FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 25, 2023


Categorii:

TREBUIE SĂ EVITĂM ZAHĂRUL PENTRU A REDUCE COLESTEROLUL?

Oare trebuie evitat zahărul pentru a reduce colesterolul?

De Carrie Dennett Special pentru The Seattle Times , 20 martie  2023

Există o oarecare dezbatere despre cât de mult zahăr adăugat se potrivește unei diete „sănătoase”, dar se estimează că, în medie, adulții americani consumă 77 de grame de zahăr adăugat pe zi, ceea ce depășește recomandările atât de la American… (Matt Rourke / The Associated Press)

Despre Nutriție

Zahărul adăugat a fost considerat de mul timp un răufăcător al dietei, în parte din cauza legăturii sale cu bolile de inimă. Grupuri precum Asociația Americană a Inimii recomandă să limităm cantitatea de zahăr adăugată pe care o mâncăm și bem, dar acest lucru a condus și la sfaturi – uneori de la furnizorii de servicii medicale, alteori de la influențe aleatorii de pe internet sau de pe rețelele sociale – pentru a reduce toate zaharurile adăugate pentru a micșora colesterolul ridicat, un factor de risc pentru boli de inima. Desigur, acesta este un sfat extrem, dar vine cel puțin cu o răsplată reală?

Să ne uităm la ce spune cercetarea. În primul rând, există două tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate mare „bună” și lipoproteine cu densitate scăzută „rea”. Nivelurile crescute de colesterol LDL din sângele dumneavoastră pot duce la o acumulare în arterele dumneavoastră, care, la rândul său, poate duce la cheaguri de sânge, atacuri de cord și accident vascular cerebral. HDL ajută la prevenirea acumulării de colesterol LDL, motiv pentru care este adesea numit colesterol „bun”. Cercetările au descoperit însă că un consum mare de zahăr poate scădea nivelul de colesterol HDL  („bun”) și poate crește nivelul de colesterol LDL („rău”) și trigliceride.

Conform unei cercetări din 2016, pe măsură ce aportul de zahăr crește, nivelul colesterolului LDL crește, în timp ce nivelul colesterolului HDL scade. Autorii au spus că acest lucru este valabil în primul rând pentru fructoza rafinată sau zaharoza (zahăr de masă) adăugată în alimente, nu pentru glucoza pe care o obținem din digerarea alimentelor care conțin carbohidrați, cum ar fi fructele, legumele și cerealele.

Autorii unei analize din 2020 (a 2020 review) a studiilor randomizate controlate au sugerat că înlocuirea fructozei sau zaharozei cu amidon – un carbohidrat complex format din glucoză – poate scădea nivelul colesterolului LDL. Cu toate acestea, o analiză a cercetării de înaltă calitate din 2022 a constatat că dovezile care susțin restricționarea zahărului adăugat pentru a îmbunătăți nivelul de colesterol sunt de calitate scăzută și că au demonstrat în cel mai bun caz îmbunătățiri minime pe termen scurt.

Cercetările existente nu au demonstrat că reducerea zahărului îmbunătățește colesterolul pe termen lung sau că duce la reducerea efectivă a bolilor de inimă, a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, ceea ce ne pasă cu adevărat.

Deci, se pare că cineva care este îngrijorat de nivelul de colesterol poate beneficia de reducerea zaharurilor adăugate dacă aportul actual este mare, dar cel care are deja o dietă nutritivă echilibrată poate să nu beneficieze de eliminarea zaharurilor adăugate. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce cercetările au descoperit în general a fi adevărat despre dieta sănătoasă și comportamentele stilului de viață: cel mai mare beneficiu vine din trecerea de la zero la suficient de bun, nu de la suficient de bun la „perfect”. 

De exemplu, cineva care nu face exerciții fizice va beneficia mult mai mult de îndeplinirea recomandării minime de 150 de minute de activitate moderată pe săptămână decât cineva care îndeplinește sau depășește deja aceste recomandări va beneficia de adăugarea a 150 de minute în plus pe săptămână. Acest lucru este valabil și atunci când începi a mânca mai multe fructe și legume. Există o dezbatere despre cât de mult zahăr adăugat se potrivește într-o dietă „sănătoasă”, dar se estimează că, în medie, adulții americani consumă 77 de grame de zahăr adăugat pe zi, ceea ce depășește recomandările atât de la Asociația Americană a Inimii, cât și de la Ghidurile dietetice pentru americani (Dietary Guidelines for Americans) . Băuturile – în special sucul acidulat, dar și băuturile din fructe, băuturile sportive/energetice și cafeaua și ceaiul îndulcit – sunt cea mai mare sursă de zaharuri adăugate, urmate de gustări și dulciuri.

O cutie de 340 gramei de suc „obișnuit” conține opt lingurițe de zahăr, iar un studiu din 2020 din Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că consumul a 340de grame de băuturi dulci de mai multe ori pe zi este asociat cu niveluri mai scăzute de HDL și niveluri mai ridicate de trigliceride la adulții de vârstă mijlocie și la cei în vârstă. (Rețineți că asociațiile nu pot dovedi cauza și efectul, mai ales în studiile care le cer oamenilor liberi să raporteze ceea ce mănâncă și beau.)

Multe informații găsite online pot face să pară că chiar și cantități mici de zahăr adăugat vor avea efecte dezastruoase asupra nivelului de colesterol, atunci când majoritatea cercetărilor actuale se uită la efectele dietelor care sunt destul de bogate în zaharuri adăugate. Deși este adevărat că zaharurile adăugate nu oferă niciun beneficiu nutrițional real, încercarea de a elimina tot zahărul adăugat este inutilă și ar fi dificilă, dacă nu imposibilă. De fapt, beneficiile dietei fără zahăr pot fi extrem de minime, în timp ce riscurile pot fi semnificative.

Nu numai că încercarea de a elimina tot zahărul adăugat poate duce la obiceiuri alimentare obsesive, restrictive și dezordonate – și poate declanșa o tulburare completă de alimentație la unii oameni – dar poate duce la izolarea socială dacă simți că nu poți mânca niciodată într-un restaurant sau în casele prietenilor sau familiei. Permiterea zahărului cu moderație aduce bucurii precum înghețata într-o zi fierbinte de vară, o felie de tort de ziua de naștere sau vafe cu sirop de arțar. Fără zahăr închide ușa acestor plăceri și poate duce la un aport crescut de îndulcitori artificiali, despre care cercetările sugerează că ar putea să nu fie o alternativă grozavă 100%.

Dacă ești îngrijorat de nivelul de colesterol, evitarea excesului de zahăr ar putea face parte din strategia ta, dar este, de asemenea, inteligent să te gândești la alimentele sănătoase pentru inimă de care te bucuri și din care ai putea să mănânci mai mult. Cu alte cuvinte, cultivați o mentalitate de incluziune, nu de excludere.

  • Mănâncă alimente bogate în fibre în mod natural. Acestea includ fulgi de ovăz și alte cereale integrale, fasole și linte și legume și fructe.
  • Mănâncă grăsimi sănătoase pentru inimă. Cele mai bune alegeri includ avocado și ulei de avocado, măsline și ulei de măsline, pește gras și nuci și semințe.
  • Alegeți alimente mai puțin procesate de fiecare dată. În plus față de alimentele menționate mai sus, lista include carnea slabă, fructele de mare și lactatele neîndulcite sau alternativele lactatelor (inclusiv lapte, brânză și iaurt). Aceste alimente au un conținut scăzut de zahăr adăugat, precum și sodiu adăugat.
  • Faceți o activitate fizică regulată. Alegeți activitățile care vă plac pentru mișcare și ameliorarea stresului.

De asemenea, este important să știți că unii oameni văd îmbunătățiri semnificative ale nivelului lor de colesterol prin modificarea alimentelor și a stilului de viață, în timp ce alții nu. Acest lucru este probabil pentru că motivele pentru care unii oameni obțin colesterolul ridicat și alții nu este multifactorial.

 

Carrie Dennett: mailto:CarrieOnNutrition@gmail.comCarrieOnNutrition@gmail.com;  pe Twitter: @CarrieDennett. Carrie Dennett, MPH, RDN, CD este un dietetician nutriționist înregistrat la Nutrition By Carrie și autoarea cărții „Healthy For Your Life: A holistic approach to optimal wellness”. Vizitați-o pe nutritionbycarrie.com.

…………………………………………….

Articolul original.

   Do you need to shun sugar to lower cholesterol?  By Carrie Dennett

https://www.seattletimes.com/life/wellness/do-you-need-to-shun-sugar-to-lower-cholesterol/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.