FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 25, 2022


Categorii:

O ULTIMĂ LINGURIŢĂ DE ZAHĂR…

O ultimă linguriţă de zahăr...

Vasile Pop-Silaghi  ,   25 octombrie 2022


Cultura sfeclei de zahăr în România anului 2022 a ajuns la cea mai joasă cotă istorică. În 1876, când practic a început procesarea sfeclei de zahăr în ţara noastră, se cultiva o suprafaţă de 14.000 ha!

La începuturile procesării româneşti, producţia de zahăr era obţinută în două fabrici, Secuieni - Bacău şi Chitila, lângă Bucureşti.

 33 DE FABRICI DE ZAHĂR ÎN ‘89

În 1989 se cultivau 240 de mii hectare cu sfeclă şi procesarea se făcea în 33 de fabrici!
În 2021, sfecla s-a cultivat pe puţin peste 19 mii hectare iar în acest an au mai rămas doar 8.600 hectare, procesarea făcându-se într-o singura fabrică, la Roman.
Dacă la integrarea în UE, am fost „lăsaţi” să producem 110 mii tone de zahăr pe o suprafaţă eligibilă de aproximativ 26.000 hectare şi asiguram circa 20% din consumul naţional de zahăr, iată că în acest an vom obţine o producţie de doar 50 mii tone zahăr, de pe 8.600 ha, adică undeva la 10% din consumul total al României.

DIN 33 A MAI RĂMAS DOAR UNA!

Istoria recentă a industriei zahărului din România o ştim. Momentul este însă foarte critic!
Am rămas cu o singura fabrică, Agrana Roman şi nici aici lucrurile nu stau pe roze.
Precedentul creat, ultimul precedent, „decesul” fabricii de la Luduş din acest an ar fi trebuit să ne surprindă şi să luăm măsuri imediate, de criză iminentă!

INTENŢII BUNE, DOAR PE VORBE

Se spune ca asocierea fermierilor constituie cea mai bună soluţie pentru o justă reprezentare şi amplificare a unui punct de vedere.

Dar ce n-a facut Asociaţia Beta de la Luduş sau Asociaţia de la Oradea cu câţiva ani în urmă, ca să împiedice închiderea fabricilor de aici? Inclusiv cumpărarea de către fermieri a fost pusă pe masa ofertelor, dar Capitalul Tereos - Franţa a zis „pas”!
Guvernul nostru, prin Ministerul Agriculturii, s-a implicat imediat la aflarea deciziei Grupului Tereos de oprire a procesării sfeclei. A vrut să cumpere sau să faciliteze cumpărarea fabricii chiar de către Stat sau alţi investitori interesaţi. Paşii însă au fost făcuţi doar în... cuvinte, pentru că acţiunile propriu-zise n-au mai avut loc. Se pare chiar ca totul a fost abandonat şi că Fabrica din Luduş va avea aceeaşi soarta ca şi cea de la Oradea...

 1 IULIE A TRECUT, FABRICA NU S-A VÂNDUT!

Concret, la sfârşitul lunii mai a.c., Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu declara presei: „Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârșit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare, precum și elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului”.
Mai mult, Francois Queva, directorul executiv al Tereos Romania a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, spunând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat.
Procesul de vânzare ar fi trebuit finalizat până la 1 iulie a.c., conform angajamentelor celor două părţi, respectiv Tereos şi Ministerul Agriculturii. Nu s-a întâmplat NIMIC!

PRODUCĂTORII AU APELAT LA... PATRIOTISMUL LUI DAEA!

La data de 4 august 2022, Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr BETA Luduş, trimit din nou o scrisoare Ministrului Agriculturii, de data asta noului ministru Petre Daea, prin care cer sprijin pentru urgentarea demersurilor privind cumpărarea fabricii de către Statul român sau de către alţi investitori interesaţi.
„Vă cerem scuze pentru insistenţe, dar vă rugăm să consideraţi această scrisoare drept un strigăt de disperare din partea unor fermieri români, conştienţi că profesionalismul şi patriotismul dumneavoastră vor salva Fabrica de zahăr de la Luduş”, se spune la finalul scrisorii cultivatorilor, în încercarea de a „forţa” coarda sensibilă a ministrului.
În 10 august, la întâlnirea cu fermierii de la Luduş, ministrul agriculturii Petre Daea promitea, la rându-i, că e posibilă implicarea Ministerului în cumpărarea Fabricii Luduş, prin Casa UNIREA. Tot nimic!

 UITE VÂNZAREA, NU E VÂNZAREA!

La data de 2 septembrie a.c., Ministrul Petre Daea semnează o înştiinţare către Tereos, prin care îi face cunoscut că o firmă din România - SCANDIA Food srl - ar avea intenţia de cumpărare şi că doreşte să înceapă cât mai curând negocierile.
Trei zile mai târziu, la cererea „Ziarului financiar”, SCANDIA Food transmite poziţia sa oficială faţă de acest subiect, prin care infirmă informaţiile furnizate de ministrul Daea: „Nu suntem implicaţi în acest moment într-un proces care să presupună achiziţia fabricii de zahăr din Luduş”.

 4 ÎNTREBĂRI, ZERO RĂSPUNSURI

  1. Oare Tereos nu vrea să vândă fabrica deoarece intenţionează să o dezmembreze şi să o mute în altă ţară?
    2. De ce Ministerul agriculturii nu vrea să cumpere şi nici să sprijine cumpărarea Fabricii de la Luduş?
    3. Este cumva o înţelegere tacită între cele două părţi - Tereos şi MADR - cu implicaţii mai înalte?
    4. Să fie cumva vreo intenţie a administraţiei locale, cu sprijin politic superior, ca terenul degajat de fabrică să fie folosit pentru alte obiective, evident dirijate către un grup de interese?

 SITUAŢIA NU SE... ÎNDULCEŞTE!

De când cu această coaliţie de stânga - dreapta, pare că stânga spală dreapta, dreapta spală stânga, UDMR veghează iar noi... doar presupunem.
Cazul acesta însă, chiar că trebuie supus unui larg audit. E prea evident că sunt încălcate o serie de înţelegeri, promisiuni, principii şi nu respectă nimic!
E mult prea evident că producătorii de sfeclă au ajuns bătaia de joc a unor cercuri ermetic închise şi care, din când în când şi doar de ochii lumii, scapă cu neruşinare promisiuni deşarte!
ATENŢIE! Se închid graniţele iar noi mai avem doar o linguriţă de zahăr...

ZAHĂR DULCE, LA PREŢ AMAR
În anul agricol 2022, fabrica de zahăr Agrana Roman, județul Neamț, avea planul de a încheia contracte cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr pentru o suprafață de peste 11 mii de hectare. Până la urmă, suprafața contractată de către producătorii de sfeclă de zahăr cu unitatea procesatoare de la Roman - la ora actuală singura fabrică funcțională din țară - a fost de numai 8.500 hectare.

un articol de
VASILE POP-SILAGHI

.........................................

 

articolul original la adresa:

https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/o-ultima-lingurita-de-zahar