FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 14, 2021


Categorii:

FRANȚA : NICIO SFECLĂ FĂRĂ NEONICOTINOIDE

Franța nu vede nicio soluție ușoară împotriva bolii sfeclei de zahăr in afara neonicotinoidelor  

 Sybille de La Hamaide ,  2 iunie 2021 ,  PARIS (Reuters)  

Niciuna dintre alternativele la neonicotinoide pentru protejarea culturilor de sfeclă de zahăr nu funcționează suficient de bine pe cont propriu, a declarat miercuri agenția franceză de sănătate ANSES, deoarece țara caută modalități de a cultiva sfeclă fără substanța chimică, văzută ca dăunătoare albinelor.

Franța și-a suspendat interzicerea utilizării neonicotinoidelor pe culturile de sfeclă de zahăr până cel târziu în 2023 pentru a ajuta fermierii și producătorii de zahăr care au înregistrat o scădere a producției, după ce virusul îngălbenirii răspândit  de afide au devastat câmpurile din toată țara.

Franța este cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană și găzduiește unii dintre cei mai mari producători de zahăr din bloc, inclusiv Tereos și Cristal Union.

 Grămadă de sfeclă de zahăr recoltată în Hem-Lenglet, Franța, 5 octombrie 2020 REUTERS / Pascal Rossignol / File Photo  

ANSES a declarat că a identificat patru soluții pe termen scurt pentru înlocuirea neonicotinoidelor. Acestea cuprind două produse fitosanitare convenționale cu proprietăți insecticide, împreună cu două tehnici agricole - mulcirea și fertilizarea organică - în parcelele cultivate pentru a reduce populațiile de afide.

Printre soluțiile pe termen mai lung, a citat produsele fitosanitare sintetice de origine naturală; microorganisme; insecte pradă sau parazitoizi care își depun ouăle în interiorul afidelor; uleiuri vegetale și minerale care oferă protecție fizică sfeclei; și metode de cultivare care combină sfecla în creștere cu alte plante.

"Majoritatea soluțiilor alternative considerate a fi substituibile pentru neonicotinoide  prezintă eficacitate corectă, dar insuficientă, atunci când sunt utilizate singure, pentru a reduce nivelurile de daune la un prag economic acceptabil", a spus ANSES într-un aviz publicat miercuri.

Neonicotinoidele  au fost interzise pentru utilizarea pe majoritatea culturilor din Uniunea Europeană, ca parte a eforturilor de stopare a scăderii numărului de albine.

Articol original:

France sees no easy fix for sugar beet disease without neonicotinoids

https://www.reuters.com/world/europe/france-sees-no-easy-fix-sugar-beet-disease-without-neonicotinoids-2021-06-02/