FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 28, 2023


Categorii:

EFECTELE TAXĂRII BĂUTURILOR ÎNDULCITE CU ZAHĂR ASUPRA SANĂTĂȚII

Efectul taxării băuturilor îndulcite cu zahăr asupra aportului de zaharuri și a cariilor dentare: o revizuire umbrelă a unei perspective globale

Cercetare ,  Acces liber , 27 May 2023

Maryam Hajishafiee, Kostas Kapellas, Stefan Listl, Madhuri Pattamatta, Athanasios Gkekas & Paula Moynihan 

BMC Public Health , volum  23,  Articol nr: 986 (2023)

Sumar

Despre Studiu

Ca parte a Strategiei globale pentru sănătatea orală, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explorează intervenții rentabile pentru sănătatea orală, inclusiv impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr (sugar-sweetened beverages  SSB).

Pentru a contura acest proces, această revizuire umbrelă a urmărit să identifice cele mai bune estimări disponibile referitoare la impactul impozitării SSB asupra reducerii aportului de zaharuri și a răspunsului cu carie la doză de zaharuri, astfel încât să fie valabile estimări ale impactului impozitării SSB asupra prevenirii stomatologice  atât în țările înalte (HIC), cât și în țările scăzute și medii (LMIC).

Metode.

Întrebările adresate au fost:

(1) care sunt efectele impozitării SSB asupra consumului de SSB și

(2) consumului de zaharuri?

(3) care este efectul consumuluin în scădere a zaharurilor asupra cariilor?

și

(4) care este impactul probabil al unei taxe SSB volumetrice de 20% asupra numărului de carii active prevenite în decurs de 10 ani?

Sursele de date au inclus PubMed, Embase, Web of Science, Scopus, CINAHL, Dentistry and Oral Sciences Source, Cochrane Library, Joanna Briggs Institute (JBI) Systematic Review Register și PROSPERO.

Evaluarea a fost efectuată cu referire la ghidurile JBI. Calitatea revizuirilor sistematice incluse a fost evaluată folosind AMSTAR pentru a identifica cele mai bune dovezi.

Rezultate.

Din 419 recenzii sistematice identificate pentru întrebările 1 și 2 și 103 recenzii pentru întrebarea 3,  48 (Întrebările 1 și 2) și 21 (Întrebarea 3) au fost supuse unui screening text complet, producând 14 și, respectiv, cinci recenzii incluse.

Cele mai bune date disponibile au indicat că o taxă de 10% ar reduce consumul de SSB cu 10,0% (IC 95%: -5,0, 14,7%) în HIC și cu 9% (interval -6,0 până la 12,0%) în LMIC și că un impozit de 20% ar reduce aportul de zaharuri libere în medie cu 4,0 g/zi în LMIC și 4,4 g/zi în HIC. Pe baza celor mai bune date de răspuns la doză disponibile, acest lucru ar putea reduce numărul de carii per adult (HIC și LMIC) cu 0,03%  iar apariția cariilor la copii s-ar reduce cu 2,7% (LMIC) și 2,9% (HIC), pe o perioadă de 10 ani.

Concluzie.

Cele mai bune date disponibile sugerează că o taxă SSB volumetrică de 20% ar avea un impact modest asupra prevalenței și severității cariei dentare atât în HIC, cât și în LMIC.

……………………………

Articolul stiintific la adresa : file:///C:/Users/Gheorghe%20Bejan/Downloads/s12889-023-15884-5.pdf

.............................

Articolul original

Research , Open Access , Published: 27 May 2023

Effect of sugar-sweetened beverage taxation on sugars intake and dental caries: an umbrella review of a global perspective

Maryam Hajishafiee, Kostas Kapellas, Stefan Listl, Madhuri Pattamatta, Athanasios Gkekas & Paula Moynihan 

BMC Public Health , volume 23, Article number: 986 (2023) Cite this article

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15884-5