FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 25, 2024


Categorii:

SCHEMA ”BULGARIA”

Schema ”Bulgaria” prin care zahărul din Ucraina intră în România fără licență de import ,

Roxana Dobre - 20 februarie 2024

 Importurile mascate de zahăr din Ucraina au ”sufocat” producția românească

 

Mihaela Neagu (captură video)

Mihaela Neagu: Am contractat 8.500 ha sfeclă de zahăr pentru fabrica de la Luduș

Mihaela Neagu a anunțat că anul acesta a reușit să semneze contracte pentru preluarea sfeclei de zahăr cu 500 de fermieri.

”În ceea ce privește fabrica de la Luduș anul acesta am reușit să semnăm pentru 8.500 de hectare, asta înseamnă că am semnat cu 500 de fermieri. Mai avem în continuare cereri dar suntem peste capacitate. Dar mă gândim ce o să pățesc din septembrie când eu o să fac peste 60.000 de tone de zahăr. Gândiți-vă că România consumă 400.000 de tone și importă 350.000 de tone. Dacă eu o să fac 60.000 de tone, mai face 60.000 de tone și cealaltă fabrică (Agrana Roman – n.r), iar Ucraina va veni și va descărca 70.000 de tone, cum a făcut în octombrie și noiembrie, adică în 2 luni cât producem noi într-un an de zile, gândiți-vă că nu o să fim competitivi”,  spus Mihaela Neagu.

Proprietara fabricii Luduș: Schema de import mascat de zahăr prin Bulgaria și Ucraina ne scoate de pe piață

Mihaela Neagu a atras atenția că se confruntă cu o problemă majoră ca producător român de zahăr din cauza importurilor ”mascate” din Ucraina.

”Ne confruntăm în piață cu problema zahărului din Ucraina. În luna decembrie 2023 s-a emis o Ordonanță de Guvern care interzicea acest produs să fie importat la noi în țară. Dar lucrurile nu au stat chiar așa! Am reușit și ne-am vândut producția cu mare greutate. Un mare lanț din retail ne-a reziliat contractul pentru că ne-au obligat să ne lăsăm prețul la fel ca materia primă care vine din Ucraina, respectiv zahăr. (…) Sunt mai multe companii din România care acum aduc prin acest, să îi spun truc, adică și-au deschis punct de lucru în Bulgaria, plătesc TVA-ul acolo și în aceeași zi întorc mașinile. Practic, este un import mascat, este un vid de legislație adică nu au ce să le facă, vin pe Tranzit E1, ei plătesc TVA-ul în țările în care merg. Am discutat cu șeful vămii și știe situația, știe și cât a intrat din ianuarie și până acum. Există această practică. Tirurile se întorc pe T1 și nu pot fi oprite pentru că nu mai este punct de frontieră, se face vama intracomunitar”, a spus Mihaela Neagu.

Aceasta a completat în șirul celor afirmate cu un exemplu concret privind prețurile de dumping care se practică acum în marile magazine din România. ”Dacă ne uităm în mai multe supermaketuri din România o să vedem că la raft acum există la promoție zahăr din Ucraina, cu toate că produsul ar trebui să fie interzis, are un preț de dumping. Noi nu putem să producem în România la acest preț sub nicio formă. Gândiți-vă că în Ucraina au subvenționat gazul, sunt în stare de război și nu plătesc taxe, au mult mai mici salariile decât la noi și atunci ei sunt mult mai competitivi. În afară de aceste aspecte, au stocuri imense pe care nu și le-au putut vinde pentru că celelalte țări au luat această măsură de mult timp și nu au putut să introducă margă pe piața din Europa, iar să transporte către Africa este foarte scump, ar trebui să ducă în port, vapor etc. Știm că Brazilia vinde trestie și este mult mai convenabil”, a mai argumentat proprietara fabricii de a Luduș.

Aceasta a subliniat că se gândește chiar să renunțe la calitate de procesator și să urmeze schema care este mai echitabilă financiar. ”Mă gândesc că este mult mai echitabil financiar pentru că lanțurile de magazine au la raft un loc alocat pentru zahăr, adică nu poți să pui 5-6 sortimente pentru că spațiul unui supermarket nu crește. La raft poți să pui 2-3 sortimente și este evident că întotdeauna va fi scos cineva ca să vină cel cu zahărul ucrainean, mai ieftin”, a mai arătat Mihaela Neagu.

………………………….

Articolul la adresa:

https://agrointel.ro/287899/schema-bulgaria-zahar-din-ucraina/