FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 11, 2023


Categorii:

ERITRITOLUL ȘI RISCUL PENTRU SĂNĂTATE

Eritritolul și riscul pentru sănătate: cât de multă greutate se află în spatele afirmațiilor?

RO.aliment author , Data: March 9, 2023

 

Eritritolul și riscul pentru sănătate: cât de multă greutate se află în spatele afirmațiilor?

 

Eritritolul rămâne un instrument important în lupta împotriva creșterii în greutate pe termen lung și riscul de îmbolnăvire, potrivit asociației internaționale care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii. Totuși, o serie de cercetări au arătat că popularul îndulcitor artificial este asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

În descoperirile publicate în Nature Medicine, cercetătorii au studiat peste 4.000 de oameni din Europa și SUA. Ei au descoperit că acei oameni cu niveluri mai mari de eritritol din sânge au un risc crescut de a experimenta un eveniment cardiac advers major, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.

„Îndulcitorii precum eritritolul au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung”, a declarat autorul principal Stanley Hazen, președintele Departamentului de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Institutul de Cercetare Lerner. ”Boala cardiovasculară se dezvoltă în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu au o contribuție ascunsă la aceste statistici.”

Eritritolul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi perele și pepenele verde, dar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai des un ingredient comun în alimentele cu conținut scăzut de calorii, ca îndulcitor de înlocuire a zahărului. Îndulcitorii artificiali, cum ar fi eritritolul, sunt înlocuitori obișnuiți pentru zahărul de masă în produsele cu conținut scăzut de calorii, cu conținut scăzut de carbohidrați și „keto”.

De unde vine asocierea cu risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral?

Eritritolul este în proporție de aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului. După ingerare, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, intră în sânge și părăsește organismul în principal prin urină. Corpul uman creează cantități mici de eritritol în mod natural, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula, arată studiul.

Această constatare este ecoul unui studiu din 2017 care a identificat eritritolul ca biomarker pentru creșterea masei de grăsime. Spre deosebire de ipotezele și cercetările anterioare, acest studiu a constatat că eritritolul poate fi metabolizat și chiar produs în corpul uman.

Cercetătorii au descoperit că studenții care au câștigat în greutate și grăsime abdominală pe parcursul anului au avut eritritol din sânge de cincisprezece ori mai mare la începutul anului în comparație cu omologii lor care au fost stabili sau au pierdut în greutate și masă grasă pe parcursul anului universitar.

Dar studiile de observație clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate

Produsele fără zahăr care conțin eritritol sunt adesea recomandate persoanelor cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic și care caută opțiuni pentru a le ajuta să-și gestioneze aportul de zahăr sau calorii.

Persoanele cu aceste afecțiuni, totuși, prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral. Acest fapt a fost sesizat de Consiliul pentru Controlul Caloriilor (CCC), asociația internațională care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii, ca răspuns la cele mai recente cercetări asupra eritritolului.

Eritritolul este incorect etichetat ca un îndulcitor artificial, deoarece există în mod natural într-o varietate de fructe și, de asemenea, poate fi produs de organismul uman din glucoză, a subliniat CCC. În plus față de designul observațional, atât analizele metabolomice nețintite, cât și cele vizate au inclus indivizi care prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare adverse.

„Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritolul, sunt siguri, așa cum demonstrează permisiunile de reglementare globale pentru utilizarea lor în alimente și băuturi și nu ar trebui extrapolați la populația generală, deoarece participanții. în intervenție au avut deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus directorul executiv al CCC, Robert Rankin.

În plus, studiile in vitro nu pot imita mediul fiziologic complex al corpului uman, care include absorbția, metabolismul și excreția, a susținut CCC. În cele din urmă, a spus, deoarece majoritatea produselor comerciale care conțin eritritol conțin de obicei o cantitate mică, de obicei amestecată cu alți îndulcitori, intervenția în care subiecții au fost instruiți să consume 30 g de eritritol dizolvat în 300 ml apă în două minute nu reflectă în mod real aportul de eritritol.

De mai bine de 30 de ani, eritritolul a fost produs comercial și adăugat în alimente și băuturi pentru a oferi dulceață, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura. Pe lângă faptul că furnizează zero calorii, eritritolul este bine tolerat, nu afectează glicemia sau nivelul de insulină din sânge și nu provoacă nici carii dentare.

Siguranța eritritolului ca ingredient alimentar în condițiile utilizării prevăzute este susținută de o serie de studii privind siguranța umană și animală, inclusiv studii de hrană pe termen scurt și lung, reproducere pe mai multe generații și studii teratologice. Comitetul mixt de experți OMS/FAO pentru aditivi alimentari (JECFA) a revizuit siguranța eritritolului în 1999 și a stabilit o DZA „nespecificată”, cea mai înaltă categorie de siguranță posibilă. A fost deja aprobat pentru utilizare în alimente în peste 50 de țări, inclusiv Canada, SUA, Brazilia, Mexic, Australia și Uniunea Europeană, iar cereri au fost depuse către agenții guvernamentale suplimentare din întreaga lume pentru a extinde utilizarea eritritolului.

„Eritritolul este o alegere dovedită sigură și eficientă pentru reducerea zahărului și a caloriilor și, de mai bine de 30 de ani, a fost folosit în alimente și băuturi cu conținut redus de zahăr pentru a oferi dulceață, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura”, a adăugat Rankin. „Împreună cu exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt un instrument esențial care poate ajuta consumatorii să gestioneze greutatea corporală și să reducă riscul de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare.”

Autorii celui mai recent studiu au remarcat că are mai multe limitări, inclusiv faptul că studiile de observație clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate. Ei au insistat că studiile pe termen lung privind siguranța eritritolului sunt încă necesare, totuși, în ciuda aprobării sale ca fiind sigure pentru utilizare în alimente în UE și SUA.

„Studiul nostru arată că atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită artificial cu o cantitate de eritritol găsită în multe alimente procesate, niveluri semnificativ crescute în sânge sunt observate timp de zile – niveluri mult peste cele observate pentru a crește riscul de coagulare”, a spus dr. Hazen. „Este important ca studii suplimentare de siguranță să fie efectuate pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali în general și ale eritritolului în special asupra riscurilor de atac de cord și accident vascular cerebral, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.”

Referințe: ”Studiul Cleveland Clinic a descoperit că îndulcitorul artificial comun este legat de rate mai mari de atac de cord și accident vascular cerebral”, JURNALUL Medicina Naturii,

DOI: 10.1038/s41591-023-02223-9; „Îndulcitorul comun din alimentele cu conținut scăzut de calorii este, de asemenea, un marker pentru creșterea masei de grăsime”, JURNALUL UNIVERSITĂȚII CORNELL, Proceedings of the National Academy of Sciences, DOI: 10.1073/pnas.1620079114