FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2023


Categorii:

EURODEPUTAȚII ROMÂNI AU SOLICITAT COMISIEI EUROPENE MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU PRODUCĂTORII AFECTAȚI DE IMPORTURILE DE ZAHĂR DIN UCRAINA

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat CE măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina  ,

27 aprilie 2023, Ionut Bouros , caleaeuropeana.ro

 

                

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că „numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

„O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

https://psnews.ro/eurodeputatii-daniel-buda-dan-motreanu-si-carmen-avram-au-solicitat-ce-masuri-de-sprijin-pentru-producatorii-romani-afectati-de-importurile-de-zahar-din-ucraina-771729/

https://www.facebook.com/MEPDanielBuda/posts/771584164321511

 https://www.facebook.com/danstefan.motreanu/posts/654546986481322

 

https://www.youtube.com/watch?v=7bAWQVRj11E

..................

 

Apel către Comisia Europeană: Fermierii români renunță definitiv la culturile de sfeclă de zahăr! Ciprian Voinea , 27/04/2023

https://agro-tv.ro/fermierii-romani-renunta-definitiv-la-sfecla-de-zahar/

  Industria zahărului din România se află în colaps, situația fiind agravată de importurile masive din Ucraina, este semnalul de alarmă tras de trei dintre europarlamentarii români, care cer Comisiei Europene măsuri urgente pentru sprijinirea acestui sector.

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, europarlamentarii Carmen Avram, Daniel Buda și Dan Motreanu atrag atenția că numărul fabricilor de zăhăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție și a importurilor masive de zahăr din Ucraina.

„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România!”, a anunțat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Cei trei parlamentari au atras atenția Comisiei Europene că, în timp ce producția din UE scade, în Ucraina se va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

„Dacă până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderant către România și Polonia (mai mut de 80%), din toamnă ne putem aștepta la un influx masiv numai pe piața românească, întrucât Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse”, mai spun cei trei parlamentari în scrisoarea pe care o puteți citi integral mai jos:

Apel către Comisia Europeană: Fermierii români renunță definitiv la culturile de sfeclă de zahăr!

În aceste condiții, venind deja după alți șapte ani foarte grei din cauza eliminării cotelor de producție, a perturbărilor de piață provocate de BREXIT sau de diverse acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei ori deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor, deja cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr.

„Consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România. Am cerut un plan concret de acțiune pentru sprijinul producătorilor români afectați”, scrie și Carmen Avram pe pagina sa de Facebook.

..............................

 

Dan Motreanu: Am solicitat CE măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de importurile de zahăr din Ucraina ,

Roxana Dobre - 27 aprilie 2023

https://agrointel.ro/257347/dan-motreanu-europarlamentar-pozitie-sector-zahar/

Eurodeputatul Dan Motreanu - apel pentru salvarea cultivatorilor de zahăr din România

Mai mulți europarlamentari români au făcut front comun pentru salvarea producătorilor români afectați de importurile de zahăr din Ucraina. Aceștia au cerut Comisiei Europene (CE) să acorde măsuri de sprijin și un plan concret pentru salvarea fermierilor.

Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a anunțat ieri, miercuri – 26 aprilie, că a solicitat Comisiei Europene, împreună cu alți doi colegi eurodeputați, Daniel Buda și Carmen Avram, măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina.

Cultivarea sfeclei de zahăr, în atenția europarlamentarilor români

Scrisoare adresată Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală

Dan Motreanu mai anunță că printr-o scrisoare adresată Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, cei 3 europarlamentari români au solicitat un plan concret de acțiune din partea Comisiei Europene în vederea gestionării importurilor de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană. O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, a mai specificat Dan Motreanu.

Dan Motreanu împreună cu colegii europarlamentari Daniel Buda și Carmen Avram au cerutmăsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%, potrivit lui Dan Motreanu

Dan  Moteranu a avertizat că țări precum Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse, astfel încât ”ne putem aștepta la un influx masiv numai către piața românească. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%)”.

”România riscă să asiste în anul de producție 2023/24 la ultima campanie de producție de zahăr din sfeclă și la închiderea ultimelor fabrici de producție autohtonă, devenind astfel complet dependentă de importuri – o situație de nedorit, cu efecte sociale și economice catastrofale”, a mai spus acesta.

..................

 

Ultimul an în care România mai produce sfeclă de zahăr. Carmen Avram transmite Comisiei Europene îngrijorările sectorului

Bruxelles, 24 aprilie 2023  https://www.youtube.com/watch?v=7bAWQVRj11E

Războiul din Ucraina și coridoarele de solidaritate pun presiune și pe sectorul sfeclei de zahăr. Cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr, iar consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România.

Acesta a fost avertismentul europarlamentarului Carmen Avram, adresat luni, 24 aprilie, Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

„Cultivatorii de sfeclă de zahăr au avut șapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminării cotelor de producție, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor și, mai nou, din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina", a spus Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franța, și-au redus deja, cu 6%, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Și, în timp ce producția din UE scade, Ucraina anunță că va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

Securitatea și siguranța alimentară a europenilor e în pericol.

Carmen Avram a ridicat și problema sectorului apicol, care se confruntă, la rândul lui, cu dificultăți din pricina războiului din Ucraina. Un studiu recent al Comisiei arată ca aproape jumătate din mierea de la raft nu e conformă. În plus, aflați sub presiune, producătorii europeni se așteaptă la pierderea unei treimi din stupi. Între timp, însă, importurile mult mai mari din China, India și Vietnam vor continua să aducă în Europa miere sub standardele europene.

Prin urmare, Carmen Avram a întrebat Comisarul european când vom avea clauze de reciprocitate în acordurile comerciale cu țări terțe, astfel încât să nu mai fie dezavantajat fermierul din UE?

În răspunsul ei, Comisarul Stella Kyriakides a spus că trebuie să fim precauți când vorbim de clauzele de reciprocitate cu țările terțe, pentru că „ar putea fi percepute de partenerii comerciali externi ca fiind protecționiste, fapt ce ar putea deteriora legăturile comerciale ale UE."

Dar, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, în acord cu europarlamentarul Carmen Avram, a atras atenția Comisarului că, totuși, a venit momentul să vorbim, în sfârșit, despre aceste clauze „oglindă" cu Organizația Mondială pentru Comerț, deoarece „regulile concurențiale sunt diferite și duc la un dezavantaj pentru fermierii europeni."

Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă aici: https://youtu.be/7bAWQVRj11E

  Carmen Avram

 

Ultimul an în care România mai produce sfeclă de zahăr.
Carmen Avram transmite Comisiei Europene îngrijorările sectorului

Bruxelles, 24 aprilie 2023

Războiul din Ucraina și coridoarele de solidaritate pun presiune și pe sectorul sfeclei de zahăr. Cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr, iar consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România.

Acesta a fost avertismentul europarlamentarului Carmen Avram, adresat luni, 24 aprilie, Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

„Cultivatorii de sfeclă de zahăr au avut șapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminării cotelor de producție, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor și, mai nou, din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina”, a spus Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franța, și-au redus deja, cu 6%, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Și, în timp ce producția din UE scade, Ucraina anunță că va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

Securitatea și siguranța alimentară a europenilor e în pericol.

Carmen Avram a ridicat și problema sectorului apicol, care se confruntă, la rândul lui, cu dificultăți din pricina războiului din Ucraina. Un studiu recent al Comisiei arată ca aproape jumătate din mierea de la raft nu e conformă. În plus, aflați sub presiune, producătorii europeni se așteaptă la pierderea unei treimi din stupi. Între timp, însă, importurile mult mai mari din China, India și Vietnam vor continua să aducă în Europa miere sub standardele europene.

Prin urmare, Carmen Avram a întrebat Comisarul european când vom avea clauze de reciprocitate în acordurile comerciale cu țări terțe, astfel încât să nu mai fie dezavantajat fermierul din UE?

În răspunsul ei, Comisarul Stella Kyriakides a spus că trebuie să fim precauți când vorbim de clauzele de reciprocitate cu țările terțe, pentru că „ar putea fi percepute de partenerii comerciali externi ca fiind protecționiste, fapt ce ar putea deteriora legăturile comerciale ale UE.”

Dar, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, în acord cu europarlamentarul Carmen Avram, a atras atenția Comisarului că, totuși, a venit momentul să vorbim, în sfârșit, despre aceste clauze „oglindă” cu Organizația Mondială pentru Comerț, deoarece „regulile concurențiale sunt diferite și duc la un dezavantaj pentru fermierii europeni.”

Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă aici: https://youtu.be/7bAWQVRj11E

...........................

 

 

Fermierii romani renunta la sfecla de zahar, Ucraina mareste productia , aprilie 25, 2023Agrostandard

https://www.agrostandard.ro/fermierii-romani-renunta-la-sfecla-de-zahar-ucraina-mareste-productia/

  Industria zaharului din Romania, in colaps. Nu doar ca fabricile din Romania se numara pe degete, acum, si fermierii ameninta ca renunta definitiv la cultura de sfecla de zahar, pe fondul eliminarii cotelor de productie, iar, mai nou, a importurilor masive de zahar din Ucraina.

Avertismentul vine din partea europarlamentarului Carmen Avram, care i-a atras atentia, in data de 24 aprilie, Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Stella Kyriakides, cu privire la problemele cu care se confrunta sectorul zaharului la nivel european.

„Cultivatorii de sfecla de zahar au avut sapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminarii cotelor de productie, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic in privinta produselor pentru protectia plantelor si, mai nou, din cauza importurilor masive de zahar din Ucraina”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franta, si-au redus deja, cu 6%, suprafata cultivata cu sfecla de zahar, spune europarlamentarul roman.

In timp ce productia din UE scade, Ucraina anunta ca va mari productia cu 25%, ridicand capacitatea de export la o jumatate de milion de tone, in 2023-2024, iar in Europa urmeaza sa intre in vigoare diverse acorduri comerciale cu tari terte, care vor agrava situatia, arata europarlamentarul.

Cate fabrici mai are Romania

La acest moment, in Romania, mai exista doar patru fabrici, fata de 33 in 1990. Este vorba de producatorul austriac Agrana care are doua unitati de productie: Roman (proceseaza sfecla de zahar) si Buzau (proceseaza zahar brut din trestie importat), la care se adauga alte doua fabrici – Ludus si Bod, care n-au mai produs de ceva vreme si sunt manageriate de Mihaela Neagu, noul investitor de la Zaharul Ludus, preluata recent.

Odata cu disparitia fabricilor de procesare, s-a redus si numarul producatorilor de sfecla de zahar. In 2021, Romania a avut o productie de 118.750 tone de zahar din sfecla, in conditiile in care suprafata cultivata cu sfecla de zahar se ridica la 20.093 ha, de pe care era obtinuta o productie de 831 086 tone de sfecla. Pentru 2022, estimarile se ridicau la circa 50.000 tone de zahar din sfecla de pe o suprafata de sfecla contractata de 8.600 ha.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar asigura aproximativ 25% din necesarul intern, in conditiile in care consum anual al Romaniei este de circa 500.000 tone zahar pe an.

..................