FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 19, 2023


Categorii:

FABRICA DE ZAHAR DIN LUDUS. ARTICOLE.

 

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr BETA: „Cultivaţi sfeclă de zahăr! Salvaţi fabrica de la Luduş” ,

Elena Balamatiuc , 17 februarie 2023

 

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, susţine că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societăţii depinde exclusiv de fermieri şi a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

„După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfeclă, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dubla fata de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

„Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica.

Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească”, arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş.

Asociaţia BETA susţine că cei aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 – 8.000 de hectare. 

...................

Articolul la adresa:  https://agrobiznes.ro/featured/asociatia-cultivatorilor-de-sfecla-de-zahar-beta-cultivati-sfecla-de-zahar-salvati-fabrica-de-la-ludus

 

 

Noii proprietari ai fabricii de Zahăr Luduș vor să cedeze 49% din acțiuni producătorilor / Fermierii: ”Este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă” ,

Articole , 17 Februarie 2023 ,

După ce la începutul acestei luni, unitatea de producție a fost achiziționată de la patronii francezi de un grup de investitori români, noii proprietari au inițiat discuții cu fermierii și le-au propus cedarea a 49% din acțiuni, informează Agenția de presă Rador.
Există un protocol semnat între proprietarii fabricii și fermieri, care se va finaliza luna viitoare printr-un contract, speră omul de afaceri Mihaela Neagu.

”Avem un protocol semnat cu fermierii de la Luduș – așa a fost înțelegerea de la început – dumnealor pot cumpăra 49 la sută din acțiunile fabricii de la Luduș, în aceleași condiții în care și noi le-am cumpărat. Contractul de sfeclă l-am semnat cu mare parte dintre fermierii din Mureș, semnăm și pe județul Brașov, Alba, Cluj, Sibiu și celelalte județem, așa avem protocolul încheriat. Ne întâlnim în fiercare zi cu fermierii, discutăm, cei care sunt interesați sunt în contact direct cu noi și o să încercăm să finalizăm pe 10 martie”, spune Mihaela Neagu.
Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.
Producătorul de sfeclă de zahăr, Emil Todoran, care este și fondatorul asociației, a declarat pentru Radio  Tg.Mureș că actualii investitori își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr, iar prețul oferit de noii proprietari este dublu.

”Actualii investitori sunt dispuși să ne cedeze 49 % din acțiunile fabricii către fermieri, ceea ce este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă, să fim parteneri cu ei. În al doilea rând avem un preț foarte bun oferit de actualii antreprenori la această fabrică de sfleclă de zahăr, 45 de euro tona de sfeclă, aproape s-a dublat. Acum noi fermierii români trebuie să ne unim și să dovedim că știm să cultivăm sfeclă”, susține producătorul.
Județul Mureș ar putea cultiva 12 mii de hectare de sfeclă de zahăr, spune producătorul, iar în zona fabricii din Luduș s-ar putea cultiva chiar și 30 de mii de hectare.
Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern, de 500.000 tone zahăr pe an.

.....................................

Aticolul la adresa: https://www.g4media.ro/noii-proprietari-ai-fabricii-de-zahar-ludus-vor-sa-cedeze-49-din-actiuni-producatorilor-fermierii-este-un-semn-mai-mult-decat-pozitiv-ca-intr-adevar-vor-sfecla.html

 

 

Zahărul Luduș încheie contracte cu fermierii cultivatori de sfeclă ,

De Food Biz  feb. 17, 2023

Noul investitor de la Zahărul Luduș, Mihaela Neagu, a început să încheie contracte cu fermierii din Transilvania pentru sfecla de zahăr. Neagu oferă cel mare preț din ultimii ani, la care se adaugă și o subvenție substanțială, după cum a anunțat Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” din Luduş.

Organizația este formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, care și ei au încercat să preia fabrica, dar nu au reușit să strângă suma cerută de vânzătorul francez.

Acum, salvarea fabricii depinde exclusiv de fermieri, pe care Asociația îi îndeamnă să cultive din nou sfeclă de zahăr. În acest an, cultvatorii de sfeclă de zahăr primesc un sprijin cuplat pentru venit de 900 euro/ha, în timp ce ajutorul national tranzitoriu este de 180,6 euro/ha.

Este foarte posibil, însă, ca noii investitori de la Zahărul Luduș să beneficieze și de un ajutor de stat.

“După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dublă față de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, a transmis Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” Luduş într-un comunicat de presă.

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” a încercat și ea să preia  fabrica de zahăr de la Luduş, însă nu a reușit deoarece fermierii nu au putut să adune banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

“Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească”, arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” Luduş la momentul semnării contractului la începutul lunii februarie cu cei doi investitori.

Circa 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, membri ai Asociației “BETA” Luduş cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 – 8.000 de hectare.

.........................................................

Articolul la adresa: https://foodbiz.ro/2023/02/17/zaharul-ludus-incheie-contracte-cu-fermierii-cultivatori-de-sfecla/

 

 

Apel pentru relansarea culturii sfeclei de zahăr în Transilvania

Profit.ro scris astăzi, 19:00

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduș, formată din aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, susține că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societății depinde exclusiv de fermieri și a făcut un apel la aceștia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

 „După 1 an de zile, fabrica de la Luduș a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziționării și cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potențial financiar și idei, își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârșitul săptămânii trecute. Prețul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susținută și de o subvenție substanțială, dubla fata de anii trecuți. Fermierii sunt încurajați/rugați să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduș într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduș de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și pentru investițiile necesare repornirii, arată Agerpres.

„Această tranzacție a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existență, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos și-a anunțat intenția de a vinde fabrica și, mai ales, în ultimul an, când au făcut public faptul că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacția atunci va fi deschisă procedura de insolvență a fabricii,

Asociația a făcut demersuri susținute de a salva fabrica.

Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment și, totodată, va contribui la repornirea producției zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureș, că salariații fabricii își vor păstra locurile de muncă și zahărul de la Luduș va fi din nou pe piața românească”, arătau fermierii grupați în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ Luduș.

Asociația BETA susține că cei aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafață de circa 7.000 – 8.000 de hectare.

...................................

Articolul la adresa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/apel-pentru-relansarea-culturii-sfeclei-de-zahar-in-transilvania-21021554

 

Noii proprietari ai fabricii de Zahăr Luduș vor să cedeze 49% din acțiuni producătorilor / Fermierii: ”Este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă” ,

G4Media feb. 17, 2023

După ce la începutul acestei luni, unitatea de producție a fost achiziționată de la patronii francezi de un grup de investitori români, noii proprietari au inițiat discuții cu fermierii și le-au propus cedarea a 49% din acțiuni, informează Agenția de presă Rador.

Există un protocol semnat între proprietarii fabricii și fermieri, care se va finaliza luna viitoare printr-un contract, speră omul de afaceri Mihaela Neagu.

”Avem un protocol semnat cu fermierii de la Luduș – așa a fost înțelegerea de la început – dumnealor pot cumpăra 49 la sută din acțiunile fabricii de la Luduș, în aceleași condiții în care și noi le-am cumpărat. Contractul de sfeclă l-am semnat cu mare parte dintre fermierii din Mureș, semnăm și pe județul Brașov, Alba, Cluj, Sibiu și celelalte județem, așa avem protocolul încheriat. Ne întâlnim în fiercare zi cu fermierii, discutăm, cei care sunt interesați sunt în contact direct cu noi și o să încercăm să finalizăm pe 10 martie”, spune Mihaela Neagu.

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

Producătorul de sfeclă de zahăr, Emil Todoran, care este și fondatorul asociației, a declarat pentru Radio  Tg.Mureș că actualii investitori își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr, iar prețul oferit de noii proprietari este dublu.

”Actualii investitori sunt dispuși să ne cedeze 49 % din acțiunile fabricii către fermieri, ceea ce este un semn mai mult decât pozitiv că într-adevăr vor sfeclă, să fim parteneri cu ei. În al doilea rând avem un preț foarte bun oferit de actualii antreprenori la această fabrică de sfleclă de zahăr, 45 de euro tona de sfeclă, aproape s-a dublat. Acum noi fermierii români trebuie să ne unim și să dovedim că știm să cultivăm sfeclă”, susține producătorul.

Județul Mureș ar putea cultiva 12 mii de hectare de sfeclă de zahăr, spune producătorul, iar în zona fabricii din Luduș s-ar putea cultiva chiar și 30 de mii de hectare.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern, de 500.000 tone zahăr pe an.

Cine a cumpărat fabrica de zahăr Luduș

Compania franceză Tereos a anunțat la începutul lunii februarie că a vândut fabrica de zahăr Luduș către doi investitori români independenți, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar și al produselor alimentare de consum. Mihaela Elena Neagu a cumpărat anul trecut și fabrica de zahăr Bod. Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere. G4Media.ro a scris pe larg despre acest subiect.

Economedia a scris pe larg cine sunt cumpărătorii fabricii de zahăr Luduș AICI.

Sursa foto: Pixabay

…………

Articolul la adresa: https://economedia.ro/noii-proprietari-ai-fabricii-de-zahar-ludus-vor-sa-cedeze-49-din-actiuni-producatorilor-fermierii-este-un-semn-mai-mult-decat-pozitiv-ca-intr-adevar-vor-sfecla.html#.Y-_u0q1BxrQ

 

 

Cum i-a convins pe fermieri Mihaela Neagu, investitorul de la Zahărul Luduș, să cultive sfeclă , Viorela Pitulice , vineri, 17 februarie 2023,

Sursa foto: Zi de zi

Mihaela Neagu, noul investitor de la Zahărul Luduș, alături de un alt partener, a început să încheie contracte cu fermierii din Transilvania pentru sfecla de zahăr. Antreprenoarea oferă cel mare preț din ultimii ani, la care se adaugă și o subvenție substanțială, după cum a anunțat Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş.

 

Organizația este formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov. Acum, salvarea fabricii depinde exclusiv de fermieri pe care Asociația îi îndeamnă să cultive din nou sfeclă de zahăr. În acest an, cultvatorii de sfeclă de zahăr primesc un sprijin cuplat pentru venit de 900 euro/ha, în timp ce ajutorul national tranzitoriu este de 180,6441 euro/ha.

Este foarte posibil, însă, ca noii investitori de la Zahărul Luduș să beneficieze și de un ajutor de stat.

„După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dubla fata de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, a transmis Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş într-un comunicat de presă.

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” a încercat și ea să preia fabrica de zahăr de la Luduş, însă nu a reușit deoarece fermierii nu au putut să adune banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

„Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească”, arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş la momentul semnării contractului la începutul lunii februarie cu cei doi investitori.

Circa 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, membri ai Asociației „BETA” Luduş cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 – 8.000 de hectare. 

Compania franceză Tereos a anunțat în data de 1 februarie că a vândut fabrica de zahăr Luduș către doi investitori români independenți: Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar și al produselor alimentare de consum. 

În vremurile bune, fabrica de la Luduş producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr şi avea peste 150 de angajaţi. Mihaela Neagu este şi director general al companiei care deține fabrica de zahăr Bod. Pe lângă cele două fabrici controlate de Mihaela Neagu, în România mai există alte două fabrici deținute de grupul austriac Agrana.

Suprafețele cu sfeclă de zahăr, tot mai mici

Odată cu dispariția fabricilor de procesare, s-a redus și numărul producătorilor de sfeclă de zahăr. În 2021, România a avut o producție de 118.750 tone de zahăr din sfeclă, în condițiile în care suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr se ridica la 20.093 ha, de pe care era obținută o producție de 831 086 tone de sfeclă.

Pentru 2022, estimările se ridicau la circa 50.000 tone de zahăr din sfeclă de pe o suprafață de sfeclă contractată de 8.600 ha. Pentru a putea funcționa, numai fabrica de la Luduș ar avea nevoie de producția de pe cel puțin 5.000 ha, potrivit datelor din piață.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr asigura aproximativ 25% din necesarul intern, în condițiile în care consum anual al României este de circa 500.000 tone zahăr pe an.

Citeste si Cine e Mihaela Neagu, Regina contractelor cu statul și a măștilor din pandemie, care a cumpărat Zahărul Luduș

......................................

Articolul la adresa: https://www.puterea.ro/cum-i-a-convins-pe-fermieri-mihaela-neagu-noul-investitor-de-la-zaharul-ludus-sa-cultive-sfecla/

 

 

Agro TV: Fabrica de zahăr de la Luduș – Când va fi încheiat contractul și reluată producția cu fermieri români Profit.ro scris 22 oct 2022

Fabrica de Zahăr din Luduș va deveni din nou productivă de anul viitor, dacă negocierile privind cumpărarea unității de către fermieri decurg pozitiv.

Contractul de achiziție ar urma să fie semnat până la mijlocul lunii noiembrie. Gigantul francez Tereos a confirmat recent că a ajuns la un acord cu un grup de fermieri români pentru a le vinde acestora fabrica de zahăr din Luduș. ”Miercurea trecută a fost o întâlnire foarte lungă, între orele 9 și 17, au fost prezenți și delegați din Franța, printre care și un avocat. Fermierii au reprezentat nucleul cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Transilvania, din zonal Luduș în principal. Discuțiile avansează în sens pozitiv, în sensul că s-a acordat un mandat de către Tereos directorului general din România, cu abilitarea de a negocia și a încheia contractul de achiziție a fabricii între fermieri și Tereos, ca orizont de timp, undeva până la jumătatea lunii noiembrie”, a precizat pentru AGRO TV Mihai Dumitriu, director executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

În ceea ce privește starea actuală a fabricii, aceasta se află în condiții bune, iar reparațiile care trebuie făcute sunt minore.

Astfel, producția ar putea fi reluată fără probleme în 2023, după încheierea contractelor pentru cantitățile de sfeclă de zahăr necesare. ”Trebuie să fie mai repede de sfârșitul anului, pentru că fermierii își fac planuri de cultură. Oricum este un pic cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Sunt vreo 360-370 de fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr care au fost arondați fabricii de zahăr din Luduș, iar ei se vor restructura, în sensul că foarte mulți își vor mări suprafețele.

Aspectul pozitiv este că s-a ajuns la o înțelegere clară, scrisă, între Tereos și acest grup de fermieri care cumpără fabrica de zahăr. Bineînțeles că negocierile și termenii sunt confidențiali deocamdată. Fermierii care s-au afiliat au un potențial mare, există capital; s-au vehiculat și niște cifre, dar nu le pot divulga acum.

Aspectul pozitiv este că s-a realizat un memorandum, iar Tereos este dispusă să vândă fabrica de zahăr. Fabrica nu are nevoie de investiții.

Decizia investitorului francez Tereos de a nu mai cultiva sfeclă de zahăr a venit în 7 ianuarie anul acesta, ei anul trecut procesând sfeclă de zahăr. E adevărat, fabrica necesită probabil reparații minore, dar este pusă la punct, a funcționat cu succes, cu randamente bune.

Probabil că contractele de sfeclă vor începe imediat, undeva la sfârșitul lunii noiembrie, urmând un remont sumar în primăvară-vară, pentru că fabrica a fost retehnologizată pe parcursul anilor”, a mai precizat Mihai Dumitriu în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

 .......................................

Articolul la adresa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/agro-tv-fabrica-de-zahar-de-la-ludus-cand-va-fi-incheiat-contractul-si-reluata-productia-cu-fermieri-romani-20894974

 

După ce fabrica de zahăr de la Luduș a fost preluată de doi fermieri români, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” face apel pentru relansarea culturii sfeclei de zahăr în Transilvania ,

16 Februarie 2023 ,   

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, susţine că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societăţii depinde exclusiv de fermieri şi a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr, relatează Agerpres.

„După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dubla fata de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

„Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească”, arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ Luduş.

Asociaţia BETA susţine că cei aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 – 8.000 de hectare.

.............................

Articolul la adresa:  https://www.g4media.ro/dupa-ce-fabrica-de-zahar-de-la-ludus-a-fost-preluata-de-doi-fermieri-romani-asociatia-cultivatorilor-de-sfecla-de-zahar-beta-fac-un-apel-pentru-relansarea-culturii-sfeclei-de-zahar.html

 

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr "BETA" din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, susţine că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societăţii depinde exclusiv de fermieri şi a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

"După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dubla fata de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc", transmite Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr "BETA" Luduş într-un comunicat de presă.

 

La începutul lunii februarie, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr "BETA' a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

"Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească", arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr "BETA' Luduş.

Asociaţia BETA susţine că cei aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 - 8.000 de hectare. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

.....................................

Articolul la asdresa:

https://www.agerpres.ro/social/2023/02/16/asociatia-cultivatorilor-de-sfecla-de-zahar-beta-cultivati-sfecla-de-zahar-salvati-fabrica-de-la-ludus--1061543

 

Fabrica de zahăr de la Luduş a fost salvată de fermierii români , 23 Octombrie 2022,   Știrile TVR |

Pretențioasă, dar rezistentă, sfecla de zahăr este o sursă de profit garantat pentru agricultori. Suprafețele cultivate în țara noastră scad însă de la un an la altul. Iar un motiv este închiderea fabricilor de zahăr. De curând și fabrica de la Luduș din județul Mureș a pus lacătul pe ușă, iar fermierii din zonă au început să caute soluții rapide pentru valorificarea culturii și pentru a salva fabrica. Așa că s-au asociat pentru a o cumpăra și a redeschide producția.

 https://youtu.be/H2bJtnUYvws?list=TLGGFpGowzDCQXQxOTAyMjAyMw

Aproximativ 5.000 de hectare de teren erau cultivate în trecut în Mureș cu sfeclă de zahăr. Este o tradiție a fermierilor din zonă - însă ultimii ani i-au pus în dificultate. Suprafața a scăzut la mai puțin de 10 la sută. O dată culeasă, sfecla are două trei săptămâni răgaz să ajungă într-o fabrică de prelucrare. Iar acestea sunt tot mai puține. Din 33 cât existau în 1990, au rămas doar două, și nici una cu capital românesc. Fabrica din Luduș s-a închis anul trecut.

Pop Ioan Aurel, inginer agronom: N-am mai putut face contract cu ei, dar prin asociație am ajuns la fabrica din Roman cu care am încheiat contract, bineînțeles fiind primul an am fost reticenți și am facut doar pe 20 de hectare.

Și alți fermieri și-au redus suprafețele cultivate. Deși sfecla este o cultură profitabilă chiar și în condiții de vreme extrem de nefavorabilă.

Alexis Charmetant, fermier din județul Mureș: Am început să cultivăm sfeclă în 2016 şi în primul an am făcut 80 de tone la hectar. Iar când a fost secetă, producția cea mai mică a fost de 45 de tone la hectar.

Elena Gușatu, director Direcția Agricolă Mureş: Sfecla de zahăr este valoroasă deoarece asigură menținerea apei în sol în condițiile actuale de secetă pedologică, are efecte de protejare a mediului înconjurător eliberând oxigenul în echivalența unui hectar de pădure.

Fermierii spun că închiderea fabricii de la Luduș trebuie impiedicată, altfel vor fi afectați nu doar agricultorii, ci și întreaga zonă. Scad bugetele locale și crește șomajul.

Cristian Moldovan, primar Luduș spune: Impactul - dispare o cultură tehnică și este, după hamei, cea mai consistentă cultură subvenționată, ajunge la peste 1.000 de euro la hectar.

300 de fermieri din zona centrală, afectați direct de închiderea fabricii au preluat inițiativa. Au negociat cu patronatul francez să o cumpere și au semnat un memorandum de achiziție.

Prin telefon, Teodor Aflat, reprezentantul fermierilor: Am avut negocieri cu conducerea fabricii  în urma cărora  ne-am obligat părţile ca să facem paşii următori pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.  După momentul zero  o să-i convingem  pe câți mai mulți dintre cultivatori să se întoarcă la cultivarea sfeclei de zahăr.

Fabrica de la Luduș este importantă într-o țară mare consumatoare de zahăr. Anual fiecare român consumă în medie până la 30 de kilograme de zahăr. Cele două fabrici funcționale până anul trecut asigurau aproximativ un sfert din necesarul național.

..........................................

Articolul la adresa  http://stiri.tvr.ro/fabrica-de-zahar-de-la-ludus-a-fost-salvata-de-fermierii-romani_916981.html#view

 

 

Fabrica de zahăr Luduș a fost cumpărată de „doi investitori români independenți”. Unul dintre investitori, Mihaela Neagu, a cumpărat și fabrica de zahăr Bod și controlează două firme abonate la contracte cu statul în ultimul deceniu,

Redacția , feb. 1, 2023

 

Compania franceză Tereos a anunțat miercuri că a vândut fabrica de zahăr Luduș către doi investitori români independenți, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar și al produselor alimentare de consum. Mihaela Elena Neagu a cumpărat anul trecut și fabrica de zahăr Bod. Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere. G4Media.ro a scris pe larg despre acest subiect.

„Este un proiect curajos pe care l-am întreprins cu scopul de a relansa producția de zahăr în țară în acest an. În 2021, zahărul obținut din sfecla cultivată în România va asigura aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr pentru campania de toamnă 2023 din regiunea Luduș urmează să fie contractată în curând. Vrem să-i asigurăm pe cei aproximativ 300 de cultivatori din regiune că suntem deschiși la colaborare și, de asemenea, vrem să-i asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, spune Mihaela Neagu.

„Suntem foarte bucuroși că am semnat cu acești doi investitori. Această continuare a afacerii asigură locuri de muncă și menține afacerea zahărului în bazinul Luduș. Această vânzare ne permite să rămânem fideli planului nostru strategic pentru 2021”, a declarat Gérard Clay, președintele Consiliului de administrație.

Se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată în cursul săptămânii viitoare.

Inițial, Tereos anunțase că intenționează să închidă fabrica.

Atunci, mai mulți cultivatori de sfeclă de zahăr din Transilvania, reuniţi într-o asociaţie profesională, afirmau că l-au convins pe proprietarul francez al fabricii de zahăr din Luduș să le vândă pachetul majoritar de acţiuni. Aceștia ar avea bani pentru a cumpăra fabrica de zahăr de la Luduș de la producătorul francez de zahăr Tereos, potrivit surselor Economedia. „S-au prezentat garanții financiare ca această cooperativă este capabilă să achiziționeze fabrica de zahăr de la Luduș”, conform surselor Economedia.

Și Tereos a confirmat ulterior că a ajuns la un acord cu un grup de fermieri români pentru a le vinde acestora fabrica de zahăr din Luduș.

Acum fermierii spun că, în ziua în care trebuiau să semneze contractul, francezii de la Tereos i-au anunțat pe cultivatorii de sfeclă de zahăr că fabrica de la Luduș este deja vândută altcuiva.

„Noi trebuia să fim la București să semnăm contractul și am primit un telefon de la directorul fabricii care mi-a spus că aceasta a fost vândută altcuiva. Nu mi-au dat detalii cui, cum și nici măcar de ce. Am întrebat care sunt nemulțumirile, dacă putem relua negocierile de unde au rămas și au dat vina pe avocați, nu am primit prea multe explicații.

Suntem și noi șocați pentru că am făcut descoperiri în bancă, împrumuturi, cultivatorii de sfeclă se bazau pe noi. Nu au fost dispute, doar câteva lucrurile care țineau de acte, spre exemplu ne trebuia o hârtie cerută de avocați la dosar că fabrica este funcțională. Mai erau câteva detalii minore care țin de confidențialitatea negocierilor, dar nu au fost probleme majore. Nu știu ce vom face acum, vestea a venit ca un trăznet, ne luptăm de un an aproape. Nu știu ce vom face…”, a fost prima declarație dată de Teodor Aflat, citat de Agrointel.

Fabrica, situată în Luduș, este una dintre ultimele două fabrici de prelucrare a zahărului rămase în România. Aceasta a suferit din cauza reducerii constante a suprafeței de teren plantate cu zahăr în țară.

Producătorul francez de zahăr Tereos a anunțat în ianuarie că este în consultări cu sindicatele privind un plan ce vizează închiderea activităţilor din domeniul zahărului din România. Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, revizuieşte o serie din afacerile sale, după schimbarea conducerii la finalul lui 2020. Noua echipă, care şi-a exprimat temerile privind nivelul ridicat al datoriei grupului, a făcut din reducerea acesteia una din priorităţile de vârf.

„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, a informat Tereos.

Producţia la fabrica de zahăr de la Luduș fusese oprită, iar unitatea urma să fie închisă şi demolată, după ce un acord cu Ministerul Agriculturii pentru preluarea fabricii nu s-a finalizat.

În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA.

Fabrica de Zahăr Luduș trebuia să fie cumpărată de Casa de Comerț Unirea, însă instituția nu era încă operațională, iar vânzătorul, grupul francez Tereos, a propus anumite termene și o sumă deja prestabilită, non-negociabilă, care a dus la sistarea discuțiilor, au declarat pentru Economedia surse din Ministerul Agriculturii.

Ulterior, un memorandum al Guvernului arăta că fabrica de zahăr Luduș ar putea fi încadrată în categoria firmelor în dificultate și ar poate beneficia de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare în temeiul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate („Orientări”).

Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Cine este Mihaela Neagu

Mihaela Neagu este director general al Best Achiziții, companie care a cumpărat anul trecut și Fabrica de Zahăr Bod, pentru a o reporni. Sub conducerea lui Dan Tartagă, fabrica fost închisă în 2018, declarată în faliment după alţi 7 ani în care a fost în insolvenţă.

„Am cumpărat 60% din tot ce a însemnat fabrica de zahăr Bod – terenuri, locuinţe pentru angajaţi, dispensar – şi urmează să închidem procesul, cumpărând tot ce va scoate lichidatorul la vânzare. Astăzi (26 ianuarie – n.red.) ne-am întâlnit cu 80 de fermieri, cultivatori de sfeclă, pentru a discuta contractele pentru anul agricol curent“, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii.

Aceasta spune că au cumpărat fabrica tocmai cu scopul de a o redeschide, mai ales că a apărut oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un singur jucător – Agrana – în urma închiderii fabricii de zahăr de la Luduş de către Tereos.

„Am făcut o evaluare cu specialişti şi ne va costa peste 1 milion de euro. O să mergem să discutăm cu ministrul Agriculturii despre un posibil ajutor de stat şi luăm în calcul şi accesarea fondurilor europene, pentru că, pe lângă costurile cu retehnologizarea, o să avem costuri mari şi cu producţia şi salariile, angajând circa 200 de persoane, din care 20 am angajat deja. Majoritatea sunt din Bod, foşti angajaţi care au vrut să se reîntoarcă“, a declarat Neagu.

Totodată, Mihaela Elena Neagu controlează, ca unic acționar, și Libro Events SRL, potrivit Confidas. Înfiinţată în 2013, a avut cel mai bun an de existenţă în 2015, când a înregistrat o cifră de afaceri de 126 de milioane de lei şi un profit de 13 milioane. În 2021, cifra de afaceri a fost de 34.138.178 lei şi profitul de 716.965 de lei. A declarat 435 angajaţi.

Libro Events numără 350 de contracte publice, potrivit Confidas. Printre instituțiile cu care are contracte se se numără: Administrația Grădina Zoologică, ADMINISTRATIA ȘCOLILOR , LICEELOR ȘI GRĂDINIȚELOR SECTOR 4, ANFP, CENTRUL DE RESURSE ȘI ASISTENȚĂ EDUCAȚIONALĂ AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI,CLUBUL SPORTIV ȘCOLAR REȘIȚA, Compania Națională Aeroporturi București SA, CJ călărași, CJ Constanța, DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI TELEORMAN.

Și Best Achiziții a câștigat o serie de contracte importante cu instituții ale statului.

Printre cele mai importante contracte ale celor două companii:

Spectacole, conferințe, expoziții și târguri, pentru Primăria Sectorului 4. În octombrie 2022, HotNews scria că Primăria Sectorului 4 a încheiat două acorduri-cadru, cu o valoare maximă cumulată de circa 10 milioane de euro, pe 3 ani, pentru spectacole, conferințe, expoziții și târguri. Firmele cu care s-au încheiat acordurile-cadru sunt Stage Expert SRL și Libro Events, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice. Procedura de atribuire nu a fost licitație, ci prin procedură offline. Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, au fost încheiate acoduri-cadru cu 2 operatori economici: STAGE EXPERT SRL: valoare 24.507.000 lei; LIBRO EVENTS SRL : valoare 24.264.000 lei.

Curățenie în autobuzele STB. În iunie 2022, HotNews scria că Societatea de Transport București (STB) a externalizat serviciile de curățenie în mijloacele de transport în comun pentru o perioadă de 6 luni, urmând să plătească până la 11 milioane de lei, în funcție de notele de comandă. Până acum, STB făcea curățenie în mijloacele de transport cu proprii angajați, iar societatea a fost amendată de mai multe ori de ANPC din cauza mizeriei găsite în tramvaie, troleibuze și autobuze. Libro Events SRL-Leo Business Consulting SRL – un contract de maxim 5.685.318 lei pentru loturile 4,6,7,8, 9, 10,11,12, 14,15,18, pe 6 luni.

Dotare cu măști și combinezoane pentru spitalele din subordinea Primăriei București. În aprilie 2020, G4Media scria că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care gestionează toate spitalele din subordinea Primăriei București, a încheiat cu BEST ACHIZIȚII SRL trei contracte în valoare de 283.000 euro pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19. Firma este controlată de Mihaela Elena Neagu și s-a remarcat în ultimul deceniu prin prisma contractelor încheiate cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. În 2017 avea un singur angajat.

În calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, Elena Neagu a încercat în 2017 să blocheze un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia. Ea a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei și a blocat temporar proiectul. La circa o săptămână după izbucnirea scandalului public, SC Best Achiziții a renunțat la contestație, încercând să iasă din luminile scenei. Licitația a continuat și lucrările au fost atribuite ulterior mai multor companii, împărțite pe loturi.

În 2013, www.tolo.ro arăta că: „Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul „Lia Manoliu”. Dar pentru că numirile politice au fost contestate în instanţă și MTS a pierdut, Neagu a fost mutată la Olimpia, în locul directorului mort. Contestaţie exclusă.”Ulterior, ar fi plecat de la conducerea bazei Olimpia, organism de stat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în urma unui audit care ar fi arătat, pe lângă nenumărate nereguli financiare, şi faptul că redirecţionase o parte din bani către firma sa, „Amma General Store SRL”, actuala Libro Events.

Sursa foto: Pixabay

.....................................................

Articolul la adresa  https://economedia.ro/fabrica-de-zahar-ludus-a-fost-cumparata-de-doi-investitori-romani-independenti.html#.Y_HhMR9BxrQ

 

 

 

Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord pentru a o achiziționa,

Sursa: Agerpres ,: 13-10-2022, Stirile PRO TV,  Irina Bran

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/fabrica-de-zahar-de-la-ludus-salvata-de-fermieri-cultivatorii-de-sfecla-au-incheiat-un-acord-pentru-a-o-achizitiona.html

 

A doua cea mai mare fabrică de zahăr din România va fi salvată de cultivatorii de sfeclă.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, Ileana Guşatu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români, însă mai este nevoie şi de acordul companiei mamă din Franţa.

"Ieri, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei, cultivatorii de sfeclă de zahăr, au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al fabricii de zahăr Tereos în vederea continuării negocierilor referitoare la achiziţionarea acestei fabrici. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români. Însă în vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziţioneze această fabrică", a declarat Ileana Guşatu.

Directorul executiv al DAJ Mureş şi-a exprimat speranţa că se va obţine în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.

"Eu sper că în câteva zile să se poată obţine acel aviz necesar ca fabrica să îşi poată relua activitatea şi ca fermierii să fie sprijiniţi şi totodată să fie încurajaţi să cultive sfecla de zahăr. Ar fi păcat să pierdem această cultură importantă pentru ţara noastră. A mai rămas doar o singură fabrică în ţară din cele 33, mai ales că zona noastră, zona Transilvaniei, este o zonă propice pentru această cultură", a precizat Ileana Guşatu.

Potrivit sursei citate, în judeţul Mureş în acest an au fost cultivate numai 350 hectare cu sfeclă de zahăr, deşi în anii anteriori se cultiva sfeclă pe 4.000 de hectare.

În asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr sunt în prezent 300 de fermieri din 9 judeţe, iar în 2021 când deja a început o scădere a suprafeţelor cultivate, aceştia aveau o cultură totală de 7.000 de hectare.

Cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, Teodor Aflat, a declarat, joi, că Fabrica de Zahăr din Luduş îşi va relua activitatea şi că, probabil, din toamnă sau din primăvara anului 2023 cultivatorii din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate vor putea să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr.

"Datorită faptului că am semnat contractul de confidenţialitate nu putem vorbi prea multe. Treburile sunt pe un făgaş bun şi Fabrica din Luduş va fi repusă pe poziţie şi sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduş, Braşov, ştiu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr", a declarat presei Teodor Aflat.

Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni.

Teodor Aflat a precizat că în acest an preţul la sfecla de zahăr este foarte bun şi că speră în continuare ca acest preţ să fie mult mai bun, în urma continuării activităţii fabricii din Luduş.

"Primul pas este făcut la înţelegerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înţeles eu, da, într-adevăr, e o premieră", a spus Teodor Aflat, care a adăugat că mulţi fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr îşi pierduseră deja speranţele cu privire la continuarea activităţii în fabrica de procesare de la Luduş.

Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, numai în în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă de la Luduş fiind peste 300 de membri.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

....................

Articolul  la adresa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/fabrica-de-zahar-de-la-ludus-salvata-de-fermieri-cultivatorii-de-sfecla-au-incheiat-un-acord-pentru-a-o-achizitiona.html

 

                                             *  *  *