FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 29, 2023


Categorii:

ÎNDULCITORUL ASPARTAM INTRĂ OFICIAL PE LISTA SUBSTANȚELOR POSIBIL CANCERIGENE, SPUNE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

ÎNDULCITORUL ASPARTAM INTRĂ OFICIAL PE LISTA SUBSTANȚELOR POSIBIL CANCERIGENE, SPUNE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Aspartamul, îndulcitorul din Coca Cola Zero, guma Orbit și multe alte produse dietetice, intră oficial pe lista substanțelor posibil cancerigene a Organizației Mondiale a Sănătății , Articole , 29 Iunie 2023 , Redacția  

                                 

 

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

IARC nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanțe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese și au presat producătorii să recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi derutante pentru public.

JECFA, comitetul OMS privind aditivii, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului și în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia – pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc dietetic – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi, pentru a fi în pericol. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât și cele ale JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru a înțelege carcinogenitatea”. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de rău (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.

Cu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că desfășurarea ambelor procese aproximativ în același timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităților de reglementare din SUA și Japonia, consultate de Reuters.

„Rugăm ambele organisme să își coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

În scrisoare se cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeași zi, așa cum se întâmplă în prezent. Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Aspartamul, o temă de dezbatere

Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), au contestat acest lucru, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a pierdut al treilea apel împotriva unor verdicte ale instanțelor americane care au acordat despăgubiri clienților care au pus cancerul lor pe seama utilizării erbicidelor sale pe bază de glifosat.

Deciziile IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru că au stârnit alarme inutile în legătură cu substanțe sau situații greu de evitat. Acesta a inclus anterior munca de noapte și consumul de carne roșie în categoria „probabil cancerigenă”, iar utilizarea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă”, la fel ca și în cazul aspartamului.

„IARC nu este un organism de siguranță alimentară, iar analiza lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).

Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola și Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii”.

Directorul executiv al Consiliului Internațional al Asociațiilor de Băuturi, Kate Loatman, a declarat că autoritățile de sănătate publică ar trebui să fie „profund îngrijorate” de „opinia scursă” și a avertizat, de asemenea, că „ar putea induce în mod inutil consumatorii în eroare, determinându-i să consume mai mult zahăr în loc să aleagă opțiuni sigure fără zahăr și cu conținut scăzut de zahăr”.

Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional realizat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – aveau un risc de cancer ușor mai mare.

Acesta a urmat unui studiu al Institutului Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele cancere la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.

Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a provocat creșterea riscului de cancer, iar metodologia celui de-al doilea studiu a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul revizuirii sale din iunie.

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferințelor de gust cu preocupările legate de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca în 2020 să îl elimine din nou.

Includerea aspartamului pe lista de posibile substanțe cancerigene are ca scop să motiveze mai multe cercetări, au declarat surse apropiate IARC, ceea ce va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.

Dar, de asemenea, este probabil că va aprinde din nou dezbaterea cu privire la rolul IARC, precum și la siguranța îndulcitorilor în general.

Luna trecută, OMS a publicat orientări care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății. Orientările au stârnit furie în industria alimentară, care susține că acestea pot fi utile pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.

Articolul original la adresa  https://www.g4media.ro/aspartamul-indulcitorul-din-coca-cola-zero-guma-orbit-si-multe-alte-produse-dietetice-intra-oficial-pe-lista-substantelor-posibil-cancerigene-a-organizatiei-mondiale-a-sanatatii.html

 

………………

Articolul invocat, aparut in REUTERS[1]:

ÎNDULCITORUL CU ASPARTAM FOLOSIT ÎN DIET COKE UN POSIBIL CANCERIGEN, A SPUS AGENȚIA DE CERCETARE A CANCERULUI A OMS - SURSE

De Jennifer Rigby și Richa Naidu  , 29 iunie 2023 

LONDRA, 29 iunie (Reuters) - Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat ca fiind posibil cancerigen luna viitoare de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit a două surse care cunosc acest proces, punându-l ăn opoziție cu industria alimentară și cu reglementatorii.

Băutura răcoritoare Diet Coke este expusă într-un magazin din New York City, SUA, 28 iunie 2023. REUTERS/Shannon Stapleton

Aspartamul, folosit în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola până la guma de mestecat Mars Extra și la unele băuturi Snapple, va fi listat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), componenta de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus sursele.

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă ceva este un pericol potențial sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.

IARC  nu ia în considerare cât de mult dintr-un produs poate consuma o persoană în siguranță. Acest sfat pentru indivizi provine de la un comitet de experți separat al OMS pentru aditivi alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru aditivi alimentari/ the Joint WHO and Food and Agriculture Organization's Expert Committee on Food Additives), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Pachete de gumă Wrigley's Extra sunt expuse într-un magazin din New York City, SUA, 28 iunie 2023. REUTERS/Shannon Stapleton

Cu toate acestea, hotărâri similare IARC din trecut pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese și au făcut presiuni pe producători să recreeze rețete și să schimbe alternative. Acest lucru a condus la criticile conform cărora evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

Anul acesta JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie. Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur de consumat în limitele zilnice acceptate.

De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc dietetic – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi , pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările comitetelor IARC, cât și ale comitetelor JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității”. Comitetul pentru aditivi „realizează evaluarea riscurilor și determină probabilitatea ca un anumit tip de boală  (de exemplu, cancer) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.

Cu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că ținerea ambelor procese în același timp ar putea fi confuză, potrivit scrisorilor de la autoritățile de reglementare din SUA și Japonia văzute de Reuters.

Vedere exterioară a Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) din Lyon, Franța, 12 iunie 2017. REUTERS/Robert Pratta/

„Rugăm ambele organisme să-și coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, într-o scrisoare din 27 martie adresată directorului general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

Scrisoarea solicita, de asemenea, ca concluziile ambelor organe să fie făcute publice în aceeași zi, așa cum se întâmplă acum. Misiunea japoneză de la Geneva, unde are sediul OMS, nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

DISCUȚII

Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au contestat acest lucru, companiile încă simțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a pierdut al treilea recurs împotriva verdictelor curților din SUA care acordau daune clienților care își explicau cancerul pe baza utilizării de glifosat în cultura plantelor .

Deciziile IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru declanșarea unei alarme inutile pentru substanțe sau situații greu de evitat. Anterior, a pus munca peste noapte și consumul de carne roșie în clasa „probabil cauzatoare de cancer” dar și folosirea telefoanele mobile ca „posibil cauzatoare de cancer”, similar aspartamului.

  Sigla Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de lângă sediul său din Geneva, Elveția, 2 februarie 2023. REUTERS/Denis Balibouse/

„IARC nu este un organism pentru siguranța alimentelor, iar evaluarea lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).

Organismul, ai cărui membri includ Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola și Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii”.

Directorul executiv al Consiliului Internațional al Asociațiilor de Băuturi, Kate Loatman, a spus că autoritățile de sănătate publică ar trebui să fie „profund îngrijorate” de „opinia scursă” și a avertizat, de asemenea, că „ar putea induce în eroare consumatorii în mod inutil să consume mai mult zahăr, mai degrabă decât să aleagă în condiții de siguranță fără și scăzut. opțiuni cu zahăr.”

Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional efectuat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – au un risc ușor mai mare de cancer.

Acesta a urmat unui studiu al Institutului Ramazzini din Italia de la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.

Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat un risc crescut de cancer și au fost ridicate întrebări cu privire la metodologia celui de-al doilea studiu, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.

Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel global de autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar producătorii importanți de alimente și băuturi și-au apărat de zeci de ani utilizarea ingredientului. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în revizuirea sa din iunie.

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru a-l elimina din nou în 2020.

Listarea aspartamului ca fiind posibil cancerigen are scopul de a motiva mai multe cercetări, au spus sursele apropiate IARC, cercetări care vor  ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.

De asemenea, probabil că va aprinde din nou dezbaterea asupra rolului IARC, precum și a siguranței îndulcitorilor în general.

Luna trecută, OMS a publicat linii directoare care sfătuiau consumatorii să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății. Orientările au provocat furori în industria alimentară, care susține că pot fi utile pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.

Reportaj de Jennifer Rigby și Richa Naidu Editare de Michele Gershberg și Mark Potter Standardele noastre:

Principiile Thomson Reuters Trust.

 .......................................................

Articolul original,

Aspartame sweetener used in Diet Coke a possible carcinogen, WHO’s cancer research agency to say - sources

By Jennifer Rigby and Richa Naidu , June 29, 2023 ,

la adresa:  https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/whos-cancer-research-agency-say-aspartame-sweetener-possible-carcinogen-sources-2023-06-29/

 ...........................................

[1] https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/whos-cancer-research-agency-say-aspartame-sweetener-possible-carcinogen-sources-2023-06-29/