FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 20, 2023


Categorii:

O MOMEALĂ ÎNTINSĂ ȚĂRANILOR

O momeală întinsă țăranilor

 Julia Dahm

Dacă sunteți un fan al muzicii, termenul „oameni de la tara / village people’” ar putea aduce în minte melodii atrăgătoare și ținute funky, dar pentru grupurile de partide din UE, acestea ar putea fi cheia pentru câștigarea viitoarelor alegeri. Fermierii și alți locuitori din mediul rural au devenit o circumscripție căutată.

Este ușor de explicat: aproximativ 25% din populația UE trăiește în zone rurale.

Tradus în logica partidelor politice, aceasta înseamnă că aproape fiecare al patrulea vot este de câștigat – sau pierdut – în mediul rural.

Adunarea de săptămâna aceasta a Partidului Popular European (PPE) de la München nu a lăsat nicio îndoială că centrul-dreapta UE a luat în considerare această statistică și a inclus ferm alegătorii din mediul rural în calculele lor de campanie. Întâlnindu-se în orașul berii și al covrigilor, cel mai mare grup politic al UE în prezent din Parlamentul European a votat o rezoluție intitulată „Acordul fermierilor europeni / European Farmers’ Deal”.

Titlul este, desigur, o referire clară la strategia emblematică a UE în materie de durabilitate, Green Deal. Dar afacerea efectivă oferită fermierilor de către PPE seamănă mai degrabă cu tranzacția de voturi: protecție împotriva restricțiilor climatice și de mediu impuse sectorului agricol în schimbul votului dumneavoastră.

În cuvintele rezoluției adoptate vineri (5 mai): „PPE este și va continua să fie vocea și apărătorul fermierilor europeni și al comunităților noastre rurale”.

În practică, aceasta înseamnă că partidul promite să lupte pentru a elimina componentele cheie ale Green Deal și ramura sa alimentară și agricolă, Strategia Farm to Fork.

Principalul inamic este considerat a fi, mai presus de toate, planurile de reducere a pesticidelor aprig luptate depuse de Comisia Europeană vara trecută.

„Respingem propunerea privind utilizarea durabilă a pesticidelor, deoarece țintele de reducere alese pur și simplu nu sunt fezabile”, se arată în lucrare. Faptul că PPE este extrem de critic față de planul executivului UE de a reduce la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030 nu este nou.

Dar este prima dată când întregul partid respinge definitiv propunerea scrisă la rece. De asemenea, partidul continuă să „respinge în mod explicit propunerea de Lege pentru restaurarea naturii”, care urmărește restabilirea unui procent mare din ecosistemele naturale ale UE, argumentând că pune în pericol viabilitatea economică în zonele rurale și securitatea alimentară. La fel ca și tăierile de pesticide, Legea pentru restaurarea naturii este departe de a fi populară în rândul multor fermieri, deoarece ambele vin în mod inevitabil cu restricții la activitatea lor economică.

Dacă, până în acest moment, aveți încă îndoieli dacă rezoluția este într-adevăr o broșură de campanie, textul o explică aproape în ceea ce privește Politica Agricolă Comună (PAC), programul de subvenții al blocului pentru fermieri.

„Cei aleși în 2024 vor decide următoarea PAC pentru perioada de după 2027”, scrie ziarul înainte de a cere un buget puternic al PAC. Citiți: Mai bine votați pentru noi dacă doriți să păstrați acele fonduri dulci să curgă.

Rezoluția PPE îi dă o lovitură dură vicepreședintelui Comisiei socialiste Frans Timmermans, care este, de asemenea, însărcinat cu implementarea Green Deal. Vorbind la o conferință din Germania, marți, Timmermans a fost dornic să respingă ideea că politicile de sustenabilitate ale Farm to Fork sunt dușmanul fermierilor.

„Nu arăt cu degetul către fermieri.Ar trebui să fim aliați ai fermierilor”, a subliniat el, adăugând că fermierii înșiși suferă de impactul crizei climatice și a biodiversității.

O respingere acerbă împotriva poziției PPE a venit și din partea Verzilor, europarlamentarul franco-german Anna Deparnay-Grunenberg acuzând „noua politică de linie dura” a centru-dreapta de „ucidere” Green Deal, în timp ce austriaca Sarah Wiener a numit rezoluția „fața iresponsabilă a fermierilor”.

Respingere sau nu respingere, curtarea voturilor rurale este aici pentru a rămâne.

De fapt, ofensiva de farmec a PPE asupra fermierilor nu a fost singura din ultimele săptămâni: în Spania, după cum a raportat Paula Andrés, problema irigațiilor a fost în centrul bătăliei pentru voturile rurale.

În Germania, viitoarele alegeri regionale din Bavaria, cu o mare activitate agricolă, înseamnă că partidele – în special CSU, membru PPE – au făcut săpun fermieri în stânga și în dreapta.

„Fermierii și pădurarii sunt adevărații activiști ai schimbărilor climatice și nimeni altcineva”, a declarat ministrul bavarez al agriculturii, Michaela Kaniber (CSU), de exemplu, la un eveniment la Bruxelles săptămâna aceasta, vorbind și împotriva reducerii pesticidelor și a restabilirii naturii. Și nu în ultimul rând, lupta partidului de guvernământ polonez pentru alegătorii din mediul rural a fost o forță motrice în dus și înapoi în jurul interzicerii și dezinterzicerii importului de cereale ucrainene.De la Bruxelles, poate fi ușor să uiți de zonele rurale.La urma urmei, doar 2% dintre belgieni trăiesc în mediul rural.Dar, pe măsură ce alegerile multiple se apropie în toată Europa, nu subestima niciodată puterea alegătorilor din mediul rural.

……..

Articolul original

https://api-esp.piano.io/story/estored/480/14922/-1/21814156/562146/vib-clhao7heh01k801hyfxhgbf0t?sig=4bdc4b4c98304d1b442e0335e87865a0a8c41af7ea161b3be5a8bf8330f3c82a