FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 10, 2021


Categorii:

LA DATA DE 6 FEBRUARIE, FRANTA A PUBLICAT REGULAMENTUL PRIVIND UTILIZAREA NEONICOTINOIDELOR

FRANTA

La data de 6 februarie, Franta a publicat Regulamentul privind utilizarea neonicotinoidelor pentru tratarea  semințelor de sfeclă de zahăr.  Acesta definește condițiile de utilizare și măsurile de atenuare a riscurilor. Semănatul sfeclei, care va începe în curând, se poate face, cu aceste semințe, doar intr-o perioadă  de 120 de zile. Cu toate acestea, substanțele active vor fi reduse cu 25% comparativ cu tratamentele obișnuite. De asemenea, industria sfeclei s-a angajat să planteze 4.000 ha de zone producătoare de miere în zonele de cultivare a sfeclei. Decretul specifică, de asemenea, condițiile pentru rotația culturilor după sfeclă pentru următorii trei ani. Grâul, culturile furajere și leguminoasele care nu sunt atractive pentru polenizatori pot fi semănate încă din sezonul următor. Culturi de orumb sau cartofi pot fi cultivate doar în al doilea an, iar rapița, culturile furajere pentru miere și floarea-soarelui, printre altele, pot fi plantate numai după al treilea an.

Conform estimărilor industriei, suprafeța cultivată cu sfeclă pentru 2021, în Franța,  ar putea scădea între -5 și -6%, comparativ cu anul trecut. Această scădere a suprafeței de sfeclă de zahăr pare moderată în comparație cu cele mai alarmiste estimări care circulau înainte de derogare.

 Într-adevăr, s-a vorbit la momentul respectiv de pierderi de 20% până la 25% din suprafață! Această reducere ar fi a treia reducere consecutivă în Franța. Ministerul Agriculturii a anunțat, de asemenea, că compensația financiară care a fost promisă anul trecut producătorilor de sfeclă afectați de virusul ingălbenirii  va fi plătită începând cu luna viitoare.

Confédération Générale des planteurs de Betteraves (CGB) a publicat vineri un comunicat de presă pentru a-și exprima satisfacția de a vedea implementarea derogării.

Sistemul de compensare financiară va permite plantatorilor să facă față parțial pierderilor economice legate de scăderea randamentelor din acest sezon.

Cu toate acestea, sindicatul sfeclei regretă restricțiile penalizatoare impuse fermierilor în rotația culturilor lor în cei trei ani de la cultivarea sfeclei.

                                                                                     *  *  *

CGB - Plan de sprijin guvernamental pentru sectorul sfeclei-zahăr pentru a face față virusului ingălbenirii,

5 februarie 2021

O LUMINĂ VERDE  BINEVENITĂ, DATĂ  SUB  CONSTRÎNGERI PUTERNICE, PENTRU UTILIZAREA NEONICOTINOIDELOR ÎN 2021

UN SISTEM DE COMPENSARE FINALIZAT

Reglementarea care autorizează în mod oficial utilizarea derogatorie, de urgență, a semințelor de sfeclă tratate cu neonicotinoide pentru însămânțare în 2021 tocmai a fost semnat de miniștrii agriculturii și mediului. CGB este încântat de acest rezultat extrem de anticipat, dar deplânge restricțiile severe impuse următoarelor culturi care vor avea un impact asupra bunelor practici agronomice. Această situație necesită consolidarea cunoștințelor științifice cu privire la legătura dintre agricultură și biodiversitate. Industria noastră își va juca rolul pentru a realiza un cadru de reglementare mai pragmatic cu privire la aceste probleme. În același timp, CGB salută implementarea viitoare a schemei de compensare pentru pierderile suferite din cauza virusului ingălbenirii,  ale cărei condiții tocmai au fost dezvăluite de guvern.

Publicarea acestui decret finalizează procesul legislativ și de reglementare care autorizează temporar utilizarea semințelor de sfeclă tratate cu neonicotinoide. Anunțată pe 6 august 2020, de Julien Denormandie, ca parte a planului de sprijin guvernamental pentru industria procesării sfeclei de zahăr, această  autorizație este acum eficientă pentru următoarea campanie și permite fermierilor să își comande semințele și astfel să finalizeze semănatul pentru 2021.

CGB regretă totuși că decretul include restricții puternice asupra culturilor care pot fi plantate timp de 3 ani după o sfeclă tratată cu neonicotinoide. Aceste constrângeri, care rezultă dintr-un aviz ANSES științific insuficient justificat, riscă să conducă la o sărăcire a rotației culturilor care ar putea avea un impact puternic asupra soldurilor mai multor sectoare, inclusiv ale noastre. În această perspectivă, este nevoie de o creștere a activității științifice care să permită apariția cadrelor de reglementare care ar concilia cel mai bine atât provocările biodiversității, cât și pe cele ale agriculturii și industriei alimentare, într-o abordare mai incluzivă.  

Pentru a răspunde impactului economic al crizei de sănătate din cauza icterului, ministrul tocmai a dezvăluit condițiile pachetului de compensare anunțat în august anul trecut. Acestea prevăd declanșarea unei compensații pentru pierderile mai mari de 30% din randamentul istoric pentru fermele cu asigurare meteo și 35% pentru fermele neasigurate. Această compensație va permite un răspuns parțial la dificultățile economice întâmpinate de cultivatorii de sfeclă.

Pentru Franck Sander, președintele CGB, „această scutire a fost așteptată cu nerăbdare de cultivatorii de sfeclă, care au avut urgent nevoie de a-și proteja  sfecla și de a-și menține suprafețele de cultură. Constrângerile impuse sunt  grele și contrare bunelor noastre practici agronomice, dar ne bazăm pe angajamentul comunității noastre științifice de a furniza elementele necesare pentru o adaptare mai relevantă a acestui cadru. Salut, de asemenea, respectarea angajamentelor luate de ministrul care tocmai a dezvăluit un mecanism substanțial de compensare pentru a sprijini cultivatorii de sfeclă. Sectorul va putea să ia parte la această activitate și își va pune în aplicare angajamentele de reducere a dozelor de substanță activă cu 25% și de stabilire a celor 4.000 de hectare de zone melifere în regiunile cultivate cu sfeclă de zahăr. "