FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 13, 2023


Categorii:

PREȚUL ZAHĂRULUI CREȘTE

Prețul zahărului crește, iar piața este si mai confuză

Hagstrom Report ,  10August , 2023

 

 Discuții despre oferta și cererea globală de zahăr la Simpozionul Internațional pentru Îndulcitori / International Sweetener Symposium , de la stânga: Frank Jenkins de la JSG Commodities; Marie-Christine Ribera de la  Comitetul European al Producătorilor de Zahăr / CEFS cu sediul la Bruxelles; Toby Cohen, vicepreședinte de analiză de piață la ASR Group din Florida din Londra și Rob Johannson, director de analiză economică și politică la American Sugar Alliance (moderator). Fotografie de Jerry Hagstrom, The Hagstrom Report SugarPrices-RFP-081423

NAPA, California — Prețul zahărului în Statele Unite și în lume este ridicat  în comparație cu trecutul iar piețele au devenit mai complicate și mai confuze, au declarat două grupuri de experți săptămâna aceasta, la Simpozionul Internațional de Îndulcitori al Alianței Americane pentru Zahăr.

Prețurile mondiale ale zahărului sunt ridicate, reflectând inflația, a declarat Toby Cohen, vicepreședinte de analiză de piață pentru grupul ASR din Florida din Londra. „Aceasta nu este vechea piață pe care o știm”, a spus Cohen.

Există încă țări cu excedente, dar nu există un consens cu privire la modul în care se va desfășura acest lucru, a spus Cohen.

Organizația Internațională a Zahărului arată că există mici surplusuri, în timp ce Greenpool, o sursă alternativă de informații despre piețele zahărului, prezintă existența unor ușoare deficite, a adăugat el.

Piața „trece în mod clar printr-un ciclu optimist, deși „povestea zahărului” este încă în curs de dezvoltare”, a spus Cohen. Cohen a spus că statisticile guvernamentale nu surprind toate mișcările de îndulcitori între țări. El a spus că melasa curge din Canada în Statele Unite, zahărul din Guatemala se mută în Mexic și zahărul lichid se mută din Thailanda în China. India, a menționat Cohen, a subvenționat exporturile, dar acum și-a redus stocurile atât de mult încât ar putea avea nevoie să importe zahăr.

 

Brazilia, a spus el, își maximizează producția de zahăr și își reduce producția de etanol, dar și-a luat și angajamente de reducere a gazelor cu efect de seră. Faptul că Luiz Inácio Lula da Silva a fost reales președinte și că Brazilia va găzdui reuniunea COP în 2025 ar putea afecta faptul balanța, dacă își folosește zahărul pentru alimente sau pentru etanol.

Prețurile zahărului în Statele Unite sunt ridicate în prezent, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează rolului guvernului în gestionarea programului sau condițiilor de pe piața mondială, a declarat Barb Fecso, oficialul Departamentului de Agricultură care gestionează programul pentru zahăr din SUA.

Fecso a remarcat că producătorii de zahăr din SUA doresc asigurări că prețul va fi suficient de mare pentru a fi competitiv cu alte mărfuri, dar guvernul nu controlează alte mărfuri în același mod în care gestionează piața zahărului.

Fermierii autohtoni nu produc suficient zahăr pentru a produce 85% din piață,  obiectivul programului privind zahărul, în timp ce niciuna dintre celelalte țări care au cote nu le umplu vreodată.

În același timp, companiile importă zahăr cunoscut sub numele de „nivel înalt”, deoarece se află peste cote și, prin urmare, este supus tarifelor. Mexicul nu exportă atât de mult în Statele Unite pe cât ar putea, deoarece micii fermieri mexicani nu au acces la reduceri la imputuri, a spus ea.

Și există probleme și cu stocarea, a speculat Fecso. Conform așa-numitului „acord de suspendare” cu Mexicul, care limitează importurile mexicane, guvernul SUA stabilește raportul stocuri/utilizare la 13,5% trimestrial, a spus Fecso. Acordul a limitat capacitatea Departamentului de Agricultură de a controla prețurile, dar Fecso a spus că USDA ar putea atenua zahărul cu tarif ridicat prin resetarea cotelor și semnalând Mexicului la începutul anului că este nevoie de zahăr suplimentar. „Fie că USDA crește aprovizionarea cu zahăr prin intermediul partenerilor comerciali care au acces preferențial (fie Mexic, fie alte țări care aparțin Organizației Mondiale a Comerțului)  sau prin importuri de nivel înalt (care generează venituri de trezorerie), prețurile vor fi similare”, a concluzionat Fecso. Întrebat ce ar putea duce la scăderea prețurilor zahărului brut care este adus în Statele Unite pentru rafinare, Fecso a spus că depinde de decizia Braziliei între utilizarea zahărului pentru etanol sau pentru alimente. „Nu se va întâmpla curând”, a spus Fecso.

Frank Jenkins de la JSG Commodities a spus că taxele au fost menite să țină zahărul departe de piața din SUA, dar acum „pare să se fi înrădăcinat în piață”. Planurile Mexicului de a interzice porumbul modificat genetic înseamnă că „toată această relație cu Mexicul se clătina într-un mod foarte periculos”, a spus Jenkins. Ron Sterk, un editor, a scris într-o analiză a discursului lui Jenkins pentru Sosland Publishing, că Jenkins consideră că producția din SUA în acest an este în scădere din cauza vremii uscate și a livrărilor peste prognoza USDA, ceea ce înseamnă că vor fi necesare mai multe importuri din Mexic.

Rob Johansson, director de analiză economică și politică pentru Alianța Americană pentru Zahăr, a spus că agricultura din SUA „devine mai riscantă”, în special din cauza condițiilor meteorologice care îngreunează cultivarea trestiei de trestie și a sfeclei, iar costul inputurilor crește. Fermierii de zahăr din SUA au nevoie de o plasă de siguranță care să includă produse de asigurare mai bune, a spus el. Johansson nu a menționat că ASA a depus mărturie în fața comitetelor pentru agricultură a Camerei și Senatului că prețurile de sprijin pentru zahăr ar trebui să fie majorate în proiectul de lege pentru fermă. În timp ce programul de zahăr funcționează fără costuri pentru guvern, Biroul de Buget al Congresului notează costul programului la 90 de milioane de dolari pe an în cazul în care prețurile scad și cultivatorii de zahăr își exercită opțiunea de a livra zahăr guvernului și de a fi plătiți. pentru aceasta. Creșterea prețului de suport ar crește scorul CBO pentru program, chiar dacă opțiunea este rar exercitată.

Randy Green, un consultant care a reprezentat Asociația Utilizatorilor de Îndulcitori la simpozion, a spus că membrii săi nu sunt în favoarea încheierii Programului zahărului, deși au existat propuneri de a se face modificări la program. Membrii SUA preferă să cumpere zahăr din țară pentru că le place livrarea fiabilă și la timp, a spus el, dar importurile de nivel înalt au venit consecutiv de patru ani când sunt necesare. Importurile de nivel înalt par să fi devenit „normalizate”, a spus Green, dar el a remarcat că, deoarece guvernul nu controlează intrarea importurilor de nivel înalt, utilizarea lor înseamnă că Departamentul de Agricultură are mai puține modalități de a gestiona programul de zahăr. Politica guvernamentală, a remarcat el, constrânge oferta, iar membrii săi ar dori să vadă o expansiune a producției interne. Unele companii membre SUA „percep o cerere mai slabă”, probabil din cauza reducerii beneficiilor Programului de asistență pentru nutriție suplimentară care au fost crescute în timpul pandemiei.

Marie-Christine Ribera, director general al Comitetului European al Producătorilor de Zahăr (CEFS), a declarat că prețul zahărului în Europa au crescut de la 356 USD pe tonă în 2019 la 885 USD pe tonă în luna iunie, din cauza prețurilor mondiale ridicate și, de asemenea, din cauza prețului energiei în Europa din cauza războiului din Ucraina. Prețurile din Uniunea Europeană și Elveția sunt încă sub prețurile din SUA, a spus ea. De asemenea, consumul de zahăr nu a revenit la nivelurile pre-COVID în Europa, iar fermierii de zahăr sunt încă îngrijorați de viitorul lor, a spus Ribera. Importurile din Ucraina  au wild card pe piața europeană, a spus ea. Comisia Europeană a decis că zahărul ucrainian poate intra în țările membre UE fără taxe vamale, la fel ca și din țările cu venituri mici din întreaga lume.

Fermierii din Uniunea Europeană sunt îngrijorați de planurile UE de reducere a carbonului și de interzicerea a 27 de „substanțe active” pe care le-au folosit pentru a crește producția. Fermierii speră, de asemenea, că tehnicile genomice îi vor ajuta să îmbunătățească recoltele în viitor. Reducerea emisiilor pentru a atinge obiectivele UE va fi „o provocare dificilă”, a spus Ribera. Comisia Europeană îndeamnă să se folosească electrificarea în locul combustibililor fosili, dar asta „nu este pentru mâine”, a spus ea. Organizația ei a propus, a spus Ribera, ca politicile de decarbonizare să fie „pragmatice”, că importurile din Ucraina nu trebuie să „dezechilibreze” piața zahărului din UE, ca producătorii să fie sprijiniți în cazul șocurilor energetice, ca competitivitatea culturii UE de sfeclă de zahărar trebui să fie protejată, iar zahărul nu ar trebui să fie „marcat” în politicile de etichetare. Situația ar putea fi afectată de alegerile pentru Parlamentul European programate pentru 6-9 iunie 2024, a conchis ea.

 ………………………………………………………….

Articolul

Sugar prices up but market more confusing , Hagstrom Report , | Aug 10, 2023,

La adresa  https://www.thefencepost.com/news/sugar-prices-up-but-market-more-confusing/