FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 26, 2023


Categorii:

ZAHĂR LUDUȘ REIA PRODUCȚIA

Zahăr Luduș reia producția din septembrie cu materie primă românească

de A 25 aprilie 2023

 

Proprietarul vrea să mențină brandul în atenția consumatorului până ce fermierii locali vor reuși să producă suficinetă sfeclă, dar și până când compania va avea acces la zahăr din restul statelor membre.

Fabrica Luduș ar avea nevoie de sfeclă de pe aproximativ 8.000 de hectare, însă anul acesta a semnat contracte cu fermierii care exploatează 3.300 de hectare și care au primit de la procesator sămânța și îngrășămintele, scrie Economica.net.

“În prezent, importăm din Ucraina zahăr pe care îl reambalăm și îl punem pe piață sub brandul Bod, singurul sub care vom comercializa. Ucraina este singura noastră opțiune pentru că niciun stat membru nu mai vinde zahăr, păstrându-și local resursele. De asemenea, Moldova a interzis exporturile de zahăr (începând cu 1 martie 2022 n.red.). La fel și Turcia”, a explicat Neagu.

În schimb, datorită inițiativei UE privind benzile de solidaritate, s-a înregistrat un aflux de zahăr ucrainean pe piața UE începând din iunie 2022, din datele USDA.

Soluția importului din Ucraina, deși avantajoasă din perspectiva prețului, este însă una temporară și “neavantajoasă” pe termen lung, mai spune antreprenoarea care este de acord cu o posibilă decizie a UE legată de interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina în statele UE vecine.

“Noi suntem de acord să se interzică importurile de zahăr din Ucraina. Vom achiziționa din UE chiar dacă este mai scump pentru a asigura o parte din cantitatea de zahăr necesară consumului populației. Doresc să-i asigur pe consumatorii zahărului Bod că în rafturile magazinelor se va găsi cu siguranța un produs de calitate, așa cum i-am obișnuit”, spune ea.

În momentul de față, din datele companiei, prețul zahărului este în creștere și a ajuns la peste 1.000 de dolari tona. Zahărul din Ucraina este însă mai ieftin pentru că procesatorii de acolo au costuri mai mici cu utilitățile, fiind în stare de urgență.

După cum explică analiștii Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), criza energetică și indisponibilitatea materiilor prime au dus la prețuri excepțional de ridicate pe piața spot. Disponibilitatea zahărului brut, dar și a dextrozei, glucozei sau izoglucozei a pus în pericol mulți procesatori de alimente, dar a generat în același timp profituri mari pentru producătorii de zahăr.

În ceea ce privește activitatea de procesare de sfeclă de zahăr, aceasta va începe în unitatea de la Luduș cu 1 septembrie anul acesta, odată ce primele cantități de sfeclă de zahăr de la fermierii români vor ajunge în fabrică. Compania a semnat contracte cu aproximativ 250 de fermieri pentru a prelua sfecla de pe o suprafață de 3.300 de hectare, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 148.500 de tone, la un randament mediu de 45 de tone la hectar.

“Acum suntem în remont, ne pregătim de producție”, mai spune Neagu potrivit căreia în fabrică lucrează 122 de angajați.

Cât despre fabrica de zahăr de la Bod, aflată parțial tot în proprietatea lui Neagu, prin Best Achiziții S.R.L., aceasta va rămâne în conservare anul acesta din lipsa materiei prime.

Din datele companiei, pentru unitatea de la Bod ar fi nevoie de sfecla de pe aproximativ 6.000 de hectare. “Nu am avut de unde achiziționa atâta sfeclă, astfel că Fabrica Bod rămâne în conservare. Anul acesta, fermierii din zona Covasna-Harghita vor aduce sfecla la Luduș”, a mai explicat antreprenoarea.

Producția de zahăr din sfeclă de zahăr a UE pentru anul de producție 2023/24 este prognozată de către USDA la 15,3 milioane de tone de pe aproximativ 1,44 de milioane de hectare  de sfeclă de zahăr, cu 4% peste producția anului anterior. USDA estimează o reducere a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr în Franța, cel mai mare cultivator al anului trecut, dar  a creșterii plantațiilor în Polonia, Spania, România, Slovacia și Ungaria.

În ceea ce privește producția totală de zahăr din sfeclă de zahăr din UE, incluzând-o pe cea pentru uz industrial, USDA  prognozează 16,7 milioane de tone, cu 600 000 tone în plus față de 2022/23, un an afectat de secetă, dar sub 2021/22.

Se preconizează că utilizarea industrială a sucului de zahăr brut pentru fermentație și producția de bioetanol va crește ușor, cu aproximativ 20.000 tone în 2023/24, după o scădere în 2022/23.  Scăderea producției de bioetanol rezultă din faptul că fabricile preferă să utilizeze cereale ca materie primă în locul zahărului, având în vedere prețurile foarte mari ale zahărului.

.........................

Articolul original la adresa   https://focus-agricol.ro/2023/04/25/zahar-ludus-reia-productia-din-septembrie-cu-materie-prima-romaneasca/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zahar-ludus-reia-productia-din-septembrie-cu-materie-prima-romaneasca