FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 19, 2023


Categorii:

VERDICTUL COMISIEI PRIVIND NEONICOTINOIDELE ESTE ÎNCĂ ÎN DISCUȚIE

 

Verdictul Comisiei cu privire la decizia curții UE privind pesticidele toxice pentru albine este încă în discuție

De Natasha Foote | EURACTIV.com  Feb 9, 2023 

  

Produsele de protecție a plantelor în cauză – imidacloprid, clothianidin și tiametoxam – aparțin unei clase de pesticide cunoscute sub numele de neonicotinoide, care sunt similare din punct de vedere chimic cu nicotina și insectele țintă. Neonicotinoidele au fost criticate în ultimii ani pentru că au contribuit la declinul albinelor, perturbându-le simțul orientării, memoriei și modului de reproducere.

Cea mai înaltă instanță a UE a hotărât joi (19 ianuarie) că țărilor UE nu ar trebui să li se mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, toxice pentru albine, punând capăt jumătate din toate astfel de derogări.

Dar, în ciuda hotărârii, situația este prea complexă pentru a fi clară pentru factorii de decizie și părțile interesate. Pentru grupurile de campanie ecologice, formularea hotărârii – care se referă la „introducerea pe piață și utilizarea semințelor tratate cu acele substanțe au fost interzise în mod expres printr-un regulament de punere în aplicare” – indică faptul că aceasta ar trebui să pună capăt odată pentru totdeauna

toate derogările de urgență la pesticide.

Pe de altă parte, părțile interesate din industrie susțin că hotărârea se referă în mod specific la practica de acoperire a semințelor – aplicarea preventivă a acestor substanțe pe sămânță în loc să fie pulverizate pe cultură – dat fiind că nu răspunde urgenței situației, deoarece

este pre-planificat.

Întrebat de EURACTIV dacă decizia se referă la toate substanțele pesticide interzise de UE, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că executivul UE „analizează în prezent în continuare hotărârea”, subliniind că, ca în orice hotărâre preliminară, hotărârea instanței este o „interpretare a dreptului UE”.

Însă, potrivit ONG-ului Pesticide Action Network Europe (PAN), considerentele hotărârii UE sunt clare și înseamnă că toate derogările la pesticide trebuie să înceteze, deoarece niciuna dintre ele nu poate fi considerată o „urgență reală”. Prin urmare, militanții PAN au cerut Comisiei Europene într-o declarație „să ia măsurile necesare și să se asigure că toate derogările la pesticide vor fi anulate imediat”.

Pe de altă parte, CropLife Europe, care reprezintă sectorul de protecție a plantelor din UE, a spus că decizia instanței „clarifică când pot fi acordate autorizații de urgență de către statele membre”. „Instanța și-a concentrat deliberările asupra substanțelor interzise în mod expres pentru tratarea semințelor”, a spus reprezentantul.

Industria zahărului din UE a respins o hotărâre judecătorească a UE, ceea ce înseamnă că statelor membre nu le mai sunt permise scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, în timp ce alte organisme agricole susțin că acest lucru este atât funcțional, cât și necesar, având în vedere acreditările lor toxice pentru albine.

Alte puncte forte ale disputei

Un alt punct de controversă este că decizia nu specifică dacă se referă la UE sau la piața internațională, creând un semn de întrebare dacă semințele tratate pot fi produse pe pământul UE și apoi exportate în țări terțe.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Comisiei a rămas vag, reiterând că instanța a decis că „nu este permisă introducerea pe piață a pesticidelor pentru o utilizare care a fost interzisă în mod explicit”. Purtătorul de cuvânt a adăugat că Comisia „continuă să analizeze hotărârea” pentru a clarifica exact ce înseamnă aceasta în practică.

Cât despre statele membre care au emis deja derogări pentru pesticidele interzise de UE pentru 2023, rămâne, de asemenea, neclar cum vor fi tratate astfel de cereri. „Statele membre trebuie să interpreteze regulile UE în conformitate cu hotărârea instanței”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că executivul UE își evaluează în prezent consecințele asupra modului în care ar trebui acordate autorizațiile de urgență, inclusiv pe cele deja acordate și în ceea ce privește non-neonicotinoidele.

pesticide.

Gerardo Fortuna / Nathalie Weatherald]

………….

Articolul original

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commissions-verdict-still-out-on-eu-court-ruling-on-bee-toxic-pesticides/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=9716&pnespid=t_VoC3hMPa4ewuXB_DG5Q5uSoRunSYIpfLi_yPllqQNmvSpiALHCZ_uejDWyN7UNfy57qhetIQ