FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 24, 2021


Categorii:

OBEZITATE SI SUPRAPONDERALITATEA 

 Obezitatea și supraponderabilitatea, pagina oficială a Organizației Mondiale a Sănătătii


9 June 2021

Fapte cheie

 • Obezitatea, aproape s-a triplat, la nivel mondial, din 1975.
 • În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau supraponderali.

Dintre acestea, peste 650 de milioane erau obezi.

 • 39% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali în anul 2016, iar 13% erau obezi.
 • Majoritatea populației lumii trăiește în țări în care supraponderalitatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subponderalitatea.
 • 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi în anul 2020.
 • Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani au fost supraponderali sau obezi, în 2016.
 • Obezitatea poate fi prevenită.

Ce sunt obezitatea și supraponderalitatea

 Supraponderalitatea și obezitatea sunt definite ca acumularea anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele masei corporale (IMC) este un indice simplu de greutate-înălțime care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea la adulți. IMC este definit ca greutatea unei persoane în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii sale, în metri (kg / m2).

Adulți

Pentru adulți, OMS definește supraponderalitatea și obezitatea după cum urmează:

 • supraponderalitatea apare pentru un IMC mai mare sau egal cu 25;

și

 • obezitatea apare pentru un IMC mai mare sau egal cu 30.

IMC oferă cea mai utilă măsură la nivel de populație a supraponderabilității și obezității, deoarece este aceeași pentru ambele sexe și pentru toate vârstele adulților.

Cu toate acestea, ar trebui să fie considerat ca fiind un  ghid aproximativ, deoarece poate să nu corespundă aceluiași grad de grăsime , de la individ la individ. Pentru copii, trebuie luată în considerare vârsta la definirea supraponderalității și a obezității.

Copii sub 5 ani

Pentru copii sub 5 ani:

 • supraponderalitatea este greutatea-pentru-înălțime mai mare de 2 abateri standard peste media OMS pentru standardele de creștere a copilului;

și

 • obezitatea este greutate-înălțime mai mare de 3 abateri standard peste mediana OMS pentru standardele de creștere a copilului.

Diagramele și tabelele: Standardele OMS de creștere a copiilor pentru copii cu vârsta sub 5 ani

 

Copii cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite după cum urmează pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani:

 • supraponderalitatea este IMC pentru vârstă mai mare de 1 deviație standard peste mediana de referință a creșterii OMS;

și

Fapte despre supraponderalitate și obezitate

Urmează câteva estimări globale recente ale OMS.

 • În anul2016, peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia peste 650 de milioane de adulți erau obezi.
 • În anul 2016, 39% dintre adulții cu vârsta de peste 18 ani (39% dintre bărbați și 40% dintre femei) erau supraponderali.
 • În general, aproximativ 13% din populația adultă din lume (11% dintre bărbați și 15% dintre femei) erau obezi în anul 2016.
 • Prevalența la nivel mondial a obezității aproape s-a triplat între 1975 și 2016.

În anul 2019, s-a estimat că 38,2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

Considerate altădată probleme pentru cei cu venituri mari, supraponderabilitatea și obezitatea cresc acum în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban.

În Africa, numărul copiilor sub 5 ani supraponderali a crescut cu aproape 24% la sută, din 2000. Aproape jumătate dintre copiii sub 5 ani care erau supraponderali sau obezi în 2019 trăiau în Asia.

Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi, în 2016.

Prevalența supraponderalității și a obezității în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut dramatic de la doar 4% în 1975 la puțin peste 18% în 2016.

Creșterea a avut loc în mod similar atât în rândul băieților, cât și al fetelor: în anul 2016, 18% dintre fete și 19% dintre băieți erau supraponderali.

În timp ce puțin sub 1% dintre copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5-19 ani erau obezi în anul 1975, mai mult de 124 de milioane de copii și adolescenți (6% dintre fete și 8% dintre băieți) erau obezi în anul 2016.

Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de mai multe decese, în întreaga lume,  decât cele survenite din subponderalitate.

La nivel global, există mai mulți oameni obezi decât subponderali - acest lucru se întâmplă în fiecare regiune, cu excepția unor părți din Africa subsahariană și Asia.

Ce cauzează obezitatea și supraponderalitatea?

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate și caloriile eliminate.

La nivel global, au existat:

 • un aport crescut de alimente bogate în energie, bogate în grăsimi și zaharuri; și
 • o creștere a inactivității fizice datorită naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, schimbarea modurilor de transport și urbanizarea în creștere.

Modificările în tiparele de activitate fizică și dietetică sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și societale asociate cu dezvoltarea și lipsa politicilor de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediul, procesarea alimentelor, distribuția, comercializarea și educația.

Care sunt consecințele obișnuite ale supraponderalității și obezității asupra sănătății?

Un IMC crescut este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi:

 • boli cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral), care au fost principala cauză de deces în 2012;
 • diabet;
 • tulburări musculo-scheletice (în special osteoartrita - o boală degenerativă extrem de invalidantă a articulațiilor);
 • unele tipuri de cancer (inclusiv endometru, sân, ovarian, prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon).

Riscul pentru aceste boli netransmisibile crește, odată cu creșterea IMC.

Obezitatea infantilă este asociată cu o șansă mai mare de obezitate, deces prematur și dizabilitate la vârsta adultă. Dar, pe lângă riscurile viitoare crescute, copiii obezi au dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi, hipertensiune, markeri precoce ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice.

 O povară dublă a malnutriției  

Multe țări cu venituri mici și medii se confruntă acum cu o „dublă povară” a malnutriției.

 • În timp ce aceste țări continuă să se ocupe de problemele bolilor infecțioase și subnutriției, ele se confruntă, de asemenea, cu o creștere rapidă a factorilor de risc de boli netransmisibile, cum ar fi obezitatea și supraponderabilitatea, în special în mediul urban.
 • Nu este neobișnuit să se constate că subnutriția și obezitatea coexistă în aceeași țară, aceeași comunitate și aceeași gospodărie.

Copiii din țările cu venituri mici și medii sunt mai vulnerabili la nutriția inadecvată a prenatalului, a sugarului și a copilului mic. În același timp, acești copii sunt expuși la alimente bogate în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr, cu conținut ridicat de sare, cu conținut ridicat de energie și sărace în micronutrienți, care tind să aibă un cost mai scăzut, dar și o calitate a nutrienților mai mică. Aceste tipare dietetice, coroborate cu niveluri mai scăzute de activitate fizică, duc la creșteri bruște ale obezității la copii, în timp ce problemele de subnutriție rămân nerezolvate.

 Cum pot fi reduse excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile lor netransmisibile conexe, pot fi prevenite în mare măsură.

Mediile și comunitățile de susținere sunt fundamentale în modelarea alegerilor oamenilor, făcând alegerea alimentelor mai sănătoase și a activității fizice regulate cea mai ușoară alegere (alegerea cea mai accesibilă, disponibilă și accesibilă) și, prin urmare, prevenirea supraponderalității și a obezității.

La nivel individual, oamenii pot:

 • limita aportul de energie din totalul grăsimilor și zaharurilor;
 • crește consumul de fructe și legume, precum și de leguminoase, cereale integrale și nuci; și
 • desfășura activități fizice regulate (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți).

Responsabilitatea individuală poate avea efectul deplin doar în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.

Prin urmare, la nivel social este important să sprijinim indivizii în respectarea recomandărilor de mai sus, prin implementarea susținută a politicilor bazate pe dovezi și bazate pe populație, care fac disponibile activități fizice regulate și alegeri dietetice mai sănătoase, accesibile și ușor accesibile tuturor, în special celor mai săraci indivizi.

Un exemplu al unei astfel de politici este impozitul pe băuturile îndulcite cu zahăr.

(Observatie, Gh. B.: De remarcat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii, care militeaza pentru reduerea consumului de zahar, renunta la instituirea unei taxe, ca instrument fiscal de descurajarea consumului, iar recomandarea dispare din ultimul document elaborat  de aceeasi organizatie  si cu aceeasi valoare programatica, Raportul Tehnic, din 4 iunie 2018[1]. Este o noua abordare a OMS, bazata pe esecul taxarii in diferite tari si pe lipsa de dovezi a legaturii dintre  taxare si imbunatatirea generala a sanatatii. OMS recomanda, din 4 iunie 2018, cat mai multa miscare, pentru o viata activa si sanatoasa. Totodata, politicile din documentul “Politici Fiscale pentru Alimentatie și Prevenirea Bolilor Non-comunicabile / Fiscal Policies for Diet and Prevention of Noncommunicable  Diseases “ au fost inlocuite cu programul  “Plan de Acțiune Globală privind Activitatea Fizică/ Global Action Plan on Physical Activity[2].)

Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea dietelor sănătoase prin:

 • reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
 • asigurarea faptului că alegerile sănătoase și hrănitoare sunt disponibile și accesibile tuturor consumatorilor;
 • restricționarea comercializării alimentelor bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special a alimentelor destinate copiilor și adolescenților; și
 • asigurarea disponibilității alegerilor alimentare sănătoase și sprijinirea practicii regulate de activitate fizică la locul de muncă.

Răspunsul OMS

Adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății în 2004 și recunoscut din nou într-o declarație politică din 2011 privind bolile netransmisibile (MNT), „Strategia globală a OMS privind dieta, activitatea fizică și sănătatea” descrie acțiunile necesare pentru a susține dietele sănătoase și activitatea fizică regulată.

Strategia solicită tuturor părților interesate să ia măsuri la nivel global, regional și local pentru a îmbunătăți dietele și tiparele de activitate fizică la nivel de populație.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă recunoaște MNC drept o provocare majoră pentru dezvoltarea durabilă. Ca parte a agendei, șefii de stat și de guvern s-au angajat să dezvolte răspunsuri naționale ambițioase, până în 2030, pentru a reduce cu o treime mortalitatea prematură cauzată de MNT prin prevenire și tratament (obiectivul ODD 3.4).

 „Planul de acțiune global privind activitatea fizică 2018–2030: oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă” / "WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health"  oferă acțiuni politice eficiente și fezabile pentru creșterea activității fizice la nivel global.

OMS a publicat  ACTIVE[3], un pachet tehnic pentru a asista țările în planificarea și livrarea răspunsurilor lor. Noile orientări ale OMS privind activitatea fizică, comportamentul sedentar și somnul la copii cu vârsta sub cinci ani au fost lansate în 2019.

Adunarea Mondială a Sănătății a salutat raportul Comisiei privind încetarea obezității la copil (2016) și cele 6 recomandări ale sale pentru a aborda mediul obezogen și perioadele critice din cursul vieții pentru a combate obezitatea infantilă.

Planul de punere în aplicare pentru a îndruma țările în acțiuni de punere în aplicare a recomandărilor Comisiei a fost binevenit de Adunarea Mondială a Sănătății în 2017.

........................................

Traducere a paginii oficiale  a  Organizației Mondiale a Sănătății, WHO:

OBESITY AND OVERWEIGHT

  

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

[1] https://apps.who.int/iris/handle/10665/272710

[2] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272722/9789241514187-eng.pdf

[3] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/275415/9789241514804-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y