FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 6, 2023


Categorii:

ESTE ZAHĂRUL MAI BUN DECÂT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI?

ESTE ZAHĂRUL MAI BUN PENTRU NOI DECÂT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI?

Un endocrinolog dezvăluie adevărul din spatele zahărului și alți îndulcitori, inclusiv cum să decidă care este cea mai sănătoasă alegere.

 Diabetes & Endocrinology  , Dorothy Cucci

În zilele noastre, opțiunile pentru îndulcirea alimentelor și băuturilor sunt numeroase.Cu îndulcitorii artificiali fără calorii, îndulcitorii naturali precum mierea și agavele și zahărul tradițional de masă, este greu de știut care alegere este cea mai sănătoasă.

În timp ce înlocuitorii fără zahăr ar putea avea sens pentru anumite persoane cu diabet, au existat unele preocupări de sănătate publică cu privire la daunele pe termen lung pe care îndulcitorii artificiali le pot aduce sănătății dumneavoastră.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație conform căreia aspartamul, un îndulcitor chimic găsit în multe băuturi dietetice și alimente procesate fără zahăr, este „posibil cancerigen”, ceea ce înseamnă că există o potențială legătură cu cancerul. Cu toate acestea, U.S. Food and Drug Administration s-a grăbit să nu fie de acord, spunând că oamenii de știință FDA nu au probleme de siguranță bazate pe cât de mult aspartam consumă de obicei oamenii.

Dr. Rekha Kumar

Utilizarea îndulcitorilor artificiali este un subiect complicat, spune dr. Rekha Kumar, endocrinolog la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, pentru că „învățăm despre consecințele asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali după ce populația a devenit practic dependentă”.

Health Matters a vorbit cu Dr. Kumar despre avantajele și dezavantajele îndulcitorilor populari și despre cum să cântăriți riscurile și beneficiile utilizării acestora.

Să începem cu zahărul. Ce se întâmplă când mănânci prea mult zahăr?

Dr. Kumar: Zahărul este cea mai fundamentală formă de carbohidrat, iar carbohidrații sunt o categorie de macronutrienți care sunt în esență elementele de bază ale energiei.

Zahărul este cel mai simplu mod pentru oameni de a obține energia de care avem nevoie pentru a gândi, a mișca și a finaliza procesele metabolice.

Consumul de prea mult zahăr a devenit o problemă doar în ultimii 40 până la 50 de ani, odată cu creșterea epidemiei de obezitate și diabet.

Înainte de COVID, bolile metabolice, excesul de zahăr și excesul de calorii — care toate duc la diabet — erau considerate a fi cele mai mari probleme de sănătate publică. Practic, atunci când ai prea mult zahăr, depozitezi mai multe calorii decât arzi. În mod ideal, atunci când zahărul sau carbohidrații sunt folosiți pentru energie, trebuie să-ți cheltui energia în vreun fel - să spunem prin muncă intensivă sau prin exerciții fizice intenționate. Dar astăzi, majoritatea oamenilor nu se pot mișca la cantitatea de zahăr consumată, ceea ce a devenit tipic dietei americane.

Sunt toate zaharurile create egale?

Nu, nu toți carbohidrații, dintre care zahărul este cea mai simplă formă, sunt creați egali.

De exemplu, carbohidrații complecși precum amidonul, care se găsesc în cerealele integrale și legumele cu amidon precum morcovii și fasolea, pot fi foarte sănătoși. Alimente precum fructele, care au zaharuri naturale, sunt, de asemenea, pline de vitamine, minerale și fibre. Deci, deși ingerați zahăr, în cele din urmă vă veți sătura și veți înceta să mai mâncați, ceea ce nu se întâmplă atunci când mănânci bomboane și bei suc.

Care sunt avantajele și dezavantajele îndulcitorilor artificiali?

Îndulcitorii artificiali au fost dezvoltați pentru a crea gust dulce fără adăugarea de calorii sau creșterea zahărului din sânge la pacienții cu diabet.

Probabil că au fost menite să fie folosite în cantități foarte mici, dar au fost folosite în exces. Și în exces poate fi rău. Începem să învățăm că acestea pot crește riscul de cancer și deteriorarea ADN-ului prin modificarea microbiomului. Iar îndulcitorii artificiali sunt, de asemenea, mult mai dulci - de 200 până la 600 de ori mai dulci, în funcție de tip - decât zahărul real. Și, ca rezultat, oamenii tânjesc la alimente care au aceeași dulceață.

Care este cantitatea potrivită de zahăr pe care să o consume cineva într-o zi? Le spun pacienților mei cât mai puțin posibil. Dar conform Asociației Americane a Inimii, bărbații ar trebui să consume cel mult 9 lingurițe de zahăr pe zi, iar femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe.

Care este o cantitate potrivită pentru îndulcitorii artificiali? Și care sunt problemele de sănătate dacă îi consumi prea mult?

Pe baza tot mai multor cercetări care arată că îndulcitorii artificiali ar putea provoca leziuni ADN și pot crește riscul de cancer, aș recomanda să consumi cât mai puțin posibil.

Acestea fiind spuse, totuși, atât de mulți oameni din SUA sunt tratați pentru afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, cu o probabilitate mai mică să le scurteze durata de viață decât ar face-o un îndulcitor artificial.

Persoanele cu diabet sunt probabil mai sigure când consumă îndulcitori nenutritivi sau înlocuitori ai zahărului, deoarece sunt expuse unui risc mai mare de complicații și morbiditate pe termen lung dacă consumul de zahăr este prea mare.

Dar trebuie să cântărim riscurile și beneficiile fiecărei persoane, vârsta și stadiul de viață și condițiile medicale pentru a determina dacă îndulcitorii sau zahărul real sunt mai buni pentru ei.

În opinia mea, nu ar fi de dorit ca un copil activ, fără diabet, să ingereze substanțe chimice care le-ar putea modifica ADN-ul, deoarece are o viață întreagă înaintea lui. Este însă altă poveste cu un bărbat de 80 de ani cu diabet; probabilitatea ca acesta să moară din cauza diabetului necontrolat este mai mare decât a cancerului cauzat de un îndulcitor.  

Sucraloza, care se află în Splenda, este o opțiune pentru persoanele care doresc să-și controleze glicemia. Dar sucraloza este de fapt greu de digerat, deoarece este un alcool de zahăr. Alcoolii de zahăr modifică molecula de zahăr într-un mod care o face mai dificil de absorbit, ceea ce face ca mulți oameni să experimenteze balonare, diaree și stomac deranjat. Ca rezultat, utilizarea crescută a acestor tipuri de îndulcitori face ca mulți oameni să dezvolte sindromul de colon iritabil.

Pentru o persoană sănătoasă obișnuită, nu aș recomanda aspartamul.

Din experiența mea, am observat că pacienții care beau sucuri dietetice adesea beau multe pe zi. Nu suntem siguri de ce, dar oamenii par să devină dependenți de acel profil de aromă și tânjesc după gustul dulce. În acest fel, o persoană sănătoasă ar putea fi în continuare expusă unui risc crescut de  diabet, deoarece creierul său începe să tânjească la lucruri mai dulci.

Dar zaharurile și îndulcitorii naturali?

Sunt mai bune pentru mine?

Deși mierea și siropul de agave sunt forme diferite de zahăr natural, ele ar trebui totuși folosite cu moderație.

Agave este mai bogat în fructoză și are o capacitate mai mare de a provoca boli metabolice decât zahărul simplu. Și mierea este foarte densă caloric. Din cauza epidemiei de obezitate, nu pot spune că prefer mierea în detrimentul zahărului de masă.

Îndulcitorii naturali precum stevia sau îndulcitorii din fructul călugărului ar putea fi alternative mai bune la îndulcitorii chimici, în special pentru persoanele mai tinere, a căror longevitate face ca riscul de deteriorare a ADN-ului să fie foarte real.

Și, deși nu există dovezi concludente în acest sens, faptul că îndulcitorii naturali sunt derivați din plante înseamnă probabil că există mai puține riscuri pentru sănătate pe termen lung.

Dar acestea sunt totuși semnificativ mai dulci decât zahărul real: îndulcitorul cu Stevia este de 200 până la 350 de ori mai dulce decât zahărul, iar îndulcitorul din  fructul călugărului este de 100 până la 250 de ori mai dulce.

Deci, deși nu sunt artificiale, ele ar putea contribui în continuare la bolile cronice, influențând profilurile de arome, ceea ce expune oamenii riscului de diabet. Și ele trebuie să folosite cu moderație.

Ce le spui oamenilor care încearcă să reducă zahărul și doresc alternative sănătoase?

Recomand echilibrarea zaharurilor naturale, precum fructele, cu o proteina mai grasa;

un măr cu unt de arahide sau brânză este un exemplu grozav. Îți oferă satisfacția de dulceață, dar grăsimea și proteinele semnalează creierului plenitudinea. Dacă mănânci doar zahăr, fie că este într-o formă naturală sau artificială, nu te simți sătul, ceea ce creează cercul vicios de a dori mai mult zahăr. În general, recomand să renunți cu totul la băuturile dietetice și să consumi apă în schimb. Nu cred că băuturile dietetice sunt bune sub nicio formă. Dacă gustul este o problemă, vă sugerez să încercați seltzer cu aromă, apă cu o felie de lămâie sau chiar lapte.

Rekha B. Kumar, M.D., este endocrinolog la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și profesor asistent de medicină la Weill Cornell Medicine. Ea este specializată în diagnosticarea și tratamentul diferitelor tulburări endocrinologice, inclusiv a obezității/gestionarea greutății și a tulburărilor tiroidiene. Ea este, de asemenea, fostul director medical al Consiliului American de Medicină a Obezității/ American Board of Obesity Medicine.

................................

Articolul

  

Is Sugar Better For You Than Artificial Sweeteners? Diabetes & Endocrinology • Story By Dorothy Cucci   la adresa:

https://healthmatters.nyp.org/is-sugar-better-for-you-than-artificial-sweeteners/