FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 14, 2021


Categorii:

U.K. ZAHĂRUL DIN BĂUTURILE RĂCORITOARE, DUPĂ UN AN DE TAXE

Zahărul cumpărat în băuturi răcoritoare „a scăzut cu 10% în anul următor taxării industriei”  

Peter Russell, 11 martie 2021

Cantitatea de zahăr cumpărată de gospodării  prin băuturile răcoritoare a scăzut cu 10% în anul următor introducerii taxei pe băuturile răcoritoare din Marea Britanie, potrivit unui studiu. Cercetările efectuate de Universitatea Cambridge au constatat că volumul băuturilor răcoritoare achiziționate a rămas același, dar cantitatea de zahăr cumpărată în aceste băuturi a fost cu 30g mai mică, în fiecare săptămână.

 Introdusă în aprilie 2018 în UK, „taxa pe zahăr” a impus o taxă producătorilor - o taxă de nivel superior de 24p pentru băuturile cu mai mult de 8g zahăr / 100mL și o taxă de 18p pentru băuturile cu mai mult de 5g, dar mai puțin de 8g zahăr / 100mL. Băuturile cu mai puțin de 5 g zahăr / 100 ml nu au fost impozitate.

Cercetătorii au estimat achizițiile la un an după taxă.

Studiul, publicat în The BMJ[1], a analizat datele de la Kantar Worldpanel, în care gospodăriile participante au fost rugate să înregistreze toate achizițiile de alimente și băuturi. Acesta a inclus aproximativ 31 de milioane de achiziții de băuturi, produse de cofetărie și articole de toaletă din martie 2014 până în martie 2019. Cercetătorii au comparat achizițiile de băuturi răcoritoare în martie 2019 cu o estimare bazată pe tendințele pre-existente ale achizițiilor, care probabil ar fi avut loc dacă taxa nu ar fi fost introdusă. Au descoperit că volumul băuturilor răcoritoare din cel mai înalt nivel s-a redus cu 155 ml, sau cu aproximativ 44%, pe gospodărie, pe săptămână.

Aceasta a reprezentat o reducere de 18g zahăr în fiecare săptămână - o scădere de aproximativ 46%. Pentru băuturile din cel mai scăzut nivel, reducerea a fost și mai semnificativă, arătând o reducere a zahărului de 12,5 g - cu o scădere de aproximativ 86%.

Când au verificat la băuturile care erau scutite de taxe, nu s-a văzut nicio modificare în volumul cumpărat. Unele dintre aceste băuturi nu conțin zahăr, în timp ce la unele crescuse conținutul de zahăr. Zahărul achiziționat din aceste băuturi a crescut cu 15,3 g, echivalent cu o creștere de aproximativ 166%.

Efectul combinat a însemnat că, deși nu a existat nicio modificare a volumului tuturor băuturilor răcoritoare cumpărate, conținutul de zahăr s-a redus cu 29,5 g pe gospodărie pe săptămână, echivalent cu o scădere de aproximativ 10%.

„Cred că industria a făcut cu adevărat ceea ce i s-a cerut și aceasta a fost reducerea cantității de zahăr din băuturile lor”, a declarat co-autorul dr. Jean Adams, de la Centrul de Cercetări pentru Dietă și Activitate din Cambridge.

În același timp, reformularea nu pare să fi afectat vânzările.

Ea a declarat pentru Medscape News UK că, analizând prețul acțiunilor și cifra de afaceri, „aceste lucruri nu par să fi fost afectate prea mult, așa că se pare că s-au putut adapta fără un impact economic mare”. Autorii  recunosc unele limitări ale studiului lor, inclusiv utilizarea doar a datelor din achizițiile aduse în case.

Ar trebui ca taxarea să fie continuată ?

Într-un editorial cu acelasi subiect[2], autorii de la George Institute for Global Health  au declarat că rezultatele au oferit lecții pentru alte țări care explorează opțiuni de reglementare pentru a promova diete mai sănătoase. Aceștia au susținut, de asemenea, că există o „oportunitate de a consolida reglementările în continuare” și ar putea „include praguri de impozitare care scad progresiv, în timp, pentru a încuraja reducerea continuă a zahărului”.

S-ar putea, de asemenea, să existe „posibilitatea de a lua în considerare dacă băuturile pe bază de lapte și sucurile de fructe, care pot conține niveluri ridicate de zaharuri libere, ar trebui, de asemenea, să fie impozitate”. Dr. Adams a spus: "pe termen lung, ceea ce trebuie să facem este să ne gândim la ce tipuri de taxe funcționează cel mai bine în diferite locuri".

[1] BMJ 2021; 372 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n254 (Published 10 March 2021)

[2] BMJ 2021; 372 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n463 (Published 10 March 2021)

Articolul original la adresa https://www.medscape.com/viewarticle/947242?src=soc_tw_210314_mscpedt_news_mdscp_softdrinks&faf=1 ;