FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 8, 2023


Categorii:

MINISTRUL AGRICULTURII ESTIMEAZĂ CĂ SUPRAFEȚELE DE CULTURĂ VOR CREȘTE

Ministrul Agriculturii estimează că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește ,  

A, 4 octombrie 2023

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a vizitat miercuri, 4 octombrie 2023, Fabrica de Zahăr de la Luduș. Florin Barbu a avut o întâlnire cu reprezentanții societății, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului și pentru a discuta cu personalul și reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților SC «Zahărul» SA Luduș.

    

De asemenea, ministrul a discutat cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr cărora le-a transmis că performanța Fabricii de Zahăr depinde de activitatea lor și i-a asigurat de tot sprijinul său și al MADR astfel încât aceștia să continue să cultive, să mărească suprafețele cultivate și producția.

Procesarea reprezintă unul dintre obiectivele importante ale MADR, iar în acest context Florin Barbu a subliniat că în perioada următoare va fi lansată procedura de depunere a cererilor prin Programul INVESTALIM, care beneficiază de o alocare de 600 milioane de euro, pentru mai multe categorii de produse, inclusiv procesarea zahărului în România. Ministrul a explicat, de asemenea, avantajele Programului de sprijin pentru independență energetică destinat procesatorilor și fermierilor, ce va fi finanțat prin Fondul de Modernizare.

Fabrica de Zahăr Premium Luduș a fost preluată de către doi investitori români la sfârșitul lunii ianuarie 2023 și a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafață de aprox. 3400 ha de la fermieri din județele: Mureș, Cluj – Napoca, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad. Pe 22 septembrie a început campania de recoltare și prelucrare a sfeclei de zahăr, fiind deja livrate cantități de zahăr către magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc 100%.

Ministrul a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români și și-a exprimat încrederea că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare. În acest context, ministrul a transmis celor prezenți că, din acest an, Ministerul Agriculturii acordă o subvenție mai mare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a încuraja fermierii români să continue să producă.

„Producția de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism și sunt sigur că orice român adevărat care investește în România își dorește să obțină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din țară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacția că prin determinare și efort, s-a reușit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaților și activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiție importantă pentru relansarea producției de zahăr din țară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potențial și viitor”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Alături de ministru s-au aflat deputatul Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților precum și reprezentanți ai instituțiilor subordonate și aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale.

 

........................................................................

Articolul :

Ministrul Agriculturii estimează că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește ,  

A, 4 octombrie 2023

la adresa:

https://focus-agricol.ro/2023/10/04/ministrul-agriculturii-estimeaza-ca-suprafetele-cultivate-cu-sfecla-de-zahar-vor-creste/