FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 3, 2021


Categorii:

CÂT ZAHĂR AR TREBUI SĂ MÂNCĂM ÎNTR-O ZI

Iată cât de mult zahăr ar trebui să mâncăm, într-adevăr, pe zi

Și ce trebuie să știm despre formele naturale de zahăr.

Mercey Livingston Sept. 30, 2021

O gogoașă, două linguri de zahăr în cafea, un iaurt aromat și un suc s-ar putea să nu sune ca ceva ieșit din comun, dar se pare că acest nivel este cu  aproximativ 20 de grame peste aportul de zahăr pe zi recomandat. Așa este, autoritățile sanitare recomandă limitarea aportului de zahăr la 50 de grame pe zi pentru majoritatea adulților. În timp ce 50 de grame de zahăr pot suna mult, zahărul are un mod de a se strecura în dieta ta - și se strecoară pe tot parcursul zilei.

 Oricât de inofensiv ar părea, consumul exagerat de zahăr în dieta poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi la boli de inimă și diabet, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor[1].

Din acest motiv, și cum și altora le place să se simtă bine pe parcursul zilei, menținerea sub control a zahărului este o idee bună.

Mai jos, dieteticianul înregistrat Amy Shapiro[2] arată exact aportul inteligent de zahăr și cum să menținem nivelul zahărului scăzut pe tot parcursul zilei.

Nu tot zahărul contează

„În general, vrem să menținem zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor. Recomandarea pentru bărbați este de cel mult 9 lingurițe de zahăr sau 150 de calorii din zahăr adăugat zilnic, iar pentru femei și copii 6 lingurițe de zahăr sau 100 de calorii zilnic ", spune Shapiro.

Când vorbim despre zahăr, este important să clarificați tipul de zahăr, deoarece există o diferență reală în zahărul adăugat în alimente și zahărul care se găsește în mod natural în alimente[3]. Recomandările de mai jos sunt menite pentru zaharurile adăugate, potrivit Shapiro.

Deci, ce ar trebui să știți despre zahărul care se găsește în mod natural în alimente, cum ar fi fructele?

„Zaharurile naturale vin împreună cu beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi apa, fibrele, vitaminele și mineralele, astfel încât acestea nu sunt la fel de limitate. , de asemenea ", spune Shapiro. Apropo, vorbiți întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a gestiona și preveni bolile precum diabetul. În general, Shapiro spune că principalii vinovați ai consumului excesiv de zahăr sunt alimentele procesate.

Shapiro spune că două alimente obișnuite care pot conține mult zahăr sunt granola îndulcită și iaurtul.

Alimente energizante „sănătoase” în care se ascunde zahăr suplimentar.

Potrivit lui Shapiro, majoritatea oamenilor își iau aportul de zahăr din alimente precum cereale, granola, iaurt, batoane energizante, produse de patiserie, suc, băuturi cu cafea și chiar din diete sau alimente fără grăsimi.

Ceea ce este destul de surprinzător este că multe dintre aceste alimente sunt etichetate ca „sănătoase” sau par a fi produse alimentare mai sănătoase, de zi cu zi. Dar aceste alimente sunt unele despre care trebuie să fim precauți sau cel puțin să verificăm de două ori conținutul de zahăr înainte de a le considera opțiuni mai sănătoase.

 "Granola este naturală și adesea îndulcită cu miere sau ceva care sună mai sănătos, dar este totuși zahăr adăugat. Ei consideră că este un mic dejun sănătos, dar iaurturile aromate, de multe ori chiar și cele grecești, au peste 18 g de zahăr pe 5 oz.

„ Asta este mult ", spune Shapiro. "Adăugați granola la micului dejun și ați atins aportul zilnic  - și este doar ora micului dejun."

 Alte alimente obișnuite care par sănătoase, dar care pot fi ambalate în zahăr, sunt produsele coapte vegane sau fără gluten, potrivit Shapiro. „A avea un cookie vegan sau fără gluten pare sănătos, dar conține în continuare o cantitate decentă de zahăr”, spune Shapiro. Acest lucru se datorează faptului că veganul înseamnă pur și simplu că nu se utilizează produse de origine animală, iar fără gluten este de obicei un profil nutrițional similar[4] cu un alt produs copt cu gluten - făina este făcută doar dintr-o sursă fără gluten. În ambele cazuri, există o mulțime de spațiu pentru a adăuga îndulcitori și zaharuri la rețete și pentru a le eticheta „fără gluten”, „vegan” sau chiar „organic”, așa că nu vă lăsați păcăliți de cuvintele cheie de sănătate care sunt adesea etichetate pe procesate, alimente ambalate sau produse de patiserie.

O altă modalitate ușoară de a împacheta mai mult zahăr decât ați putea planifica este să beți băuturi speciale de cafea. „Luați o băutură rapidă de cafea la jumătatea zilei pentru a vă ridica energia și ați consumat peste 20g de zahăr”, spune Shapiro. Latte-urile de specialitate și băuturile cu cafea sunt adesea ambalate cu siropuri aromate, care pot avea un gust excelent, dar sunt o modalitate ușoară de a consuma rapid zahăr. O opțiune mai bună este să încercați o cafea neindulcită sau să o îndulciți singur cu un pachet de zahăr, astfel încât să puteți controla cel puțin cât este în băutură.

/health/nutrition/heres-how-much-sugar-you-should-really-eat-in-a-day/

[1] https://www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/added-sugars.html

[2] https://realnutritionnyc.com/about/

[3] https://www.cnet.com/health/nutrition/foods-that-are-surprisingly-high-in-sugar/

[4] https://www.cnet.com/health/nutrition/

.................................................

Articolul original :

 Here's how much sugar you should really eat in a day 

Mercey Livingston , Sept. 30, 2021

https://www.cnet.com