FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 23, 2021


Categorii:

ZAHĂRUL SE GĂSESTE  ÎN APROAPE ORICE

ȘTIAȚI CĂ ZAHĂRUL SE GĂSESTE  ÎN APROAPE ORICE?

Exemple de aplicații de cromatografie ionică pentru testarea zahărului în alimente și analize de mediu.

De Christian Emmenegger, * Matthias Nold și Daniel Weibel. **

New Food | Supliment, note de aplicare 2020 | Volumul 23, numărul 06. newfoodmagazine.com.

CARBOHIDRAȚII constituie cea mai mare parte a biomasei de pe Pământ. Aceștia sunt produși prin fotosinteză și sunt prezenti în toate plantele și materiile pe bază de plante.

Cantitatea și compoziția de carbohidrați dintr-o probă pot dezvălui o serie de informații, în funcție de context. Ca urmare, acestea sunt supuse analizei în diferite industrii. În acest articol, demonstrăm modul în care cromatografia ionică este adecvată ca tehnică analitică pentru analiza zahărului.

Toate soluțiile standard utilizate pentru aceste aplicații sunt disponibile de la SigmaAldrich.com/ic; https://www.sigmaaldrich.com/european-export.html.

Carbohidrații sunt peste tot

În industria alimentară, conținutul de carbohidrați și zahăr se remarcă prin faptul că sunt factori cheie în determinarea valorii nutriționale a alimentelor și băuturilor.

În analiza de mediu – pentru a menționa doar un exemplu – anhidrozaharul levoglucosan, care este produs prin piroliza celulozei și acționează ca un trasor pentru arderea biomasei, este determinat în aerosoli. Acestea sunt doar două dintre numeroasele aplicații ale analizei carbohidraților.

Carbohidrații sunt compuși din una sau mai multe unități monozaharidice, fiecare dintre acestea având o grupare carbonil (aldehidă sau cetonă) și mai multe grupări hidroxil.

Deoarece mono-, di- și oligozaharidele sunt solubile în apă, cromatografia ionică, care se realizează în faza apoasă, este deosebit de potrivită pentru analiza lor. Nu necesită extragerea în faza organică; astfel, determinarea poate fi efectuată direct. Cu toate acestea, este necesară o coloană de mare capacitate, deoarece zaharurile sunt molecule relativ mari, care sunt, în multe cazuri, similare ca structură (de exemplu, glucoză și galactoză (Figura 1)).

 Figura 1 Formule structurale , glucoză și galactoză. Moleculele diferă doar în poziția grupului OH la atomul C4 (evidențiat cu un asterisc).

Zaharurile din alimente

Începand cu luna decembrie a anului 2016, Uniunea Europeană (UE) impune indicarea valorilor nutriționale pentru toate produsele alimentare, cu excepția produselor neprelucrate și a produselor vândute în vrac (Regulamentul nr. 1924/2006). Practica deja stabilită (adică indicarea puterii calorice și a anumitor nutrienți, inclusiv zahărul și carbohidrații) devine obligatorie. Împreună cu amidonul, care este un polimer al glucozei, glucidele utilizabile găsite în produsele alimentare sunt în mare parte sub formă de zaharuri. Conform definiției UE, aceasta include toate mono- și di-zaharidele, cu excepția alcoolilor polivalenți. Majoritatea zaharurilor din produsele alimentare sunt alcătuite din următoarele monozaharide: glucoză, fructoză, galactoză, precum și dizaharidele  zaharoză, lactoză și maltoză.

Analiza sucului de mere

Cromatograma din Figura 2 a fost luată după injectarea sucului de mere, care a fost diluat (1: 1000) cu apă ultra-pură. În afară de aceasta, nu a fost necesară pregătirea probei. Eluantul alcalin (100mM hidroxid de sodiu / 10mM acetat de sodiu, nr. De Cat. 78348) asigură faptul că zaharurile sunt prezente sub formă disociată (ca anioni) și, prin urmare, pot fi separate în coloană folosind schimbătorul de ioni.

 Figura 2 .  Determinarea glucozei, fructozei și zaharozei în sucul de mere. Cu excepția simplei diluări, nu este necesară pregătirea probei.

 Deoarece glucidele sunt active electrochimic, ele pot fi detectate amperometric. În timpul detectării amperometrice, analiții sunt oxidați la un electrod de lucru prin aplicarea unui potențial acestuia din urmă. Acest lucru duce la un curent electric care dezvăluie concentrația. Cu timpul, totuși, carbohidrații formează depozite pe electrodul de lucru atunci când se aplică un potențial continuu.

Prin urmare, detectorul amperometric este acționat în modul PAD (detectare amperometrică pulsată / pulsed amperometric detection).Aici, un potențial ciclic în trei trepte asigură că, după măsurarea curentului (adică, după etapa de determinare), electrodul este curățat de moleculele absorbite și în cele din urmă condiționat.

Lactoza reziduală în produsele „fără lactoză”

O parte esențială a controlului calității produselor care declară că sunt fără lactoză este determinarea lactozei reziduale.

Cromatograma ionică din Figura 3 ilustrează determinarea lactozei în laptele fără lactoză, la care s-au adăugat 100 mg / L lactoză. Din nou, separarea are loc în condiții puternic alcaline (eluant de 5 mM hidroxid de sodiu / 2 mM acetat de sodiu) și analitul este detectat prin amperometrie pulsată.

Figura 3 Determinarea urmelor de lactoză în laptele declarat fără lactoză, cu vârf de 100 mg / L lactoză

Concentrațiile mari de galactoză și glucoză ilustrate în cromatogramă sunt rezultatul descompunerii enzimatice a lactozei în acești constituenți foarte monozaharidici (Figura 4).

Figura 4 Lactoza este compusă din monozaharidele galactoză și glucoză. Hidroliza lactozei ilustrată aici este catalizată de enzima lactază.

Datorită matricei sale bogate în proteine, laptele trebuie să facă dializă înainte de a fi analizat cu Metrohm Inline Sample Preparation. Acesta este un proces complet automatizat și, prin urmare, nu implică niciun efort suplimentar.

Carbohidrații ca trasori în analiza mediului

Valorile limită fine ale prafului, care sunt utilizate ca măsuri de protecție a sănătății, sunt încălcate în mod regulat în multe locuri. În ceea ce privește principalul vinovat, suspecții obișnuiți sunt traficul și industria, dar și arderea rezidențială a lemnului utilizată pentru încălzire a fost, de asemenea, legată de valori ridicate ale prafului fin. Trasorul levoglucosan (Figura 5) este adesea determinat pentru a detecta arderea lemnului.

Figura 5 Levoglucozanul (1,6-anhidro-β-D-glucopiranoză) este produs în piroliza celulozei și, prin urmare, este utilizat în mod obișnuit ca indicator pentru arderea biomasei.

În Figura 6 este prezentată determinarea unei soluții standard, în care levoglucosan, mannosan și galactosan – toate produsele de ardere a lemnului – au fost analizate, la fel ca mai multe zaharuri biologice, alcooli etc., care se găsesc de obicei pe particulele de aerosoli. Coloana de mare capacitate realizează o separare bună a tuturor substanțelor, care apoi pot fi determinate printr-o singură analiză.

Figura 6. Determinarea indicatorilor pentru arderea lemnului (levoglucosan, mannosan și galactosan) și a zaharurilor biologice și a alcoolilor, care se găsesc în aerosoli precum polenul.

Noua „coloană cu carbohidrați”.

În plus față de analiza carbohidraților, Metrosep Carb 2 este potrivit și pentru determinări în probe cu conținut ridicat de sare în care coloanele cu capacitate mai mică nu reușesc, de exemplu, apa de mare.

Pentru cele mai bune performanțe, am dezvoltat eluentul IC alcalin (Nr. Cat. 78348) pentru coloana Metrosep Carb 2. De asemenea, oferim o gamă reprezentativă de soluții de materiale de referință certificate pentru carbohidrați (CRM) pentru IC.

  ……………..

Articol publicat inițial în Journalix Reporter Journal. Are You Made of Sugar? – New Food Magazine

Referințe

  1. Ebermann, R., Elmadfa, I. (2008): Lehrbuch Lebensmittelchemie und Ernährung. Viena: Springer Verlag
  2. Metrohm Homepage Căutare aplicații: «Analiza IC-amperometrică a zahărului în suc de mere în conformitate cu regulamentul UE 1169/2011». Adus pe 17 ianuarie 2019 de pe: www.metrohm.com
  3. Metrohm Homepage Căutare aplicații: «Reziduuri de lactoză în lapte” fără lactoză “. Adus la 17 ianuarie 2019 de pe: www.metrohm.com
  4. Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (2015): «Analyze des quantitativen Einflusses der Holzverbrennung auf die Feinstaubkonzentration in Berlin und Brandenburg anhand des Tracers Levoglucosan (Levoglucosan)». Adus pe 18 mai 2015 de pe: www.bfr.bund.de
  5. Metrohm Homepage Finder Application: «Anhidrosugari pe lângă alcooli de zahăr și zaharuri din eșantionarea filtrelor de aer». Adus pe 17 ianuarie 2019 de pe: www.metrohm.com * Metrohm ** Business Life Science of Merck.

………………

Articol original: Did you know, sugar is in almost everything? Examples of ion chromatography applications for sugar testing in food and environmental analysis. New Food | Application Notes, Supplement 2020 | Volume 23, Issue 06 .  newfoodmagazine.com.  By Christian Emmenegger,* Matthias Nold and Daniel Weibel.**  Traducere si adaptare de GB.

………………

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.