FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 24, 2021


Categorii:

CUM PROTEJĂM CULTURILE DE ATACUL AFIDELOR?

Cum protejăm culturile de atacul afidelor?

Emil GEORGESCU , INCDA Fundulea

https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/cum-protejam-culturile-de-atacul-afidelor

Cerealele de toamnă şi rapiţa sunt în pericol în toamnele lungi şi călduroase. Revista Ferma vă învaţă cum să protejaţi aceste culturi de afide şi care sunt dăunătorii-surpriză.  

 Paduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum)

PĂDUCHELE VERDE AL PIERSICULUI ATACĂ ŞI RAPIŢA

 În toamna anului 2018, în zonele amintite, cultivatorii de rapiţă s-au confruntat cu un atac mai puţin obişnuit, cel al păduchelui verde al piersicului (Myzus persicae). Atacul a fost tardiv, în ultima decadă a lui octombrie şi prima decadă din noiembrie, fiind favorizat de temperaturile mult mai ridicate decât cele normale şi de secetă.

În mod obişnuit, această specie polifagă de afide, era considerată un dăunător secundar al rapiţei, dar fermierii au fost surprinşi de densitatea foarte ridicată a afidelor, întâlnite pe faţa inferioară a frunzelor de rapiţă. În momentul atacului, plantele de rapiţă erau dezvoltate normal, dar, ca urmare a densităţii afidelor şi a secetei, acolo unde nu s-a efectuat un tratament în vegetaţie pentru combaterea acestui dăunător, plantele de rapiţă fie s-au uscat, fie au intrat slăbite în iarnă şi au pierit. 

 PROTECŢIE ÎN 3 ETAPE

 Iată care sunt paşii pentru protejarea culturilor de rapiţă de atacul afidelor din toamnă, uneori chiar toamna târziu:

  1. Monitorizarea constantă a culturilor până la sosirea sezonului rece;
  2. Aplicarea de tratamente. Se verifică lanul pentru a vedea dacă afidele sunt prezente numai la margine sau au pătruns şi în interiorul solei.

În cazul în care afidele sunt prezente doar în zona marginală a lanului şi s-a depăşit PED-ul, tratamentul se efectuează doar pe bordură, pe lăţimea unei maşini de stropit sau două lăţimi, după caz. Dacă s-a constatat depăşirea PED-ului şi în interiorul lanului, atunci tratamentul se face pe toată sola.

Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae) pe plantele de rapiţă

Toamna, tratamentele se efectuează când mai mult de 20% din plantele de rapiţă analizate sunt atacate de orice fel de afide. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de prognoza meteorologică. Dacă este anunţată răcirea vremii şi ploi însemnate cantitativ, tratamentul nu se justifică. În schimb, dacă temperaturile rămân ridicate şi este secetă, iar PED-ul este depăşit (mai mult de 20% din plante fiind atacate), atunci se recomandă efectuarea tratamentului.

  1. Folosirea de substanţe active, translaminare. Acum doi ani a existat o problemă cu tratamentele pentru combaterea afidelor la rapiţă. Plantele erau dezvoltate, coloniile de afide aflându-se pe faţa inferioară a frunzelor. În acest caz, frunzele pot acţiona ca un fel de umbrelă pentru afide, iar insecticidele de contact pot avea eficacitate redusă. Pentru a evita această situaţie, se recomandă utilizarea unor substanţe active, local sistemice, translaminare, care acţionează asupra dăunătorilor aflaţi pe ambele feţe ale frunzelor.

 CEREALELE DE TOAMNĂ, ÎN PERICOL

 În cazul cerealelor de toamnă, atacul afidelor este periculos, deoarece acestea pot fi vectori pentru transmiterea virozelor, cea mai periculoasă fiind îngălbenirea şi piticirea orzului (Barley yellow dwarf virus). Ca şi în cazul celorlalţi dăunători de toamnă ai cerealelor, atacul afidelor este favorizat de monocultură.

Plante de orz afectate de virusul piticirii şi îngălbenirii (Barley yellow dwarf virus), transmis de afide

La fel ca la rapiţă, se efectuează sondaje în lan, iar la depăşirea PED (10 afide/plantă) se recomandă efectuarea unui tratament în vegetaţie pentru combaterea afidelor. Atenţie la realizarea sondajelor, trebuie multă răbdare şi, mai ales, este necesar ca persoana care efectuează sondajul să aibă o vedere foarte bună.

 PREVENŢIE ÎN 3 PAŞI

 Putem să prevenim atacul afidelor la cereale urmând trei paşi:

  1. Efectuarea de tratamente necesare
  2. Evitarea semănatului timpuriu, mai ales al orzului. În ultimii ani, de frica secetei, fermierii au devansat perioada de semănat al cerealelor de toamnă, uneori şi cu o lună. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi în acest an. În cazul toamnelor lungi sau foarte lungi, devansarea datei de semănat la orz, nu aduce profit în buzunarele fermierilor, din contră.
  3. Distrugerea samulastrei de grâu sau orz este o altă măsură foarte importantă care contribuie la scăderea rezervei biologice.

Acestea fiind spuse, vă urez o toamnă liniştită, fără surprize „entomologice” neplăcute în culturile de toamnă.

 AFIDELE CEREALELOR

 Cele mai periculoase specii de afide, care pot pune probleme cerealelor de toamnă, mai ales în anii secetoşi şi călduroşi sunt: păduchele ovăzului (Sitobion avenae), păduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maydis), păduchele cenuşiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi), păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum) şi, ocazional, păduchele roz al gramineelor (Metopolophium dirhodum).
Spaniolii au descoperit insecta care devorează afidele, salvând culturile agricole! Click AICI şi vezi despre ce insectă e vorba!

 
ATAC ÎN PRIMĂVARĂ ŞI TOAMNA

 De regulă, atac mai ridicat al afidelor se înregistra în primăvară, când cerealele de toamnă se aflau în faza de înspicare sau la sfârşitul primăverii - începutul verii, la cultura rapiţei, când fermierii vedeau colonii de afide pe silicve sau tulpini. Toamnele calde şi secetoase au mai schimbat datele problemei. Anul trecut, de exemplu, fermierii din sud-estul şi vestul ţării s-au confruntat cu un atac mare al afidelor la semănăturile de grâu şi de orz.