FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 6, 2023


Categorii:

ZAHĂRUL CHIAR HRĂNEȘTE CANCERUL?

Zahărul chiar hrănește cancerul?

Connie Chang , The New York Times , 17 iulie 2023

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente.

De-a lungul celor opt ani de activitate, Stacy Shawhan a lucrat ca dietetician oncologic și a auzit multe întrebări de la pacienții cu cancer despre modul în care dieta le influențează prognosticul. Dar o întrebare a apărut mai mult decât restul: consumul de alimente și băuturi dulci îmi va hrăni celulele canceroase, agravându-mi starea ?

„Pacienții cu cancer sunt atât de vulnerabili, iar unii dintre ei sunt îngroziți să mănânce”, a spus Shawhan, care practică medicina la Universitatea din Cincinnati Cancer Center.

„Ei se gândesc: „Dacă opresc să mai mănânc zahăr, atunci pot să-mi înfometez cancerul”.

Narațiunea „zahărul hrănește cancerul” datează din anii 1920, când un fiziolog german a observat că unele celule tumorale consumau mai multă glucoză decât celulele sănătoase.

Curând după aceea, au apărut diete cu conținut scăzut de zahăr care pretindeau că vindecă cancerul. Sondajele recente din Statele Unite și Europa sugerează că aproximativ o treime dintre pacienții cu cancer evită în mod activ zahărul.

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente.

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente. „Fiecare celulă are nevoie de glucoză, creierul nostru are nevoie de glucoză”, a spus Philipp Scherer, cercetător în diabet la UT Southwestern Medical Center din Dallas. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a mânca dacă ai cancer – sau încerci să scazi riscul de a-l îmbolnăvi – este o dietă echilibrată și sănătoasă.

Rolul zahărului în riscul de cancer

Zahărul nu este cancerigen, a spus Scherer.

Nu există dovezi care să arate că consumul de zahăr va provoca cancer în sine (cum ar fi, de exemplu, fumatul). În plus, a adăugat Scherer, „multe, multe tipuri de cancer preferă să folosească grăsimea ca sursă de energie primară, așa că nici ideea că cancerele preferă glucoza nu este chiar adevărată”.

Totuși, un număr limitat de dovezi, dar în creștere, a legat supraconsumul de zaharuri adăugate (de tipul care se găsește în prăjituri, prăjituri și băuturi răcoritoare) de cancer.

De exemplu, o analiză amplă a studiilor publicate în 2018 a citat mai multe care au legat adaosul de zahăr și consumul de băuturi dulci de o creștere a riscului de cancer. S-a demonstrat că consumul în exces de zahăr provoacă inflamație cronică la unii oameni, care poate deteriora celulele care pot deveni apoi canceroase, a spus Shawhan. De asemenea, s-a demonstrat că consumul excesiv de zaharuri adăugate scade imunitatea, ceea ce poate permite celulelor canceroase să se răspândească mai ușor. Și consumul de zahăr în exces poate modifica metabolismul în moduri care pot duce la obezitate și diabet, afecțiuni despre care se știe că cresc șansele de a face cancer.

Pacienții cu cancer și zahărul.

Odată ce ești diagnosticat cu cancer, eliminarea zahărului nu pare să încetinească sau să oprească creșterea cancerului în majoritatea cazurilor, a spus Shawhan.

„În acest moment, nu aportul de zahăr este cel care stimulează creșterea cancerului, ci cancerul în sine.”

În plus, zahărul este esențial pentru majoritatea viețuitoarelor, a spus Scherer.

Și atunci când apare în mod natural în alimente precum produsele lactate, fructele și legumele, face parte dintr-o dietă sănătoasă, a spus Natalie Ledesma, dietetician în oncologie la UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center.

În cea mai mare parte, experții sunt de acord că nu este nevoie să vă abțineți de la zaharurile care apar în alimentele integrale.

Dar Ledesma observă că consumul de zahăr adăugat în exces a fost asociat cu rezultate mai proaste - inclusiv rate mai mari de mortalitate - la pacienții cu anumite tumori solide, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de prostată.

Alte tipuri de cancer ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus ea, dar cercetările privind tipurile de cancer mai rare au fost limitate. De asemenea, este important ca pacienții cu cancer să își gestioneze dieta fără să se teamă de mâncare, a spus dr. Santosh Rao, medic oncolog integrator la Spitalele Universitare Connor Whole Health din Cleveland.

Până la jumătate experimentează pierderea musculară ca urmare a bolii lor.

Și, uneori, lucrurile pe care medicii le recomandă pacienților în timpul rundelor de tratamente obositoare - cum ar fi Ensure, băuturi cu electroliți sau chiar cartofi - pot conține o mulțime de zaharuri, a spus Shawhan. În timp ce toți oamenii ar trebui să evite dietele bogate în zaharuri adăugate, pacienții cu cancer cu anumite boli metabolice ar trebui să fie deosebit de vigilenți, deoarece acele boli le pot afecta prognosticul. „Pacienții cu diabet zaharat slab controlat tind să aibă cancer de sân mai agresiv”, de exemplu, a spus Rao.

Și o meta-analiză a sugerat că pacienții obezi au mai multe șanse să moară din cauza cancerului de colon, de sân și uterin.

Cum să mănânci mai sănătos fără a renunța

Cea mai bună modalitate de a vă reduce riscul de cancer și de a mânca dacă aveți un diagnostic de cancer este să urmați o dietă sănătoasă, care conține multe fructe și legume întregi.

Dietele mediteraneene îndeplinesc aceste obiective și ajută la reducerea riscului de cancer, arată unele studii. Asocierea carbohidraților cu proteine, fibre și grăsimi (o bucată de unt de arahide pe o felie de măr, de exemplu) previne creșterile de glucoză care pot, în timp, să facă ravagii metabolismului nostru și să crească riscul de cancer. În general, a spus Shawhan, este în regulă să vă răsfățați cu puțin zahăr adăugat, chiar și zilnic, atâta timp cât obțineți nutrienții esențiali din restul dietei. Ea recomandă să rămâneți în conformitate cu sugestia Departamentului pentru Agricultură al SUA de 12 lingurițe de zahăr adăugat pe zi - sau mai bine zis, urmați îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății de șase lingurițe. Cercetările privind înlocuitorii de zahăr și influența acestora asupra cancerului și riscului de cancer sunt neconcludente. Experții sugerează să îi evitați până când aflăm mai multe. Ledesma preferă, în schimb, să-și îndulcească rețetele cu alimente dulci natural, cum ar fi bananele, fructele de pădure congelate și sosul de mere, care se regăsesc frecvent în înghețatele fără lapte.

„Scorțișoara sau ghimbirul oferă o dulceață fără calorii adăugate sau zahăr”, a spus Ledesma.

Această poveste a fost publicată inițial pe nytimes.com. Citiți-l aici.

…………………

 

Articolul

(Jam Dong/The New York Times)

Does sugar actually feed cancer?  By  Connie Chang , The New York Times ,  17 iulie 2023 ,

la adresa:

https://www.seattletimes.com/nation-world/does-sugar-actually-feed-cancer/