FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 3, 2024


Categorii:

ÎNDULCITORUL NEOTAM POATE DETERIORA PERETELE INTESTINAL

Studiu: Îndulcitorul neotam, folosit în prăjituri, gumă de mestecat și băuturi, poate deteriora peretele intestinal,

Ioan Radu,  25 aprilie

 

Un îndulcitor utilizat în prăjituri, băuturi răcoritoare și gumă de mestecat poate dăuna grav sănătății oamenilor prin slăbirea intestinului, potrivit unui nou studiu, citat de The Guardian.

Consumul chiar și a unei cantități mici de îndulcitor neotam (E961) poate duce la apariția sindromului intestinului iritabil, a rezistenței la insulină și chiar a septicemiei.

Rezultatele cercetării arată faptul că unele dintre noile generații de îndulcitori pot avea un „efect toxic” asupra sănătății.

Dr. Havovi Chichger, autorul principal al studiului și profesor asociat la Anglia Ruskin University, a declarat că, deși îndulcitorii ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr, unii dintre aceștia ar putea dăuna consumatorilor.

Neotam a fost dezvoltat în 2002 ca înlocuitor al aspartamului, un îndulcitor care a stârnit îngrijorări, și a devenit utilizat pe scară largă în ultimii ani în băuturile și produsele alimentare. Acesta este adesea menționat ca E961 pe lista de ingrediente de pe etichetele produselor.

Chichger și coautorul studiului, Dr. Aparna Shil, de la Universitatea Jahangirnagar din Bangladesh, au declarat că E961 reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece ar putea afecta intestinul prin îmbolnăvirea „bacteriilor bune” și invadarea peretelui intestinal. Aceste lucruri ar putea duce la îmbolnăvire, deoarece bariera epitelială, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.

Cei doi cercetători și-au publicat descoperirile, despre care spun că sunt primele care arată că îndulcitorul poate avea acest impact dăunător asupra bacteriilor intestinale sănătoase, în jurnalul Frontiers in Nutrition.

Cercetări anterioare, inclusiv cele efectuate de Chichger, au constatat că și alți îndulcitori comuni – cum ar fi zaharina, sucraloza și aspartamul – pot avea, de asemenea, acest efect dăunător.

Cei doi au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a analiza „efectele toxice ale unora dintre îndulcitorii artificiali, care au fost dezvoltați mai recent”. Unii dintre aceștia produc un gust de 1.000 de ori mai dulce decât zahărul.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis în 2010 că neotam este „sigur pentru noi”. De atunci, utilizarea sa a fost aprobată în peste 35 de țări. Dar EFSA revizuiește acum siguranța neotamului.

Sursa foto: Luchschen | Dreamstime.com

 

.................................................

Articolul original la adresa

https://g4food.ro/studiu-indulcitorul-neotam-folosit-in-prajituri-guma-de-mestecat-si-bauturi-poate-deteriora-peretele-intestinal/

.........................

Articolul   

Cakes and drinks sweetener neotame can damage gut wall, scientists find

Industry’s sugar substitute E961 can have ‘toxic effect on health’, says study finding sweetener capable of damaging intestinal bacteria

Denis Campbell Health policy editor , Wed 24 Apr 2024 20.54 CEST 

 

La adresa https://www.theguardian.com/world/2024/apr/24/cakes-and-drinks-sweetener-neotame-e961-can-damage-gut-wall-scientists-find?utm_source=pocket_saves

..............

Studiul

The artificial sweetener neotame negatively regulates the intestinal epithelium directly through T1R3-signaling and indirectly through pathogenic changes to model gut bacteria

Aparna Shil1 Luisa Maria Ladeira Faria2 Caray Anne Walker2 Havovi Chichger2*

  • 1Department of Botany, Jahangirnagar University, Dhaka, Bangladesh
  • 2Biomedical Research Group, School of Life Science, Anglia Ruskin University, Cambridge, United Kingdom

la adresa  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1366409/full