FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 3, 2021


Categorii:

INDULCITORII ARTIFICIALI POT PROVOCA MAI MULTĂ FOAME  DECÂT ZAHĂRUL

Indulcitorii artificiali pot provoca mai multă foame  decât zahărul pentru unii oameni

De Ed Cara, marți, 11:00 AM

Un mic studiu a constatat că femeile și persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să prezinte semne de foame după ce au băut apă cu sucraloză în loc de zahăr.

Noile cercetări din această săptămână îi pot face pe iubitorii de sucuri dietetice puțin mai încrezători în obiceiurile lor. Un mic studiu experimental a constatat că unele grupuri de oameni au părut mai înfometate și au consumat mai multe calorii după ce au băut ceva îndulcit artificial decât după ce au băut o băutură îndulcită cu zahăr. În special, persoanele cu obezitate și femeile păreau să prezinte mai multe indicii de foame, în timp ce, după experiment, femeile au mâncat mai multă mâncare.

Băuturile dietetice și alte băuturi îndulcite artificial au fost mult timp o alternativă populară pentru cei care doresc să evite caloriile din sucurile obișnuite, dar vor  o experiență dulce.

Totuși, oamenii sunt îngrijorați de destul de multă vreme  de faptul că îndulcitorii artificiali folosiți pentru a crea această iluzie ar putea fi ei înșiși dăunători - poate chiar mai dăunători decât zahărul. S-a dat vina pe băuturile dietetice pentru creșterea riscului de orice, de la cancer[1] la orbire[2] și până la demență[3].

Dovezile pentru unele dintre aceste afirmații sunt destul de slabe și se bazează pe cercetări observaționale limitate, în timp ce altele au fost investigate temeinic și nu au fost validate până acum, cum ar fi teama că aspartamul provoacă cancer[4]. Autoritățile de reglementare, inclusiv Administrația pentru alimente și medicamente / Food and Drug Administration -USA, continuă să insiste asupra faptului că îndulcitorii artificiali sunt în general siguri pentru consum. Dar alte probleme de sănătate legate de băuturile răcoritoare, cum ar fi un risc crescut de creștere în greutate sau diabet de tip 2, sunt mai puțin ușor de respins, cu date contradictorii de ambele părți.

Această nouă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, este unul dintre puținele studii care testează experimental efectele băuturilor dietetice asupra corpului și creierului. Studiile experimentale din lumea nutriției sunt în general rare, parțial și  pentru că pot fi foarte scumpe și mai greu de realizat decât un studiu tipic cu medicamente. Datele provin din proiectul existent al cercetătorilor, cunoscut sub numele de studiu  Raspunsul Creierului la Zahar / Brain Response to Sugar[5], care a testat modul în care creierul răspunde la consumul diferitelor tipuri de zaharuri, precum și la îndulcitorul artificial sucraloză.

„Studiul nostru a inclus atât femeicât și bărbați tineri, cu greutăți corporale diferite, astfel încât să putem înțelege modul în care factori specifici, cum ar fi sexul sau greutatea corporală, ar putea avea impact asupra modului în care creierul și corpul răspund la îndulcitorii artificiali în comparație cu zahărul real”, a declarat pentru Gizmodo autorul studiului Kathleen Page, medic și endocrinolog la USC's Keck School of Medicine.

Șaptezeci și doi de participanți au intrat într-un  un proces încrucișat, în care au fost obligați să treacă prin fiecare dintre condițiile diferite pe parcursul a trei vizite. După un post de 12 ore cu o zi înainte, la ora 8 dimineața, au băut apă îndulcită fie cu zaharoză (zahăr natural), sucraloză (cunoscută sub denumirea de  Splenda), sau cu nimic. Înainte și după apă, li s-a luat sângele pentru testare.

După aproximativ  20 de minute, li s-a făcut un test vizual în care li s-au arătat imagini cu alimente în timp ce erau supuși  unei scanări RMN funcționale. Scopul rezultatelor RMN și ale testelor de sânge a fost să se înregistreze semnele de foame inconștientă, cum ar fi anumite tipare de activitate cerebrală sau nivelurile fluctuante ale anumitor hormoni. La două ore după ca au băut apă, voluntarii au fost duși la un bufet, unde puteau mânca cât doreau de puțin sau de mult.

 Page și echipa ei au descoperit că persoanele cu obezitate (un indice de masă corporală peste 30 ) păreau să prezinte mai multe semne de foame în activitatea creierului în timpul testului după ce au băut apă cu zahăr fals decât au făcut după ce au băut zahăr, în timp ce nu s-a constatat  nicio diferență printre participanții supraponderali și cei cu greutate normală. În mod similar, femeile din studiu păreau mai înfometate pe baza răspunsului cerebral decât bărbații după ce au consumat sucraloză și, de asemenea, au mâncat și mai multe calorii la bufet după aceea.

Descoperirile, spun autorii, ar putea oferi unele explicații pentru datele contradictorii care au fost colectate până acum cu privire la băuturile răcoritoare, sugerând că efectele corporale ale îndulcitorilor artificiali ar putea fi influențate de alți factori.  

„În general, aceste rezultate sugerează că femeile și cei cu obezitate pot fi mai sensibili la diferențele în modul în care creierul și corpul răspund la îndulcitori artificiali în comparație cu zahărul obișnuit”, a spus Page.” Acest lucru ar putea afecta eficacitatea îndulcitorilor artificiali în unele grupuri, inclusiv la femeile și la persoanele cu obezitate”.          

Studiul experimental este unul dintre cele mai mari de acest gen, spun autorii, dar concluziile se bazează încă pe o dimensiune a eșantionului relativ mică. Și, deși un cadru de laborator are avantaje în testarea unei ipoteze, are și dezavantaje. Studiul nu ne poate spune nimic despre efectele potențiale pe termen lung ale consumului de suc dietetic, de exemplu, și a analizat doar un anumit îndulcitor artificial. Potrivit lui Page, există multe cercetări care trebuie făcute cu privire la modul în care acești îndulcitori ne pot afecta.

„Există o mulțime de întrebări cu privire la efectele îndulcitorilor artificiali asupra foamei și a sănătății generale care trebuie încă testate. De exemplu, trebuie să știm mai multe despre modul în care îndulcitorii artificiali influențează apetitul și riscul metabolic atunci când oamenii le mănâncă sau le consumă în mod regulat ”, a spus ea.

 „De asemenea, trebuie să studiem alte tipuri de îndulcitori artificiali și trebuie să testăm modul în care acestea afectează persoanele de diferite grupe de vârstă și persoanele cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul.”

 

...................................................

[1] Does Aspartame Cause Cancer? https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/aspartame.html

[2]  Diet soda habit associated with blinding diabetes complications , https://www.aoa.org/news/clinical-eye-care/public-health/diet-soda-habit-associated-with-blinding-diabetes-complications?sso=y

[3]  Bad News for Diet Soda Lovers , https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2017/diet-soda-high-risk-dementia-stroke.html

[4] Artificial Sweeteners and Cancer , https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet

[5] Neural Mechanisms for Appetite Responses to High Reward Foods (RO1 DK102794) , https://drkatiepage.com/brain-response-to-sugar-ro1/

…………..

Articolul original:

“Artificial Sweeteners May Be More Hunger-Inducing Than Sugar for Some People” , https://gizmodo.com/artificial-sweeteners-may-be-more-hunger-inducing-than-1847755465