FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 18, 2021


Categorii:

CÂT ZAHĂR AR TREBUI SĂ MÂNCĂM ÎNTR-O ZI

Iată cât de mult zahăr ar trebui să mănânci într-adevăr într-o zi și ce ar trebui să știi despre formele naturale de zahăr.

Mercey Livingston ,

 

O gogoașă, două linguri de zahăr în cafea, un iaurt aromat și un suc  ar putea să nu sune ca ceva ieșit din comun, dar se pare că această cantitate este cu aproximativ 20 de grame peste aportul recomandat de zahăr pe zi.

Așa este, autoritățile sanitare recomandă limitarea aportului de zahăr la 50 de grame pe zi pentru majoritatea adulților. În timp ce 50 de grame de zahăr poate părea mult, zahărul are un mod ascuns de a se vârî în dietă  - și de a se ține de tine toată ziua.

Oricât de inofensiv ar părea, excesul de zahăr în dieta ta poate duce la probleme de sănătate în continuare, cum ar fi boli de inimă și diabet, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor[1] / Centers for Disease Control and Prevention, USA.Din acest motiv, și altora le place să se simtă în general mai bine pe parcursul zilei, menținerea sub control a aportului de zahăr este o idee bună.

Mai jos, dieteticianul Amy Shapiro descrie exact cum arată aportul inteligent de zahăr și cum să menții nivelul de zahăr scăzut pe parcursul zilei.

Nu se calculează orice zahăr .

„În general, dorim să păstrăm zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din caloriile totale. Recomandarea pentru bărbați este de cel mult 9 linguri de zahăr sau 150 de calorii din zahăr adăugat zilnic și pentru femei și copii 6 linguri de zahăr și 100 de calorii. zilnic”, spune Shapiro.

Când vorbim despre zahăr, este important să clarificăm tipul de zahăr, deoarece există o diferență reală între zahărul care este adăugat în alimente și zahărul care se găsește în mod natural în alimente[2].

Recomandările de mai sus sunt destinate zaharurilor adăugate, potrivit Shapiro. Deci, ce ar trebui să știți despre zahărul care se găsește în mod natural în alimente precum fructele?

„Zahărurile naturale vin împreună cu beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi apa, fibrele, vitaminele și mineralele, astfel încât acestea nu sunt la fel de limitate. Cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu greutatea sau dacă încercați să preveniți diabetul, poate fi necesar să urmăriți zaharurile care apar în mod natural., de asemenea,” spune Shapiro.

Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a gestiona și de a preveni boli precum diabetul.

În general, Shapiro spune că principalii vinovați din spatele aportului în exces de zahăr sunt alimentele procesate.

Shapiro spune că două alimente comune care pot conține mult zahăr sunt granola îndulcită și iaurtul.

Mâncăruri „sănătoase” ascunse în care se ascunde excesul de zahăr.

Potrivit lui Shapiro, majoritatea oamenilor își iau aportul de zahăr din alimente precum cereale, granola, iaurt, batoane energetice, produse de patiserie, sucuri, băuturi de cafea și chiar alimente fără grăsimi sau dietetice.

Ceea ce este destul de surprinzător este că multe dintre aceste alimente sunt etichetate drept „sănătoase” sau par a fi mai sănătoase, alimente de zi cu zi. Dar la aceste alimente trebuie să fiți atenți sau cel puțin să verificați de două ori conținutul de zahăr înainte de a le mânca crezând că sunt opțiuni mai sănătoase.

„Granola este complet naturală și adesea îndulcită cu miere sau ceva care sună mai sănătos, dar este totuși zahăr adăugat. Ae crede că este un mic dejun sănătos, dar de multe ori iaurturile aromate, chiar și iaurturile grecești, au mai mult de 18 g de zahăr la o porție de 5 oz.

. Asta este mult", spune Shapiro. „Adăugați granola la el și ați atins doza zilnică și este doar ora micul dejun.”

Alte alimente obișnuite care par sănătoase, dar care pot conține zahăr sunt produsele de copt vegane sau fără gluten, potrivit Shapiro. „A avea un produs  sau prăjitură vegană sau fără gluten pare sănătos, totuși conțin o cantitate decentă de zahăr”, spune Shapiro. Acest lucru se datorează faptului că vegan  înseamnă pur și simplu că nu sunt utilizate produse de origine animală în produs, iar fără gluten este de obicei un profil nutrițional similar[3] cu un alt produs copt cu gluten - făina este doar făcută dintr-o sursă fără gluten. În ambele cazuri, există încă destul loc în rețete pentru a adăuga îndulcitori și zaharuri și pentru a le eticheta „fără gluten”, „vegan” sau chiar „organic”, așa că nu vă lăsați păcăliți de cuvintele la modă ca wellness care sunt adesea etichetate ca procesate,alimente ambalate sau produse de patiserie.

O altă modalitate ușoară de a consuma  mai mult zahăr decât ați planificat este să beți băuturi specialitate cu cafea. „Luați o băutură rapidă cu cafea în mijlocul zilei pentru a vă recupera energie și aveți nevoie de peste 20 g de zahăr”, spune Shapiro. Latte-urile de specialitate și băuturile cu cafea sunt adesea pline cu siropuri aromate, care pot avea un gust grozav în java, dar sunt o modalitate ușoară de a vă încărca rapid zahăr. O opțiune mai bună este să încercați o cafea neîndulcită sau să o îndulciți singur cu un pachet de zahăr, astfel încât să puteți controla cel puțin cât de mult merge în băutură.

Cum să-ți ții sub control aportul zilnic de zahăr.

Deoarece zahărul se poate acumula foarte repede pe tot parcursul zilei atunci când mănânci alimente procesate sau fast-food, Shapiro recomandă să rămâi cât mai mult posibil la alimente integrale.

"Mâncărurile integrale conțin zaharuri naturale, dar au și fibre, vitamine și minerale. Așa că, dacă îți este poftă de ceva dulce, ia un fruct", spune Shapiro.

În cazul alimentelor integrale, este mult mai probabil să găsiți alimente dulci cu un conținut general mai scăzut de zahăr, plus că beneficiați suplimentar de alți nutrienți, buni pentru dvs.

Un alt sfat este să vă obișnuiți să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de zahăr ori de câte ori puteți.

„Căutați cantitatea de zaharuri adăugate, astfel încât să vă asigurați că rămâneți la o porție sănătoasă; citiți și listele de ingrediente, deoarece ingrediente precum mierea, siropul de arțar și zahărul de cocos sună sănătos, dar sunt încă considerate zaharuri adăugate”, spune Shapiro.

Publicat pentru prima dată pe 30 septembrie 2021 la 5:00 a.m. PT.

Informațiile conținute în acest articol au doar scop educațional și informativ și nu sunt concepute ca sfaturi medicale sau de sănătate.

Consultați întotdeauna un medic sau alt furnizor de sănătate calificat cu privire la orice întrebări pe care le puteți avea despre o afecțiune sau obiectivele de sănătate.

                                                       ...........

[1] https://www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/added-sugars.html

[2] https://www.cnet.com/health/nutrition/foods-that-are-surprisingly-high-in-sugar/

[3] https://www.cnet.com/health/nutrition/

 

…………………………..

 Articolul original

Here's how much sugar you should really eat in a day  , And what to know about natural forms of sugar.

Mercey Livingston

https://www.cnet.com/news/get-a-free-ride-to-your-covid-vaccine-or-booster-appointment-from-uber-or-lyft-heres-how/

 ................................