FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 20, 2023


Categorii:

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII (OMS) A LANSAT UN NOU GHID PRIVIND ÎNDULCITORII FĂRĂ ZAHĂR

În recentul ghid lansat la 15 mai 2023,  OMS CERE SĂ NU SE FOLOSEASCĂ ÎNDULCITORI FĂRĂ ZAHĂR PENTRU CONTROLUL GREUTĂȚII 

Știri departamentale, Jin Ni , Communications Officer
WHO

 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care se pozitionează împotriva utilizării NSS pentru a controla greutatea corporală sau a reduce riscul de boli netransmisibile (BNT)/ noncommunicable diseases (NCDs).

  Ghidul OMS Utilizarea îndulcitorilor fără zahăr, la adresa  https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1501485/retrieve

Recomandarea se bazează pe constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile care sugerează că utilizarea înlocuitorilor zahărului nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele revizuirii sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a înlocuitorilor zahărului, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

 „Înlocuirea zaharurilor libere cu înlocuitori ai zahărului nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite”, spune Francesco. Branca, Director OMS pentru Nutritie si Siguranta Alimentelor.

„SNS nu sunt factori dietetici esentiali si nu au valoare nutritiva. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceața dietei, începând de la începutul vieții, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.”

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi fabricate sau vânduți singuri pentru a fi adăugați la alimente și băuturi de către consumatori.

Înlocuitorii obișnuiți ai zahărului includ de obicei substanțele: acesulfam K, aspartam, advantame, ciclamați, neotam, zaharină, sucraloză, stevie și derivați de stevie. Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin îndulcitori fără zahăr, cum ar fi pasta de dinți, crema de piele și medicamente, sau zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor de zahăr (polioli), care sunt zaharuri sau derivați ai zahărului care conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate îndulcitori fără zahăr.

 Deoarece legătura observată în dovezile dintre îndulcitorii fără zahăr și rezultatele bolii ar putea fi confundată de caracteristicile inițiale ale participanților la studiu și de modelele complicate de utilizare a îndulcitorilor fără zahăr, recomandarea a fost evaluată ca fiind condiționată, urmând procesele OMS pentru elaborarea ghidurilor.

Acest lucru indică faptul că deciziile de politică bazate pe această recomandare pot necesita discuții substanțiale în contexte specifice de țară, legate, de exemplu, de gradul de consum în diferite grupuri de vârstă.

Acest Ghid OMS privind îndulcitorii fără zahăr face parte dintr-o suită de orientări existente și viitoare privind dietele sănătoase care urmăresc să stabilească obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, să îmbunătățească calitatea dietei și să scadă riscul de boli netransmisibile la nivel mondial.

Anunțul OMS la adresa   https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline