FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 22, 2019


Categorii:

RECOMANDARI PRIVIND SANATATEA

Organizația Mondială a Sănătății /OMS/WHO  recomandă maxim  5 - 10 lingurițe de zaharuri adăugate pe zi

Printr-un Ghid, Consumul de zahar pentru adulți și copii, https://books.google.ro/books/about/Guideline_Sugars_Intake_for_Adults_and_C.html?id=jVk0DgAAQBAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false, apărut la 5 martie 2015, OMS a recomandat reducerea aportului de zaharuri adăugate, în toate etapele vieții, la sub 10% din calorii, pentru a reduce riscul creșterii în greutate și a cariilor dentare. Cantitatea rezultată echivalează cu un consum de maximum 50 g de zahăr pe zi (aproximativ 10 lingurițe) pentru adultul mediu (la un aport caloric de 2.000 kcal).

În plus, OMS considera că o reducere suplimentară a aportului de zaharuri adăugate la mai puțin de cinci procente din energie (adică nu mai mult de 5 lingurițe de zahăr pentru adulți pe zi) ar fi sensibil mai bună. Aceasta era totuși o recomandare provizorie insă punerea în aplicare a acesteia ca politică de sănătate trebuie discutată in continuare.   

Aceste orientări se bazează pe evaluarea mai multor studii științifice privind consumul de zahăr de către adulți și copii și riscul creșterii în greutate nesănătoase și a cariilor dentare.

Orientările OMS se concentrează pe aportul de zaharuri libere. Aceasta include glucoza și dextroza, fructoza, zahărul menajer (zaharoză), precum și zahărul de malț (maltoză) și, de asemenea, zaharurile care se găsesc în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe. Zaharuri libere sunt fie adăugate în alimente de către consumatorii înșiși (de exemplu, zahăr în cafea, miere în mușli, ...), fie se găsesc și în multe alimente procesate (de exemplu, alimentele gata-preparate, băuturile răcoritoare, prăjiturile) și în sectorul catering ( de exemplu, zahărul din deserturi).

Zaharul se adaugă la multe alimente în diferite cantități: un pahar de limonadă (200 ml) conține în medie 20 g zahăr, un vas de iaurt cu fructe (200 g) conține 25-30 g zahăr iar un  baton  de ciocolată cu lapte (16,7 g) conține în medie aproximativ nouă grame.

Orientările OMS nu se referă la zahărul care se găsește în mod natural în fructele proaspete sau lapte.

Ce spune Ghidulul  „Consumul de zahăr pentru adulți și copii”

La capitolul Recomandari, Ghidul precizeaza (pagina 16) ;

Recomandări și observații

Recomandări

 • OMS recomandă un aport redus de zaharuri libere pe parcursul întregii vieți (recomandare puternică1).
 • Atât la adulți, cât și la copii, OMS recomandă reducerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din consumul total de energie2 (recomandare puternică).
 • OMS sugerează o reducere suplimentară a aportului de zaharuri libere la sub 5% din consumul total de energie (recomandare condiționată3).

Comentarii

 • Zaharurile libere includ monozaharide și dizaharide adăugate în alimente și băuturi de către producător, bucătar sau consumator dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de sucuri de fructe.
 • Pentru țările cu un aport scăzut de zaharuri libere, nivelul nu trebuie crescut. Aporturile mai mari de zaharuri libere amenință calitatea nutrienților din dietele oferind energie semnificativă fără nutrienți specifici (3).
 • Aceste recomandări s-au bazat pe totalitatea dovezilor analizate privind atât relația dintre aportul gratuit de zaharuri și greutatea corporală (dovezi de calitate scăzută și moderată) cât și privind cariile dentare (dovezi de calitate foarte reduse și moderate).
 • Creșterea sau scăderea zaharurilor libere este asociată cu modificări paralele ale greutății corporale, iar relația este prezentă indiferent de nivelul de aport de zaharuri libere. Greutatea corporală în exces asociată cu aportul gratuit de zaharuri rezultă din aportul excesiv de energie.
 • Recomandarea de a limita aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 10% din consumul total de energie se bazează pe dovezi moderate, din studiile de calitate observaționale privind cariile dentare.
 • Recomandarea de a limita suplimentar aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 5% din aportul total de energie se bazează pe dovezi de calitate foarte scăzute din studii ecologice în care s-a observat o relație pozitivă de doză-răspuns între aportul gratuit de zaharuri și cariile dentare, la administrarea de zaharuri libere la mai puțin de 5% din consumul total de energie.

Recomandarea de a limita suplimentar aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 5% din consumul total de energie, care este susținut și de alte analize recente, se bazează pe recunoașterea faptului că efectele negative asupra sănătății cariilor dentare sunt cumulate, urmărind copilăria până la vârsta adultă. Deoarece cariile dentare sunt rezultatul expunerii pe tot parcursul vieții la un factor de risc dietetic (adică zaharuri libere), chiar și o mică reducere a riscului de carii dentare în copilărie este importantă în viața ulterioară; prin urmare, pentru a reduce riscul de carii dentare pe tot parcursul vieții, aportul de zaharuri libere ar trebui să fie cât mai mic posibil.  

 • Nu a fost identificată nicio dovadă pentru vătămarea asociată cu reducerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 5% din consumul total de energie.
 • Deși expunerea la fluor reduce cariile dentare la o anumită vârstă și întârzie debutul procesului de cavitație, aceasta nu împiedică complet apartiția cariilor dentare, iar cariile dentare progresează în continuare la populațiile expuse la fluor (23-35).
 • Aportul de zaharuri libere nu este considerat o strategie adecvată pentru creșterea aportului caloric la persoanele cu aport energetic inadecvat, dacă există alte opțiuni.
 • Aceste recomandări nu se aplică persoanelor care au nevoie de diete terapeutice, inclusiv pentru gestionarea malnutriției acute severe și moderate. Se elaborează separat orientări specifice pentru gestionarea malnutriției acute severe și moderate.

………………………………………….

1 Recomandări puternice indică faptul că „efectele dezirabile ale respectării la recomandare depășesc consecințele nedorite” . Aceasta înseamnă că „recomandarea poate fi adoptată ca politică în majoritatea situațiilor” .

2 Aportul total de energie este suma tuturor caloriilor zilnice / kilojoules consumate din alimente și băuturi. Energia provine din macronutrienți, cum ar fi grăsimi (9 kcal / 37,7 kJ per gram), carbohidrați (4 kcal / 16,7 kJ per gram), inclusiv totalul zaharurilor (zaharuri libere + zaharuri intrinseci + zaharuri din lapte) și fibre dietetice, proteine ​​(4 kcal / 16,7 kJ per gram) și etanol (adică alcool) (7 kcal / 29,3 kJ per gram). Aportul total de energie este calculat prin înmulțirea acestor factori energetici cu numărul de grame din fiecare tip de alimente și băuturi consumate, adăugând apoi toate valorile. Prin urmare, un procent din consumul total de energie este un procent din totalul de calorii / kilojouli  consumati pe zi.

3 Recomandările condiționate sunt făcute atunci când există o certitudine mai mică „cu privire la echilibrul dintre beneficii și daune sau dezavantaje ale implementării unei recomandări”. Aceasta înseamnă că „elaborarea de politici va necesita o dezbatere substanțială și implicarea diverșilor actori” pentru transpunerea lor în acțiune.