FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 4, 2024


Categorii:

ÎNDULCITORII ARTIFICIALI SUNT MAI PERICULOȘI DECÂT ZAHĂRUL

Îndulcitorii artificiali sunt mai periculoși decât zahărul și provoacă balonare, cresc nivelul de insulină și încurajează obezitatea? Am întrebat experții , HealthyLife • 3 Februarie 2024 , Redacția  

În funcție de cine vă ascultă, băuturile răcoritoare dietetice sunt fie cea mai mare realizare a științei nutriționale, fie cel mai magnific cal troian al său – un răsfăț delicios fără zahăr sau un lup în haine fără calorii, gata să vă distrugă sănătatea în alte moduri, arată un reportaj The Guardian. Da, le puteți bea fără să adăugați prea mult la aportul de energie, dar faceți trucuri cu apetitul sau cu nivelul de insulină care s-ar putea întoarce împotriva dumneavoastră? Ceea ce a luat locul zahărului este mai rău?

Cel mai logic este să începem cu insulina. În cazul în care nu sunteți familiarizați, acesta este un hormon, produs de obicei în pancreas, care vă ajută organismul să utilizeze zahărul pentru energie. De ceva vreme se presupune că organismul dumneavoastră are la fel de multe probleme în a distinge între băuturile răcoritoare obișnuite și cele dietetice ca și papilele dumneavoastră gustative, ceea ce duce la o supraproducție de insulină care ar putea provoca orice, de la creșterea tensiunii arteriale la diabet sau accident vascular cerebral.

În mod similar, există sugestii conform cărora îndulcitorii artificiali din sucurile dietetice pot păcăli creierele noastre iubitoare de zahăr, făcându-le să creadă că am consumat mai multe calorii decât am consumat, lăsându-ne hormonii foamei în stare de nervozitate.

Cu toate acestea, se pare că aceste preocupări ar putea să nu fie o problemă atât de mare pe cât credeau nutriționiștii, o analiză sistematică a studiilor publicată anul trecut constatând că expunerea la îndulcitori „nu a indus în mod concludent o creștere a aportului alimentar sau o modificare a aprecierilor subiective ale apetitului [și că] nu a fost observată nicio modificare semnificativă a nivelurilor de glucoză din sânge, a răspunsului glicemic post-prandial sau a răspunsului la insulină după consum”.

De asemenea, este posibil să fi auzit că Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat anul trecut aspartamul, unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali, ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”. Acest lucru sună rău, dar nu înseamnă mare lucru – doar că nu poate fi exclus un efect cancerigen. Aceasta plasează îndulcitorul în aceeași categorie cu extractul de aloe vera și anumite legume murate. De asemenea, consumul de băuturi fierbinți și lucrul în ture de noapte sunt considerate riscante pentru organism.

Vești bune pentru lobby-ul băuturilor dietetice, așadar. Dar stați puțin: cel puțin un studiu observațional care a analizat obiceiurile oamenilor pe o perioadă de opt ani a constatat că un consum mai mare de 21 de băuturi îndulcite artificial pe săptămână aproape că a dublat riscul de a deveni supraponderali sau obezi. Deci, ce altceva s-ar putea întâmpla?

Un răspuns ar putea fi faptul că cei care beau sucuri dietetice au mai multe șanse de a face ceva care le crește riscul de obezitate, cum ar fi consumul regulat de alimente procesate sau mâncatul în exces, deoarece cred că „economisesc” din caloriile pe care le beau.

Un alt motiv ar putea fi că se întâmplă altceva. „Sucraloza, care se găsește adesea în băuturile dietetice, este considerată a fi una dintre cele mai frecvente cauze ale balonării organismului”, spune nutriționistul Lisa Richards. „Dar există, de asemenea, unele dovezi că poate provoca iritații gastrointestinale și poate afecta bacteriile care promovează o bună sănătate generală a intestinului.”

Un studiu publicat anul trecut a sugerat că un consum de sucraloză în limita nivelurilor de aport zilnic considerate de obicei ca fiind acceptabile la om poate perturba microbiomul intestinal și poate afecta, de asemenea, țesutul intestinal.

Un alt studiu, publicat în 2022, a sugerat că alți îndulcitori pot avea efecte similare. Este nevoie de mai multe cercetări – o mare parte din cercetările existente au fost efectuate pe șoareci – dar acesta este probabil cel mai îngrijorător aspect al consumului regulat de băuturi răcoritoare, deoarece un microbiom nesănătos poate duce la o serie de efecte mai grave.

Așadar, cât de mult ar trebui să vă faceți griji? Ei bine, dacă beți băuturi dietetice în loc de apă, de mai multe ori pe zi, este probabil o idee bună să reduceți consumul: oricare ar fi mecanismul, acesta ar putea să vă facă nesănătos.

Dacă vă răsfățați mai rar, s-ar putea să fie mai puțin îngrijorător, dar merită totuși să experimentați alte băuturi care ar putea umple golul fără potențialele efecte negative. O stoarcere rapidă de lămâie într-un pahar de apă minerală ar putea, de fapt, să vă ajute să vă țineți sub control nivelul de insulină – și este, de asemenea, destul de gustoasă. Este un pic mai puțin greu de transportat comparativ cu o doză de suc, dar nu le poți avea pe toate.

…………………..

Articolul original la adresa :  

https://www.g4media.ro/indulcitorii-artificiali-sunt-mai-periculosi-decat-zaharul-si-provoaca-balonare-cresc-nivelul-de-insulina-si-incurajeaza-obezitatea-am-intrebat-expertii.html

Articolul din The Guardian la adresa:

  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2024/jan/28/should-i-worry-about-drinking-diet-soda