FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2023


Categorii:

CUM EȘUEAZĂ FONDURILE UE PENTRU FERMELE VERZI

Diavolul stă în detalii: Cum eșuează fondurile pentru fermele verzi, la implementare

Julia Dahm , EURACTIV.de  ,  Aprile 17, 2023

  

Faptul că implementarea la nivel administrativ se dovedește adesea a fi atât de conservatoare și că slăbește măsurile de mediu nu este, în opinia celor doi cercetători, responsabilitatea individuală a funcționarilor administrativi, ci are motive structurale.

EURACTIV is part of the Trust Project >>>

O mai mare protecție a mediului a fost mult timp obiectivul declarat al UE pentru implementarea subvențiilor agricole.Cu toate acestea, astfel de ambiții nu au produs impactul dorit asupra mediului, au susținut doi cercetători.

La fiecare șapte ani, parlamentarii europeni convin asupra schemei UE de subvenții agricole de mai multe miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC).

Ultimele două reforme, în special cea din acest an și 2014, au avut promisiuni extinse cu privire la rolul PAC în protecția mediului și a climei. Dar aceste măsuri nu au adus efectul dorit, au scris Pascal Grohmann și Peter Feindt de la Universitatea Humboldt din Berlin într-un articol publicat recent, care analizează literatura privind implementarea PAC în Germania pentru perioada de finanțare 2014-2022.

 „Protecția mediului a fost unul dintre cele trei obiective principale ale PAC 2014-2022 și avem, de asemenea, o gamă întreagă de instrumente care abordează acest obiectiv de mediu”, a spus Grohmann într-un interviu pentru EURACTIV. „În același timp, totuși, vedem, de asemenea, că, în general, impactul acestor instrumente în ceea ce privește obiectivul de mediu este destul de scăzut”, a adăugat el.

Berlinul se pregătește să își lase amprenta asupra viitoarelor fonduri agricole ale UE

Germania se pregătește deja să facă campanie pentru viziunea sa pentru viitoarea politică agricolă comună (PAC): îndepărtarea de la plățile bazate pe suprafață și către remunerarea pentru furnizarea de bunuri publice.

 „Diavolul stă în detalii”

Pentru cei doi cercetători, un motiv principal pentru acest decalaj dintre ambiție și livrare este adesea trecut cu vederea: odată ce cursul politic pentru o nouă perioadă de finanțare a PAC a fost stabilit, multe detalii trebuie încă elaborate de personalul administrației din statele membre individuale , în cazul sistemului federal al Germaniei - regiunile. În special într-un domeniu de politică foarte tehnic și complex, cum ar fi subvențiile pentru agricultură, aparatul administrativ are o marjă de operare considerabilă și slăbește adesea instrumentele inițial ambițioase, potrivit constatărilor studiului.

 „Mesajul este în sensul zicerii clasice: diavolul este în detaliu”, explică Feindt. Potrivit lui Grohmann, un exemplu îl reprezintă așa-numitele criterii de ecologizare, care au fost legate de o parte din plățile directe pe care fermele le primesc după 2014. În timp ce mulți observatori au considerat acest lucru un pas major, condițiile pe care fermele germane trebuie să le îndeplinească pentru a primi aceste fonduri rămân foarte laxe, potrivit lui Grohmann. De exemplu, pentru așa-numitele zone ecologice prioritare, cum ar fi terenurile în așteptare sau pășunile, în Germania era necesară doar o cotă minimă de cel puțin 5% din totalul terenului arabil, în timp ce studiile au constatat că 10% ar fi fost necesare pentru efectul de mediu dorit.

Jucând în siguranță.

Pe scurt: în timp ce din punct de vedere politic s-a stabilit un nivel ridicat de ambiție, detaliile puse la cale de administrație au diluat multe dintre măsuri. Aceasta înseamnă că cei care doresc să mențină status quo-ul în PAC „nu trebuie să obiecteze la adăugarea de noi instrumente”, a spus Feindt.

Ei „trebuie doar să păstreze controlul asupra modului în care aceste instrumente sunt implementate în cele din urmă”.

Faptul că implementarea la nivel administrativ se dovedește adesea atât de conservatoare și, prin urmare, slăbește măsurile de mediu nu este, în opinia celor doi cercetători, responsabilitatea individuală a funcționarilor administrativi, ci are motive structurale. Funcționarii administrativi trebuie adesea să transforme deciziile politice în texte etanșe din punct de vedere juridic, sub o presiune mare de timp, fiind, de asemenea, obligați de fezabilitate practică – condiții care tind să încurajeze să fie în siguranță, mai degrabă decât să îndrăznească să facă schimbări majore. Pe deasupra, există o rețea tradițional puternică între administrația agricolă și reprezentanții intereselor agricole clasice, explică Grohmann. „Există acest triunghi clasic de fier între politica agricolă, administrație și asociațiile agricole”, a spus el.

Germania dorește ca UE să pregătească fonduri agricole pentru extindere

În următoarea perioadă de finanțare, începând cu 2028, UE trebuie să își pregătească Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a primi Ucraina și alte țări candidate la UE, a declarat Silvia Bender, oficial de top al ministerului german al Agriculturii.

Ascuns în spatele unor aspecte tehnice

Potrivit celor doi cercetători, o dinamică similară se conturează deja în perioada actuală de finanțare a PAC, care a început la începutul anului.

De exemplu, planurile strategice naționale care stabilesc implementarea PAC la nivel de stat membru oferă administrațiilor naționale o mare marjă de manevră – chiar și în problemele care sunt mai mult politice decât administrative, în opinia cercetătorilor.

„Planul strategic este de fapt un document extrem de politic, dar cu peste 1.000 de pagini, este atât de tehnic în forma sa încât o discuție politică despre el este cu greu posibilă”, a subliniat Grohmann. În special în procesele administrative, cerințele privind participarea publică și transparența trebuie, prin urmare, consolidate și trebuie implicată o gamă mai largă de asociații și experți, a adăugat Feindt.

Până acum, astfel de procese de participare au fost prea limitate și, de obicei, au avut ca rezultat „continuarea modelelor de politici înrădăcinate”, a subliniat cercetătorul.

„Și în cazul PAC, asta înseamnă în cele din urmă sprijin pentru venituri pentru producătorii agricoli.”

Finanțarea PAC este încă vulnerabilă la conflicte de interese, spun auditorii

Politica agricolă comună (PAC) a UE rămâne în continuare vulnerabilă la conflictele de interese datorită lacunelor de transparență și lipsei de măsuri pentru a detecta situațiile cu risc și pentru a proteja avertizorii, potrivit unui nou raport de supraveghere.

[Editate de Nathalie Weatherald/Gerardo Fortuna]

……………..

Articolul original,

Devil in the detail: How Green farm funds fail at implementation

Julia Dahm , EURACTIV.de  ,  April 17, 2023

Citiți articolul original în germană.

Devil in the detail: How Green farm funds fail at implementation