FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 17, 2023


Categorii:

EUROPARLAMENTARII ROMÂNI AU CERUT SPRIJIN LA BRUXELLES

Europarlamentarii români au cerut sprijin la Bruxelles pentru producătorii afectați de importurile de zahăr din Ucraina , agrointeligenta.ro - 16 iunie 2023

   

Europarlamentarul Dan Motreanu a anunță că a solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegii europarlamentari Carmen Avram și Daniel Buda, măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina.

”Comisia monitorizează evoluția prețurilor zahărului în toate statele membre și, în acest stadiu, nu există indicii că importurile de zahăr din Ucraina au avut un impact negativ asupra prețurilor medii de vânzare a zahărului în UE, care continuă să crească, se afirmă în răspunsul trimis de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski”, a venit răspunsul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, Janusz Wojciechowski ”precizează că propunerea Comisiei privind suspendarea taxelor pentru produsele ucrainene include o clauză de salvgardare accelerată și consolidată menită să protejeze piața Uniunii, dacă va fi necesar. În temeiul dispozițiilor revizuite, durata anchetei de salvgardare va fi redusă de la 6 luni la 3 luni”.

Comisia Europeană ar putea reintroduce taxele vamale la zahăr dacă importurile din Ucraina afectează piața

”Comisia va monitoriza periodic importurile liberalizate și impactul acestora asupra pieței și producției Uniunii. Informațiile privind importurile vor fi publicate lunar pe site-ul Comisiei, iar rezultatele monitorizării periodice vor fi comunicate statelor membre o dată la două luni.

În cazul în care Comisia, din proprie inițiativă sau în urma unei cereri justificate din partea unui stat membru, ajunge la concluzia că produsele importate din Ucraina au afectat negativ piața Uniunii de produse similare sau direct concurente, aceasta va avea dreptul de a reintroduce taxele vamale aplicabile în temeiul acordului de asociere.

Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană trebuie să fie pregătită pentru un răspuns mai rapid. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției românești de sfeclă de zahăr și a activității industriei de rafinare”, a mai precizat Dan Motreanu.

…………………………..

Articolul original la adresa

https://agrointel.ro/262472/europarlamentarii-romani-au-cerut-sprijin-la-bruxelles-pentru-producatorii-afectati-de-importurile-de-zahar-din-ucraina/