FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 30, 2020


Categorii:

SFECLA DE ZAHAR  SI  NEONICOTINOIDELE

SFECLA DE ZAHAR  SI  NEONICOTINIDELE

FEDERAȚIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHĂR DIN ROMANIA ,  09/12/2019

PROBLEMĂ 1 Tratamentul semintei de sfecla de zahar cu Neonicotinoide

Anual in Romania se inregistreaza in perioada  răsăritului culturii sfeclei de zahar un atac pronuntat de daunatori de sol ( Botynoderes punctiventris,Tanymecus paleatus, Agriotes sp.). Acest atac care se situeaza peste limita pragului economic de daunare ( 3 adulti/mp) diminueaza pronuntat densitatile in cultura cu reducerea  corespunzatoare a productiilor de sfeclă de zahăr/ha.

Experientele efectuate de cercetare  au aratat faptul ca la densitati de daunatori de sol de 8-11 adulti/mp , (situații ce se înregistreaza frecvent), cultura de sfecla de zahar provenita din samanta netratata cu Neonicotinoide inregistrează pierderi de până la 45 %  din plantele răsărite  de pe un ha, cu diminuarea corespunzatoare a productiei de sfecla.

Tratamentul cu Neonicotinoide la samanta de sfecla este sigur pentru mediu, folosind-se doze reduse care sunt inglobate in drajeul de samanta care asigura protectie manipulatorului , in timpul semăntului neeliberându-se praf in atmosfera.

Precizăm că sfecla de zahăr industrială nu înfloreste în timpul vegetatiei si nu produce fenomenul de gutatie si deaceea nu e vizitată deloc de albine.

De mentionat ca in lipsa tratamentului semintei de sfecla cu Neonicotinoide nu exista alternative pentru tratamentul eficient al semintei, fapt ce a determinat ca si alte țari din UE sa emita Derogari  pentru utilizarea semintelor drajate de sfeclă tratate cu neonicotinoide  pentru primăvara anului  2020 ( Slovacia, Finlanda, Danemarca, Belgia, Polonia,Cehia,) alte țări fiind in curs de a obtine aceste derogari.

În anul 2019 ,12 țări din UE cultivatoare de sfeclă de zahăr au emis derogări pentru utilizarea semintei de sfeclă tratată cu neonicotinoide.

SOLUȚII:  Necesitatea imperioasa a emiterii  Derogarii temporare pentru campania anului 2020 care permite utilizarea în țara noastră în primăvara anului 2020 a semintelor de sfecla de zahar tratate  cu Neonicotinoide.

                                              *  *  *