilor care arată contrariul. Consumul prea mult de vată de zahăr și alte dulciuri poate duce la probleme de sănătate, dar hiperactivitatea nu este una dintre ele.

Cornuri cu ciocolata, sucuri, înghețată, bombonele pop, vată de zahăr - vara a început  și asta înseamnă că copiii au mâncat probabil mai multe dulciuri decât de obicei.

Dar un aflux de zahăr provoacă,  într-adevăr,hiperactivitate la copii, așa cum cred mulți părinți?

Ideea că copii sunt hiperctivi de la zahăr a început să capete  amploare încă din anii 1970, în mare parte datorită unei cărți best-seller a alergologului pediatru Ben Feingold, De ce copilul tău este hiperactiv.

În carte, Feingold a susținut – cu puține dovezi – că aditivii alimentari, inclusiv zahărul, sunt legați de comportamentul excitabil la copii.

De atunci,  asocierea dintre zahăr și hiperactivitate a fost complet dezmințită în două recenzii amănunțite și bine respectate ale cercetării, în anii 1994 și 1995. Consensul covârșitor al cercetătorilor este că „nu există nicio asociere, nici una”, spune Mark Corkins, președintele Comitetului pentru Nutriție al Academiei Americane de Pediatrie.

(Citiți mai multe despre istoria obsesiei noastre pentru zahăr.)

Și totuși, mitul ridicat de zahăr rămâne – și este mai puternic ca niciodată.

Așadar, ce se întâmplă?

Gândiți-vă la ce evenimente sunt asociate cu aportul ridicat de zahăr, spune Corkins, care este și profesor la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității din Tennessee.

„Petreceri de naștere, reuniuni, Crăciun, Ziua Recunoștinței.” Timp de piscină, grătar în curte, picnicuri, zile de plajă. Începi să vezi un model?

Știința zahărului.

Diana Schnee, un dietetician pediatru înregistrat la Cleveland Clinic Children’s din Ohio, spune că a văzut dovezi anecdotice despre hiteractivitate de la zahăr.

Cu toate acestea, „există o mulțime de lucruri care pot explica hiperactivitatea copiilor și schimbarea emoțiilor”, spune Schnee.

„Unul dintre ele este că sunt copii și acesta este un lucru foarte tipic.” În plus, consumul de carbohidrați foarte rafinați poate provoca inflamații, care pot afecta comportamentul unui copil, spune ea.

De asemenea, lipsa consumului de fructe sau legume poate duce la constipație, care poate provoca, de asemenea, disconfort și stare de spirit.

Când mâncăm carbohidrați, corpul nostru descompune alimentele într-un fel de zahăr din sânge numit glucoză.

Organele, țesuturile și celulele noastre se bazează pe glucoză ca sursă vitală de energie, unul dintre motivele pentru care dieta keto este atât de periculoasă.

Deși există multe tipuri de zahăr alimentar, nutriționiștii tind să împartă zahărul alimentar în două categorii de bază - zahăr obișnuit sau natural  și zahar adaugat. (Aflați cum zahărul și grăsimea afectează creierul.) „Bine, deci morcovii sunt o legumă. Sunt bogate în beta caroten. Dar au de fapt niște zahăr natural în ele”, spune Corkins.

Fructele au și zaharuri naturale, numite fructoză, la fel ca și laptele, care conține un zahăr natural numit lactoză.

Cu toate acestea, Corkins spune că nu există o limită pentru cantitatea de zaharuri naturale pe care copiii ar trebui să le consume zilnic.

Mai degrabă, trebuie să urmărim zaharurile adăugate, deoarece acestea pot contribui la afecțiuni de sănătate precum obezitatea, cariile dentare, bolile de inimă, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și bolile hepatice grase, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

În Statele Unite, sursele principale de zaharuri adăugate sunt deserturile procesate, băuturile îndulcite cu zahăr și gustările, raportează Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru copiii sub doi ani, Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu adauge zaharuri deloc.

La fel, pentru copiii între doi și 18 ani, aceiași experți sugerează nu mai mult de 25 de grame, sau aproximativ șase lingurițe de zahăr adăugat, în fiecare zi. Pentru a pune aceste cifre în context, o singură cutie de Coca-Cola conține 39 de grame (sau între 7,5 și 9,5 lingurițe) de zahăr.

Placerea din dulciuri

Acum, înainte de a începe să te simți ca un părinte rău pentru că ai lăsat copiii tăi să aibă mai mult zahăr decât recomandă AAP, fii sigur că Corkins și colegii săi sunt conștienți de greutatea enormă a acestei sarcini.

„Majoritatea copiilor primesc mai mult decât atât”, recunoaște el. Din fericire, etichetele produselor alimentare din SUA sunt acum obligate să enumere „zaharurile adăugate” ca o categorie separată, ceea ce ar trebui să le faciliteze părinților să identifice zahărul ascuns în orice, de la băuturi pentru sport la baruri pentru micul dejun.

(Consultați centrul nostru despre creșterea copiilor sănătoși.)

În general, Schee îi sfătuiește pe părinți să realizeze că zahărul este ca orice alt ingredient – bun, cu moderație.

„Zahărul în sine nu este neapărat rău dacă este consumat rar în cantități mici”, spune ea. „Așa că nu mă preocupă cu adevărat bucățica ocazională de tort de ziua de naștere sau plăcinta de Ziua Recunoștinței.

Sunt mai îngrijorat de zahărul în mod regulat din dieta unui copil.”

 

……………………..

Articolul  

Sugar doesn’t actually make kids hyper—here’s why so many believe it does

ByJason Bittel , Published June 8, 2023

 Photografie  by ROBERT CLARK, Nat Geo Image Collection

https://www.nationalgeographic.com/premium/article/sugar-rush-kids-nutrition-health