FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 17, 2023


Categorii:

LEGĂTURA ÎNTRE ÎNLOCUITORII ZAHĂRULUI ȘI PROBLEMELE CARDIACE

Un nou studiu face legătura între înlocuitorii zahărului și problemele cardiace - profesioniști în nutriție despre ceea ce trebuie să știți

Cheryl Alkon  Septembrie 6 , 2023

În zilele noastre se pare că toată lumea caută să reducă zahărul. Este un lucru bun, având în vedere daunele pe care excesul de zahăr îl poate face organismului. Dar încă vrem să ne bucurăm de un răsfăț dulce din când în când. Aici intervin înlocuitorii de zahăr cu conținut scăzut și fără calorii. Există atât de mulți, de la vechii noătrii favoriți aspartam, sucraloză și zaharină până la alții mai noi, cum ar fi eritritol și stevia. La fel ca îndulcitorii mai vechi, eritritolul și stevia oferă gustul zahărului dar fără calorii - și nu cresc nivelul de glucoză din sânge. Dar există diferențe cheie între acești îndulcitori. Citiți mai departe pentru a vedea care îndulcitor este o alegere mai bună pentru dvs.: eritritol vs. stevia.

Ce este eritritolul?

Eritritol este un alcool de zahăr produs din zaharurile simple din porumb. Este considerat un îndulcitor artificial, chiar dacă se găsește în mod natural în cantități mici în fructe precum struguri, piersici, pepene verde și pere, în legume precum ciupercile și în unele alimente și băuturi fermentate, cum ar fi brânza, berea, sake și sosul de soia. Dar se adaugă și în alimente ca îndulcitor la niveluri mult mai mari. Îndulcitorul, cu conținut scăzut de calorii, este aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul de masă, așa că este nevoie de mai multă substanță pentru a crea același nivel de gust.

Ce este stevia?

Stevia este un îndulcitor natural și un înlocuitor al zahărului, fără calorii, derivat din frunzele speciei de plante Ștevia rebaudiana[1], cunoscută și sub numele de frunză dulce, originară din Brazilia și Paraguay. Compușii activi ai șteviei sunt glicozidele de steviol, de până la 150 de ori mai dulci decât zahărul. Acești compuși sunt stabili la căldură, stabili la pH și nu fermentează, fiind utili la alimentele ambalate.

Unde vom găsi eritritol și ștevie.

Putem cumpăra îndulcitorii pe cont propriu sub diferite forme, de la lichide și produse sub formă de pudră până la cuburi și pachete individuale, pentru a le folosi la copt sau pentru a îndulci cafeaua și ceaiul. Dar se găsesc și în mii de alimente procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, apele aromate, iaurturile, batoanele proteice, guma de mestecat, bomboanele și sosurile de salată etichetate „cu conținut scăzut de zahăr”, „fără zahăr”, „keto” sau prietenoase cu diabeticii. Într-adevăr, aproape jumătate din casele americane au în cămară produse care conțin ștevia.

Unele produse includ atât stevie, cât și eritritol, spune dr.  Elizabeth Dunford, consultant în proiecte de politici alimentare la Institutul George pentru Sănătate Globală / The George Institute for Global Health, lector superior la Facultatea de Medicină de la Universitatea din New South Wales și profesor asistent adjunct de nutriție la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill.

În mod surprinzător, chiar și mulți dintre îndulcitorii naturali înșiși, inclusiv ștevia și fructele de călugăr, adaugă eritritol în produsul lor. Motivul? Un pachet de stevia nu se toarnă la fel ca un pachet de zahăr, explică Debbie Petitpain, MS, RDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Pentru a depăși acest obstacol, producătorii vor adăuga umpluturi precum eritritol pentru a ajuta la îmbunătățirea volumului și a texturii. În acest fel, produsul îndulcit seamănă mai bine cu zahărul de masă în volum sau senzație. Așadar, dacă ridicați un pachet de stevie, este posibil să primiți și eritritol, ceea ce face ca citirea etichetelor să fie esențială (mai multe despre asta mai încolo).

Eritritolul și ștevia sunt sigure pentru consum?

Îndulcitorii cu ștevia sunt fabricați din componente ale frunzei de ștevie și sunt considerați „în general recunoscuți ca siguri” (GRAS) de către U.S. Food and Drug Administration (FDA), autoritate care nu garantează că un produs este 100% sigur, dar recunoaște că există un consens printre experți că produsul nu va cauza rău atunci când este utilizat conform intenției.

În anul 2001, FDA a clasificat eritritolul drept GRAS[2]. Dar cercetările publicate în revista Nature Medicine în februarie 2023 au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord aveau niveluri mai mari de eritritol în corpul lor decât cele care nu au suferit un eveniment cardiac. Studiile ulterioare, atât la oameni, cât și la șoareci, au sugerat că consumul de eritritol poate crește formarea cheagurilor de sânge. „Acest lucru, la rândul său, ar putea crește șansa de atac de cord sau de accident vascular cerebral”, potrivit unei declarații a National Institutes of Health, care a finanțat cercetarea.

Dar unii spun că este prea devreme pentru a face recomandări cuprinzătoare despre eritritol. „La fel ca aproape orice consumat în exces, îndulcitorii au fost legați de efecte negative asupra sănătății”, spune Dunford, care nu a fost implicat în cercetare. „Studiul recent al Nature Medicine a constatat că nivelurile mai mari de eritritol au fost legate de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces. Este important de remarcat faptul că majoritatea persoanelor din studiu prezentau deja un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, au descoperit, chiar și la participanții sănătoși, că consumul de cantități mari de eritritol într-o singură ședință a crescut nivelurile din sânge la un nivel nedorit”, explică ea.

În cele din urmă, atât eritritolul, cât și ștevia sunt în general bine tolerate, spune Vandana Sheth, RDN, proprietarul VandanaSheth.com, o afacere de consultanță în nutriție din Los Angeles. „Dar, în doze mari, acestea pot cauza probleme cu intestinele. Avem nevoie de cercetări mai cuprinzătoare pentru a analiza efectul îndulcitorilor nenutritivi și efectul acestora asupra sănătății intestinale.” Petitpan adaugă că este posibil să creem o toleranță la aceste efecte GI și sugerează să începem cu doze mici și să vedem cum ne simțim înainte de a le adăuga mai mult în dietă.

Stevia poate fi cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet.

„Dacă sunteți îngrijorat de nivelul zahărului din sânge, stevia este cea mai sănătoasă alegere, mai ales dacă aveți diabet”, spune expertul în nutriție Fred Pescatore, MD. „Stevia nu provoacă tulburări ale glicemiei.” De fapt, un studiu din revista Appetite a arătat că diabeticii care au folosit ștevia au un nivel mai scăzut de zahăr în sânge decât cei care au folosit îndulcitori artificiali. (Faceți clic pentru mai multe informații despre stevie și diabet.) Adaugă Sheth: „Există unele date care sugerează că ștevia poate ajuta la scăderea trigliceridelor, a tensiunii arteriale și a colesterolului.” De asemenea, s-a dovedit că accelerează pierderea în greutate: într-un studiu, 77% dintre persoanele care au înlocuit zahărul de masă cu stevia au pierdut o cantitate semnificativă de greutate.

Cele mai bune utilizări pentru eritritol și stevie.

„Ambii îndulcitori pot fi folosiți în cafea și ceai sau adăugați în alimente precum smoothie-uri, iaurturi sau cereale”, spune Sheth. „Aceștia pot fi folosiți și la copt, dar, în funcție de dulceață, în special pentru ștevie, poate fi necesar să ajustați cantitatea." (O diagramă de conversie ne poate ajuta să determinăm cu câtă ștevie și eritritol să înlocuim zahărul de masă.)

Mulți oameni folosesc îndulcitorii la copt, dar nu este întotdeauna un schimb perfect, spune Petitpain. „Din perspectiva științei alimentației, zahărul se poate rumeni și carameliza, în timp ce eritritolul și ltevia nu trec prin aceeași reacție chimică și nu se vor rumeni sau carameliza”, explică ea. „Când adăugăm zahăr în ouă pentru a face o bezea , zahărul va da amestecului o consistență pufoasă. Nici ștevia, nici eritritolul nu vor avea acelați efect."

Concluzia? "Dacă zahărul mai oferă și o altă funcție, nu numai gustul dulce, este posibil să nu existe un echivalent funcțional dacă vrem să utilizăm ștevie sau eritritol în rețetă." Mai mult, spune Steth, „Ștevia poate avea un postgust care poate afecta produsul finit. Eritritolul poate să nu fie bun pentru înghețată, deoarece nu se dizolvă ca zahărul de masă și se poate cristaliza.”

Linia de jos.

Este o idee bună să ne uităm îndeaproape la ceea ce mâncămi când vine vorba de îndulcitori artificiali și să notăm mărimea porțiilor, spune Dunford. „Aș sfătui consumatorii să citească întotdeauna eticheta alimentelor pe care le cumpărăm. Companiile alimentare trebuie să includă îndulcitorii în lista de ingrediente ale produsului. Cu toate acestea, nu trebuie să arate cât de mult îndulcitor este inclus în produs. De regulă, produsele care conțin îndulcitori fără zahăr ar trebui să fie consumate cu moderație, cea mai mare parte a dietei provenind din produse proaspete și procesate minim.” Dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate, este întotdeauna o idee bună să discutați despre modificările dietetice și întrebările cu medicul dumneavoastră, spune Dunford. Adaugă Sheth: „Dacă trăiești cu diabet zaharat, „ai în vedere să te întâlnești cu un nutriționist dietetician înregistrat și cu un specialist în îngrijire și educație pentru diabet pentru a obține îndrumări personalizate și pentru a răspunde mai bine nevoilor tale nutriționale”.

Desigur, pe piață există mulți alți îndulcitori artificiali și naturali, toți cu propriile beneficii și dezavantaje. Faceți clic pentru a vedea cum îndulcitorul natural aluloza vă poate ajuta să pierdeți în greutate, așa cum sucraloza poate provoca tulburări gastrointestinale.

……………………………..........................

 

Articolul

New Study Links Sugar Substitute to Heart Problems — Nutrition Pros on What You Need to Know  ,

Cheryl Alkon , Wed, September 6, 2023,

la adresa https://www.yahoo.com/lifestyle/study-links-sugar-substitute-heart-141301826.html

......................................................................

[1] https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=e489

[2] Generally Recognized as Safe (GRAS)