FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 6, 2023


Categorii:

PREŢURILE ALIMENTELOR AU CRESCUT ÎN APRILIE LA NIVEL GLOBAL

Preţurile alimentelor la nivel global au crescut în aprilie, după un an de scădere, anunță FAO/ Creșterea de luna trecută a fost determinată de scumpirea zahărului cu aproape 20% , Redacția , mai 5, 2023

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie, după 12 luni consecutive de scădere, dar cu toate acestea este în continuare cu aproximativ 20% sub nivelul record din luna martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna aprilie 2023, acest indice a crescut cu 0,6% comparativ cu luna martie, până la 127,2 puncte, de la nivelul de 126,5 puncte înregistrat în luna martie.

Potrivit agenţiei cu sediul la Roma, creşterea din luna aprilie reflectă preţurile mai mari la zahăr, carne şi orez, care au contracarat scăderile la cereale, lactate şi uleiuri vegetale.

Creşterea de luna trecută a preţului mondial al alimentelor a fost cauzată, în principal, de un avans de 17,6% al preţului zahărului, care a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2011. FAO a spus că această creştere are legătură cu îngrijorările referitoare la livrări mai mici după revizuirea, în jos, a estimărilor de producţie în India şi China, precum şi a unor producţii sub aşteptări în Thailanda şi Uniunea Europeană.

De asemenea, preţurile cărnii au crescut cu 1,3% comparativ cu luna martie, în timp ce preţurile lactatelor au scăzut cu 1,7%, cele ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 1,3% iar ale cerealelor s-au redus cu 1,7%, în condiţiile în care s-a înregistrat un declin pentru majoritatea cerealelor, care au contracarat majorarea preţurilor orezului.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii un raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producţia mondială de grâu ar urma să fie 785 milioane de tone, uşor mai mică decât cea din 2022 dar chiar şi aşa va fi a doua cea mai mare producţie de grâu înregistrată vreodată în istorie.

De asemenea, Organizaţia cu sediul la Roma şi-a îmbunătăţit şi estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,785 miliarde de tone, de la 2,777 miliard de tone cât estima anterior ceea ce înseamnă că a fost cu doar 1% mai mică decât cea din 2021.

......................

Articolul la adresa

Preţurile alimentelor la nivel global au crescut în aprilie, după un an de scădere, anunță FAO/ Creșterea de luna trecută a fost determinată de scumpirea zahărului cu aproape 20%