FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 18, 2021


Categorii:

URMĂTOAREA GENERAȚIE

Bine ați venit la următoarea generație de înlocuitori ai zahărului,

Larissa Zimberoff ,  Bloomberg

Am intrat într-o nouă eră în relația noastră de dragoste-ura cu zahărul. După decenii în care s-a încercat să facă înlocuitorii precum Sweet’N Low, Splenda și Stevia să fie doriți de consumatori, industria alternativă a zahărului oferă concurenți cu o șansă mai mare de a concura această substanță omniprezentă.

Momentul pare să fie corect. Potrivit unui sondaj recent realizat de firma de cercetare de piață Euromonitor, 37% dintre consumatorii din întreaga lume caută produse fără zahăr adăugat sau fără zahăr.  

…..

Pandemia de coronavirus a contribuit la accelerarea acestei tendințe, deoarece aproximativ 79% dintre consumatorii globali au declarat că intenționează să mănânce și să bea mai sănătos în anul următor, potrivit unui raport al firmei de cercetare a consumatorilor FMCG Gurus. Dintre acești consumatori, 56% plănuiesc să reducă aportul de zahăr.

În cele mai multe cazuri, noua recoltă de îndulcitori este derivată din substanțe naturale, inclusiv zahărul tradițional în sine, cunoscut și sub denumirea de zaharoză. Pe o piață de consum din ce în ce mai concentrată pe o alimentație mai sănătoasă, acest lucru poate fi util.

Dar muntele este, însă, înalt.

În ciuda deceniilor de avertismente medicale, zahărul este prezent încă aproape peste tot. Acum se găsește în 60% din alimentele ambalate vândute în SUA, care are un consum de zahăr mare, unul dintre cele mai mari din lume.

Unul din motiv pentru acest lucru este clar pentru oricine a încercat înlocuitorii tradiționali de zahăr.

Puțini înlocuitori  sunt aproape de gustul zaharozei, în testele de gust ale consumatorilor,  sau au aceeași gamă de formulări pentru umiditate, aromă și textură, potrivite la utilizarea în alimentele ambalate. Într-adevăr, analistul Rabobank Pablo Sherwell a spus că zahărul  tradițional reprezintă  încă 85% din toți îndulcitorii consumați. Global, este o piață de 100 de miliarde de dolari.  

„Industria nu este preocupată”, a spus el. Dar s-ar putea să nu fie în întregime așa. Un grup comergial din industrie renunță deja la modul în care înlocuitorii sunt prezentați consumatorilor. Asociația Sugar, care spune că reprezintă 142.000 de cultivatori, procesatori și rafinători de zahăr, a declarat că a cerut Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA să modifice cerințele de etichetare, astfel încât să fie mai clar când produsele conțin îndulcitori alternativi. Potrivit producătorilor de înlocuitori de zahăr, Big Sugar are motive întemeiate de îngrijorare. Dar printre potențialii concurenți, gustul nu este singura problemă de rezolvat: și prețul este o problemă.

Aluloză

Cel mai important dintre îndulcitorii alternativi este un tip rar de zahăr numit aluloză. Descoperit pentru prima dată în grâu, în anii 1940, este cu o treime mai puțin dulce decât zahărul, dar are și o zecime din calorii. În anul 2019, FDA a spus că aluloza ar putea fi eliminată de la rubrica „zahăr adăugat” de pe etichetele „informații nutriționale”, deoarece, spre deosebire de zaharoză, care este rapid descompusă de enzime și transformată în glucoză, cea mai mare parte a  alulozei este excretată în urină, ceea ce înseamnă că nu nu afectează semnificativ nivelul zahărului din sânge.

Un alt beneficiu este că nu promovează creșterea bacteriilor, care pot cauza carii. Tate & Lyle, un furnizor de ingrediente pentru alimente și băuturi în valoare de 3 miliarde de dolari, face o versiune de aluloză care este „verificată prin proiect, fără OMG”, astfel încât să atragă mărcile alimentare care se comercializează către consumatorii conștienți de sănătate și mediu.

Îndulcitorul se găsește deja într-o gamă largă de alimente ambalate, cum ar fi amestecurile de prăjituri și prăjiturile. Este, de asemenea, folosit în bomboane, cum ar fi popularii urși gumați de la Smart Sweets și la pâinea cu conținut scăzut de carbohidrați,  vândute de compania SOLA.  

„Consumatorii se uită acum la zahăr și la zahărul adăugat la fel de mult ca și la caloriile totale”, a spus Abigail Storms, șeful global al îndulcitorilor de specialitate de la Tate & Lyle. Cererea a crescut în ultimul timp, a spus ea, din cauza tendinței de pandemie pentru gustări și înghețată și din cauza interesului față de dieta „keto”, care prescrie un număr extrem de scăzut de carbohidrați.

Cu toate acestea, cheltuielile de producție pot fi un obstacol în calea adoptării în masă.

Deși se găsește în mod natural în unele plante, producerea alulozei în vrac necesită ca aceasta să fie produsă în principal din porumb într-o reacție chimică complexă. Este un obstacol pe care trebuie să-l depășească și alte tipuri de îndulcitori.

Incredo

Fabricat de DouxMatok din Tel Aviv, Israel, Incredo este o versiune reproiectată a zaharozei, prezentată ca fiind mai dulce decât originalul. Deși încă are aceleași probleme potențiale de sănătate care provin din zaharoză, este nevoie de mai puțină cantitate pentru a îndulci alimentele în același mod.

Aproximativ 80% din ceea ce oamenii consideră dulceață în zahăr se pierde din cauza lor. Moleculele de zahăr sunt strâns legate – majoritatea nu reușesc să interacționeze cu papilele gustative în timpul mestecării. DouxMatok a spus că a reușit să introducă granule minuscule de silice (un aditiv alimentar obișnuit utilizat la copt) în zaharoză, ceea ce permite mai multor mulecule de zahăr să se răspândească și să fie gustat înainte de înghițire.

În urmă cu doi ani, DouxMatok i-a trimis o mostră lui Lior Lev Sercarz, proprietarul La Boîte, un magazin de condimente din Manhattan. Sercarz a spus că era deja în căutarea unui înlocuitor de zahăr care să nu sacrifice aroma, iar DouxMatok părea să se potrivească. „Nu a trebuit să adăugăm nimic altceva pentru a compensa”, a spus Sercarz. David Tsivion, directorul de tehnologie al DouxMatok, a declarat că DouxMatok speră să obțină contracte cu producătorii de alimente din SUA care produc fursecuri și tartine.   

Dar mai întâi, compania trebuie să atingă paritatea prețului cu zahărul. Prețul zahărului rafinat din sfeclă, cu ridicata,  este în medie de 0,37 cenți pe kilogram în America. DouxMatok nu va divulga care este prețul pentru produsul său, dar a spus că este cu siguranță mai mare.

Supplant.

Supplant se află la celălalt capăt al spectrului – este mai puțin dulce, potrivit fondatorului companiei, Tom Simmons. Scopul lui nu este să înlocuiască zahărul de masă – el vrea să îl înlocuiască în produsele alimentare de zi cu zi.

Supplant, cu sediul în Cambridge, Anglia, măcină fibrele rămase din deșeurile vegetale, cum ar fi știuleții de porumb, fibrele de ovăz și tărâțele de grâu, apoi aplică un proces enzimatic pentru a le descompune într-o pulbere albă uscată. Produsul rezultat are asemănări cu zaharoza, dar are mai puține calorii și crește mai lent nivelul zahărului din sânge, a spus Simmons.

La fel ca zaharoza, include lanțuri mici numite dizaharide care îi permit să se coacă și să aibă gust de zahăr. Și pentru că este făcut din deșeuri vegetale, include fibre prebiotice, care ajută la încetinirea absorbției carbohidraților de către organism. „Reducerea zahărului în băuturi a fost rezolvată în urmă cu 40 de ani odată cu sucul dietetic. Dar pentru produsele alimentare a fost o problemă nerezolvată”, a spus el. „Ceea ce vrem să evităm este utilizarea pe scară largă a [zahărului] alb rafinat, care inundă sistemul alimentar.”

Dar pentru a face asta, ai nevoie de ceva care să depășească zahărul tradițional în ce inseamnă textură, rumenire și  caramelizare.  

Chef Thomas Keller, proprietarul Per Se din New York City și The French Laundry din Yountville, California, a declarat că a testat Supplant în ultimul an și jumătate.

„Aceste substanțe sunt foarte interesante pentru bucătari”, a spus el. „Căutăm în mod constant modalități de a face [mâncarea] mai hrănitoare.” Când a încercat pentru prima dată să schimbe complet zahărul tradițional cu Supplant, a spus că a fost o „adevărată luptă”. Vehiculul său de testare a fost o prăjitură mică pe care o face de 27 de ani. Versiunea pe care o vinde astăzi la Bouchon Bakery din Yountville, folosește un amestec 50-50 de Supplant și zahăr. Dar Keller încă îl consideră un succes: „Dacă toată lumea ar mânca jumătate din zahărul pe care îl mănâncă astăzi… s-ar schimbă lumea”.

Un alt brutar care testează Supplant este Angela Diaz, proprietara You’re a Cookie, o brutărie directă pentru consumatori din Chicago. La început, a fost sceptică. „Nu sunt un mare fan al înlocuitorilor zahărului pentru că lasă un post-gust”, a spus ea. Totuși, înlocuirea „nu lasă niciun post-gust”, a spus ea, adăugând că a funcționat bine cu grăsimile sau cu uleiurile topite. Dar atunci când coace prăjiturile, trebuia să amestece înlocuitorii și cu zahăr alb sau brun obișnuit.  

Supplant și Incredo se luptă pentru a câștiga clienții, dar niciunul nu este aproape de aluloză când vine vorba de penetrarea pe piață. În timpul pandemiei, Tate & Lyle din Londra a întâmpinat dificultăți de producție din cauza cererii mari, situație care s-ar putea repeta dacă un potențial client din SUA aprobă utilizarea acesteia. Echipa de standarde de calitate de la Whole Foods, deținută de Amazon, evaluează în prezent dacă să permită vânzarea de produse care conțin aluloză, a declarat un purtător de cuvânt al Whole Foods Market.

Aluloza este „General Recognized as Safe” (GRAS) de către FDA, un statut bazat pe transmiterile producătorului și experților externi – nu pe studii oficiale guvernamentale.

DouxMatok, o combinație de zahăr tradițional și silice, are deja statutul GRAS, iar Supplant a spus că intenționează să o solicite și ea de la guvern. În Uniunea Europeană, totuși, aluloza încă așteaptă aprobarea ca „ingredient nou”, care necesită o revizuire științifică.

Lipsesc însă, în mare măsură, studiile medicale cuprinzătoare sau independente ale acestor alternative de zahăr.

 

Un alt expert medical a spus că întreaga dezbatere poate fi una falsă, deoarece imitația de zahăr ar putea ajunge la fel de dăunătoare pentru om. Dr. Robert Lustig, endocrinolog pediatru la Universitatea din California din San Francisco, a spus că încă nu se știe dacă a pune ceva dulce pe o limbă umană trimite același mesaj creierului. Este posibil, a spus el, ca un răspuns la insulină să fie declanșat, indiferent dacă este zaharoză sau un substitut.

Pancreasul controlează răspunsul la insulină, iar asta controlează creșterea în greutate, a explicat el. „Toate aceste companii aleargă încercând să-și dea seama ce să facă pentru a atenua efectele negative”, a spus Lustig. „Răspunsul corect este să ne dezdulcim viețile.”

(Corectează starea GRAS în al 24-lea paragraf și răspunsul glicemic în al 25-lea paragraf.)

…………………..

Articolul original:

Welcome to the Next Generation of Sugar Replacements , Larissa Zimberoff, November 5, 2021

https://news.yahoo.com/welcome-next-generation-sugar-replacements-192035361.html

 ©2021 Bloomberg L.P. Scopul nostru este de a crea un loc sigur și captivant pentru ca utilizatorii să se conecteze prin interese și pasi

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.