FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 4, 2023


Categorii:

UCRAINA A INTERZIS PÂNĂ ÎN TOAMNĂ EXPORTUL DE ZAHĂR

Ucraina a interzis până în toamnă exportul de zahăr

Violina Gorcinschi ,  31 mai 2023

 

Ucraineni suspendă exporturile de zahăr până în toamnă (foto: worldatlas.com)

Guvernul Ucrainei a interzis exportul de zahăr până pe data de 15 septembrie. Această decizie a fost luată de Cabinetul de miniștri care a menționat că măsura va fi în vigoare toată vara, de pe 5 iunie până pe 15 septembrie.

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a interzis exportul de zahăr până pe 15 septembrie. Acest lucru a fost raportat de reprezentantul Cabinetului de Miniștri, Taras Melnychuk, pe Telegram, a raportat Agroportal.

Exportul de zahăr, interzis temporar de Guvernul Ucrainei

Ca urmare a contextului actual din Ucraina, guvernul a decis să oprească exporturile de zahăr pentru 3 luni. Astfel, toate țările care se aprovizionau cu zahăr ucrainean vor trebui să își caute o alternativă, cel puțin până pe data menționată de Executiv. Reprezentantul Cabinetului de Miniștri, Taras Melnychuk, a anunțat acest lucru pe rețelele de socializare.

„Zahărul a fost inclus în Anexa 1 „Volume de cote de mărfuri al căror export este supus licenței” din Rezoluția nr. 1466 cu un volum de cotă de 0 tone și o perioadă de autorizare de la 5 iunie până la 15 septembrie 2023”, a scris acesta.

De asemenea, zahărul a fost exclus din Anexa 5 „Lista m ărfurilor al căror export este supus licenței” la rezoluția menționată.

 Zahărul Bod provine, de fapt, din Ucraina

Zahărul Bod, produs în Ucraina și ambalat în România

Interzicerea exportului de zahăr ar putea avea un impact major pe piața din România. În prezent, Zahărul Bod comercializat la noi ste produs în Ucraina și doar ambalat la noi în țară. Originea zahărului vândut în ambalajele fabricii de la Bod este trecută pe ambalaj, dar pe fundul acestuia, așa încât puțini sunt cei care află că pun în coș un zahăr care nu este produs în țara noastră, dar care este promovat ca atare pe rețelele de socializare.

Anul trecut, pe rețelele sociale circula o campanie prin care românii erau îndemnați să susțină producția de zahăr românesc și să cumpere zahăr Bod, numai că fabrica de la Bod, județul Brașov, este închisă de o perioadă bună de timp și nici achiziții de sfeclă de zahăr nu s-au făcut anul trecut de la fermierii români. S-a găsit o sursă mai ieftină de unde vine zahărul direct pregătit pentru comercializare: Ucraina.

Articolul original la adresa  

https://agrointel.ro/260955/ucraina-a-interzis-pana-in-toamna-exportul-de-zahar-din-ucraina/