FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 1, 2023


Categorii:

SUPRAFAŢA CULTIVATĂ CU SFECLĂ DE ZAHĂR ÎN FRANŢA

Suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în Franţa va coborî la minimul ultimilor 14 ani

De Elena Balamatiuc , 28 februarie 2023

Suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr Franţa va scădea în 2023 până la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, în pofida preţurilor ridicate la zahăr, deoarece fermierii sunt descurajaţi de posibilele pagube provocate culturilor de sfeclă ca urmare a restricţiilor la utilizarea pesticidelor, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa (CGB), transmite Reuters.

Pe baza achiziţiilor de seminţe, fermierii francezi sunt aşteptaţi să însămânţeze cu sfeclă de zahăr în acest an o suprafaţă cu 6-7% mai mică decât anul trecut, a declarat preşedintele CGB, Nicolas Rialland.

O diminuare cu 6% ar duce suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în Franţa până la 378.000 de hectare, acesta urmând să fie cea mai mică suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr după 2009, arată datele oficiale. Comparativ, în 2022, suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr a fost de 402.000 de hectare.

Fermierii francezi au suferit de pe urma recoltelor slabe din ultimii ani, iar o secetă severă a redus recolta cu 7%. În urmă cu doi ani, recolta de sfeclă de zahăr a scăzut cu aproximativ 30%, afectată de dăunători şi secetă.

Îngrijorările cu privire la posibilele pagube provocate culturilor de sfeclă de zahăr în acest an s-au înmulţit după ce luna trecută Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanţe excepţionale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă.

Nicolas Rialland a spus că mulţi fermieri au cumpărat seminţele de sfeclă înainte de decizia CJUE. Unii din aceşti fermieri ar putea decide să nu utilizeze o parte din seminţele pe care le-au cumpărat şi să planteze alte culturi, ceea ce ar putea conduce la final la o diminuare şi mai amplă a suprafeţei cultivate cu sfeclă de zahăr.

Însă o diminuare a suprafeţei cultivate cu 30.000 de hectare ar putea avea consecinţe semnificative pentru facilităţile de producţie, a spus Rialland.

Preţurile la zahăr în Europa au atins valori record în ultimele luni. Cele mai recente date oficiale arată că preţul mediu la zahăr în blocul comunitar se situa la 655 euro pe tonă în luna decembrie, în creştere cu 56% comparativ cu luna decembrie 2021. 

........................

 

Articolul  la adresa :  https://agrobiznes.ro/stiri/suprafata-cultivata-cu-sfecla-de-zahar-in-franta-va-cobori-la-minimul-ultimilor-14-ani