FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

November 7, 2022


Categorii:

DIFERENȚA DINTRE ZAHĂRUL BRUN ȘI ZAHĂRUL ALB

Care este diferența nutrițională dintre zahărul brun și zahărul alb?

De Matthew Spina/Nov. ,     6, 2022 13:30 UTC

 

 zahăr brun și alb pe masă Pixel Shot/Shutterstock

Îți poți aproviziona cămara cu o gamă tot mai mare de zaharuri de cofetarie, demerara sau turbinado, dar regele  va fi întotdeauna zahărul alb sau cel brun  .

 Zahărul alb are acel profil perfect de aromă dulce și neutră care îl face atât de versatil, iar textura sa rafinată îl face ușor de măsurat și de lucrat.

Zahărul brun face cam aceeași treabă, dar aduce o oarecare complexitate de caramel petrecerii, adăugând profunzime la tot felul de fursecuri și plăcinte, inclusiv tratarea prin excelență cu zahăr brun a unei prăjituri cu ciocolată.  

Deși îți pot domina gătitul, zahărul alb și cel brun nu sunt complet interschimbabile.

Zahărul brun este doar zahăr alb care are încă ceva melasă în el, fie pentru că a fost mai puțin rafinat, fie pentru că producătorii au adăugat ceva melasă înapoi la sfârșitul procesului, iar asta îi schimbă puțin natura. Potrivit Serious Eats, melasa din zahăr brun înseamnă că are un conținut mai mare de apă, motiv pentru care poate modifica textura produselor de copt dacă o folosești în loc de zahăr alb. Această diferență înseamnă, de asemenea, că există unele variații ușoare în profilurile nutriționale ale celor doi îndulcitori.

cuburi de zahăr brun, Anton Starikov/Shutterstock

Zahărul brun mai are câteva minerale

Din punct de vedere nutrițional, atât zahărul alb, cât și cel brun, sunt o formă de zaharoză, zaharuri de masă rafinate care sunt adăugate la alimente și băuturi pentru a le spori aroma. Deși pot avea un gust grozav, nu sunt atât de grozave pentru consumator. Centers for Disease Control vă recomandă să mențineți consumul de zaharuri adăugate sub 200 de calorii pe zi, echivalentul a aproximativ 12 lingurițe. Acest lucru este valabil și pentru zahărul brun, chiar și cu melasa care face parte din cristal. Desigur, aceasta poate fi o problemă grea în acest moment, având în vedere cât de mult zahăr adăugat există în mâncarea americană.   

Zahărul brun conține, în special, unele minerale suplimentare pe care nu le veți găsi în zahărul alb din cauza melasei. Profilul nutrițional al Departamentului Agriculturii din SUA spune că zahărul brun conține aproximativ 83 de miligrame de calciu, 133 de miligrame de potasiu, precum și mai mult fier și magneziu. Însă nu te entuziasma prea mult, deoarece acele cantități sunt pentru 100 de grame de zahăr brun, sau aproape dublu față de aportul recomandat, iar mineralele sunt doar fracțiuni din ceea ce ai nevoie pentru o dietă sănătoasă. Potrivit Food & Drug Administration, ar trebui să obțineți 1.300 de miligrame de calciu și 4.700 de miligrame de potasiu. Chiar și cu aceste minerale suplimentare, zahărul brun pur și simplu nu este o sursă semnificativă de nutriție.

 cuburi de zahăr alb, zedspider/Shutterstock

Zahărul alb nu are valoare nutritivă

Există un motiv pentru care auziți adesea expresia „calorii goale” folosită în contextul produselor de patiserie și al dulciurilor. De fapt, este practic descrierea perfectă a zahărului alb. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, procesul de rafinare a zahărului îndepărtează de la  început puțina hrană din substanță, lăsând doar părțile gustoase pentru consum. Zahărul alb are cu aproximativ 95% mai puține minerale decât zahărul brun, ceea ce înseamnă că din punct de vedere funcțional nu are deloc. Este într-adevăr doar zaharoză pură. Concluzia este că, dacă ești îngrijorat de nutriție, ar trebui să eviți excesul de zahăr din toate soiurile.

Potrivit Asociației Sugar (prin Eating Well), ambele tipuri de zahăr sunt atât de deficitare în nutrienți, încât diferența este în esență lipsită de sens și au, de asemenea, un număr comparabil de calorii, la aproximativ 15 calorii per linguriță . Zahărul este minunat, dar trebuie să rămână un răsfăț ocazional. Desigur, avantajul acestui lucru este, din punct de vedere nutrițional, că nu trebuie să te gândești prea mult la schimbarea tipului de zahăr pe care îl folosești în prăjiturile și produsele de patiserie. Puteți alege pur și simplu oricare dintre cele care servește cel mai bine aroma sau textura, deoarece efectele asupra sănătății vor rămâne aceleași.

Read More: https://www.tastingtable.com/1082919/what-is-the-nutritional-difference-between-brown-and-white-sugar/?utm_campaign=clip

……………………………………………………

Articolul original

What Is The Nutritional Difference Between Brown And White Sugar?

By Matthew Spina/Nov. 6, 2022 1:30 pm UTC

https://www.tastingtable.com/1082919/what-is-the-nutritional-difference-between-brown-and-white-sugar/