FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 1, 2023


Categorii:

ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII ANUNȚĂ CĂ ASPARTAMUL POATE PROVOCA CANCER

OMS anunță că îndulcitorul artificial Aspartam poate provoca cancer, de Cara Lynn Shultz, 30 iunie 2023

 

Popularul înlocuitor al zahărului va fi listat ca „posibil cancerigen pentru oameni” în iulie Popularul înlocuitor de zahăr, aspartamul, se așteaptă să fie anunțat ca posibil cancerigen.

Aspartamul – popularul înlocuitor al zahărului care se găsește în sucuri, bomboane și în multe altele – va fi declarat ca fiind posibil cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), componenta de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – spune Reuters.

Înlocuitorul omniprezent al zahărului se bazează pe limitarea caloriilor și se găsește în sute de produse disponibile în mod obișnuit.

De la aprobarea sa inițială din 1974, a fost vândut, pe cont propriu, sub mărcile Nutrasweet, Equal și Sugar Twin și este adesea folosit ca ingredient în băuturi precum Diet Coke și în alimente ambalate precum Sugar-Free Jello și iaurtul Dannon Activia.

Potrivit U.S. Food and Drug Administration, aspartamul „este de aproximativ 200 de ori mai dulce” decât zahărul obișnuit.

Se așteaptă ca aspartamul să fie declarat ca fiind  posibil cancerigen de către agenția guvernamentală.Getty

Dar cât de mult aspartam este sigur pentru a fi consumat?

Recomandările actuale necesită citirea etichetelor – și un pic de matematică, deoarece, potrivit FDA, „doza zilnică acceptabilă de îndulcitor este de 50 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporală”.

O doză  de Diet Coke, de exemplu, conține aproximativ 200 mg de aspartam.

În timp ce ghidurile actuale ale FDA / FDA guidelines spun că persoană cu o greutate de 60 kg ar trebui să consume 75 de pachete de îndulcitor artificial pe zi pentru a atinge limita acceptabilă, Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari / the Joint Expert Committee on Food Additives – un comitet separat al OMS și al Națiunilor Unite – își actualizează evaluarea riscurilor, inclusiv și cât de mult aspartam poate sigur pentru consum, potrivit CNN.

Problema cu aspartamul este modul în care substanța chimică este metabolizată în organism.

 „Această substanță chimică este hidrolizată și absorbită în tractul gastrointestinal (GI). Acest proces duce la eliberarea de metanol, acid aspartic și fenilalanină”, potrivit unui raport de la news-medical.net.

Metanolul este apoi transformat în formaldehidă de către ficat. „Pe lângă daunele directe pe care metanolul le provoacă ficatului, formaldehida este, de asemenea, direct toxică pentru celulele hepatice și asociată cu proprietăți cauzatoare de cancer”, se spune în raport.

FDA a sfătuit anterior anumitor persoane cu o tulburare genetică rară, fenilcetonuria (PKU), să evite consumul de aspartam, din cauza dificultății de metabolizare a substanței chimice. Tulburarea este diagnosticată la naștere printr-un test de rutină a călcâiului.

Aceasta nu este prima dată când aspartamul este asociat cu cancerul;

Un studiu francez din 2022 a constatat că „îndulcitorii artificiali (în special aspartamul și acesulfamul-K), care sunt utilizați în multe mărci de alimente și băuturi din întreaga lume, au fost asociați cu risc crescut de cancer”.

„Substanțe chimice pentru totdeauna” ,care cauzează cancer , găsite în multe tipuri de lentile de contact, arată studiul

Aspartamul nu este singurul înlocuitor al zahărului care a fost analizat pentru riscuri pentru sănătate;

în februarie, un studiu a constatat că eritritolul - un aliment de bază popular în dietele sărace în carbohidrați și ceto - este legat de coagularea sângelui, accident vascular cerebral, atac de cord și deces.

Luna trecută, OMS a avertizat să nu se mai utilizeze îndulcitori artificiali pentru controlul greutății, sugerând „efecte potențiale nedorite” precum „un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți”.

Descoperirile IARC privind aspartamul urmează să fie anunțate pe 14 iulie – și se așteaptă să urmeze orientări revizuite privind alocațiile zilnice sigure.

………………..

Articolul

WHO to Announce Artificial Sweetener Aspartame May Cause Cancer,  By Cara Lynn Shultz  , June 30, 2023

la adresa 

https://people.com/who-announce-artificial-sweetener-aspartame-may-cause-cancer-7555918