FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 24, 2021


Categorii:

ESTE ADEVĂRATĂ „ENERGIA DE LA ZAHĂR”?

Copii curioși: este adevărată „energia dată de zahăr”?

https://theconversation.com/curious-kids-are-sugar-rushes-real-161494

Autor :  Lauren Ball , Associate Professor/ Principal Research Fellow, Griffith University

 

Contributori : Clare Van Dorssen , Knowledge Translation and Impact Coordinator, Griffith University  , Katelyn Barnes  , Postdoctoral Research Fellow, Griffith University

Când sunt fericit după ce am mâncat ceva dulce, mami și tati spun că am   „energie de la zahăr”. Dar cred că sunt doar fericit! Este energia de la zahăr un lucru real? – Rosie, în vârstă de 7 ani.

Buna Rosie! Suntem atât de încântați că ai pus această întrebare.  

„Energie de la zahăr” este o veche vorbă care spune că cineva se simte fericit și energic după ce a mâncat alimente dulci, cum ar fi acadele. Despre ei se vorbește tot timpul la școală.

Expertiza este crucială. De aceea articolele noastre sunt scrise de cadre universitare

Și aceasta pare a fi o explicație bună pentru ei. Dar ai dreptate: o „gopă de zahăr” nu este un lucru real. Este ceea ce numim un mit. Deci, ce se întâmplă?

Ce este de fapt zahărul?

Zahărul este ceva pe care corpul tău îl folosește pentru a produce energie. Zaharul este un tip de carbohidrat. Carbohidrații se găsesc în multe alimente, cum ar fi fructele, legumele și cerealele. Carbohidrații găsiți în alimentele procesate, cum ar fi acadele și băuturile răcoritoare, și vă oferă un plus de energie.

Bomboanele contin mult zahar. Patrick Fore/Unsplash

De ce oamenii cred  că „energia de la zahăr” este reală?  

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că atât consumul de alimente cu zahăr cât și faptul că ai o „gopă de zahăr” înseamnă că zahărul îți va oferi o mulțime de combustibil, pentru că se descompune în energie. S-au gândit asta pentru că oamenii au fost mai fericiți și au avut mai multă energie după ce au mâncat dulciuri. Acest lucru se datorează faptului că zahărul ajunge rapid în sânge după ce am  mâncat. Corpul tău transportă apoi zahărul din sânge în mușchi și organe, cum ar fi inima și creierul. Mușchii și organele folosesc zahărul pentru a produce energie. Toată această energie suplimentară ar putea determina pe cineva să facă o mulțime de activități, cum ar fi alergarea și săriturile.

Atunci de ce este un mit?

Corpul nostru nu folosește tot zahărul pe care îl mănâncăm deodată, imediat, dar este foarte bun la depozitarea zahărului pentru a-l folosi mai târziu. De fapt, corpului  îi place să mențină constantă cantitatea de zahăr din sânge - nici prea mult, nici prea puțin. Aceasta înseamnă că mușchii și organele dumneavoastră pot folosi cantitățile potrivite de zahăr pentru a produce energie exact atunci când au nevoie.

Cum au aflat oamenii de știință acest lucru?

Pentru a testa dacă o „gopă de zahăr” este reală, oamenii de știință au făcut câteva experimente[1]. Mai întâi, oamenii de știință le-au dat o gustare unor copii, dar nu le-au spus părinților ce le-au dat. Apoi, părinții au trebuit să ghicească dacă copilului lor i s-a administrat ceva zaharat sau non-zaharat. După ce și-au văzut copilul jucându-se, majoritatea părinților nu și-a putut da seama ce gustare a avut copilul lor. Majoritatea părinților chiar credea că copilul lor are o gustare dulce, dar nu era adevărat!

Este greu de spus dacă copiii au avut o gustare cu zahăr sau ceva fără zahăr. Aceste experimente i-au ajutat pe oamenii de știință să descopere că „energia de la zahăr” este un mit. În schimb, ei cred că oamenii devin fericiți și energici din bucurarea unui lucru delicios, dulce sau nu. Așadar, dacă ești la o petrecere și te simți plin de energie după ce ai mâncat niște prăjituri, acadele și băuturi răcoritoare, ar putea fi pentru că ești cu prietenii tăi și te distrezi!

Dar un „accident al zahărului” este un lucru real

Unii oameni de știință s-au uitat la ce se întâmplă cu corpul după ce ai mâncat mult zahăr. Ei au descoperit că consumul de alimente cu zahăr vă poate provoca un „accident de zahăr”! După ce au hrănit unii oameni cu mult zahăr, oamenii au spus[2] că s-au simțit foarte obosiți la o oră după ce  au mâncat dulciurile. Deci, mai degrabă decât să aibă „energie de la zahăr”, știința spune că oamenii se simt probabil mai rău după ce au mâncat zahăr.

E greu să știi în cine să ai încredere...

 ……………….

Autori

  1. Lauren Ball,  Profesor asociat / cercetător principal, Universitatea Griffith Colaboratori
  2. Clare Van Dorssen, Coordonator de traducere a cunoștințelor și impact, Universitatea Griffith
  3. Katelyn Barnes, Cercetare postdoctorală, Universitatea Griffith

Declarație de interese

Lauren Ball a primit finanțare de la Consiliul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală, Queensland Health, VicHealth și Royal Australian College of General Practitioners. Ea este membru executiv al Asociației Australasian pentru Asistență Primară Academică.

 Katelyn Barnes este membru executiv al Asociației Australasian pentru Asistență Primară Academică.

Clare Van Dorssen nu lucrează pentru, nu consultă, nu deține acțiuni sau primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar beneficia de acest articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara numirii academice.

Parteneri

 „Credem în libera circulație a informațiilor „

Universitatea Griffith oferă finanțare ca membru al The Conversation AU. The Conversation UK primește finanțare de la aceste organizații:  https://theconversation.com/uk/partners ;

Republicați articolele noastre gratuit, online sau tipărit, sub licență Creative Commons.

……………….

Articol original;

Curious Kids: are sugar rushes real? Lauren Ball , , Clare Van Dorssen , , Katelyn Barnes  , July 26, 2021 ;   

 https://theconversation.com/curious-kids-are-sugar-rushes-real-161494

.................................................................

[1] Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood , Konstantinos Mantantzis  Friederike Schlaghecken Sandra I Sünram-LeaElizabeth A Maylor,  PMID: 30951762  , DOI: 10.1016/j.neubiorev.2019.03.016

 

[2] Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood.