FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 16, 2022


Categorii:

TEHNOLOGII INOVATIVE PENTRU SFECLA DE ZAHĂR

Tehnologii inovative pentru sfecla de zahăr ,

Petronela Cotea Mihai, 16 decembrie 2022   

Din punct de vedere al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, contextul european transmite unele semnale delicate, ca evoluție a suprafețelor ocupate cu sfecla de zahăr și a randamentului la hectar. 

În ziua de 15 septembrie 2022, în cadrul evenimentului „Ziua sfeclei de zahăr 2022 -Probleme actuale ale culturii”, desfășurat pe terenurile din Trifești, județul Neamț ale Almos Grup România și organizat de Agrana România, în colaborare cu Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman şi Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, s-au prezentat unele aspecte legate de perspectivele europene ale culturii de sfeclă de zahăr, precum și elemente tehnologice care au atras atenția în mod deosebit.

 TOP 3 PRODUCĂTORI DE ZAHĂR

 Anul acesta, ca un fel de compensare a problemelor determinate de secetă, fermierii care au cultivat sfeclă de zahăr vor avea venituri peste cele date de porumb și floarea soarelui, având în vedere producțiile mai mari de sfeclă.

”O altă parte pozitivă este că insolația, dacă nu au fost stresuri termice și hidrice prea mari, a condus la un conținut de zahăr substanțial mare, față de anul trecut. În luna septembrie, erau parcele cu 18-19% conținut de zahăr. Un asemenea conținut bun de zahăr în sfeclă este în toată Europa. Media europeană a cantității de zahăr produsă este de aproximativ 11,5 tone/ha, iar în România este de aproximativ 6-6,5 tone/ha. La nivelul nostru mai este Finlanda, în top 3 fiind Olanda, cu aproape 15 tone de zahăr/ha, Franța cu 13,8 tone zahăr/ha și Belgia cu 13 tone/ha. Desigur, contează enorm condițiile climatice din fiecare țară producătoare, iar anul acesta aproximativ 55% din suprafața UE se află sub incidența secetei”, explica Mihai Dimitriu, Director FCSZR.

 UE NU PRODUCE SUFICIENT ZAHĂR

 În același timp trebuie subliniat faptul că UE a redus suprafața cu sfeclă de zahăr cu aproximativ 3%, în anul 2022 reducerea fiind cu aproximativ 500 de mii de hectare.
Producția totală de zahăr este estimată la aproximativ 16 milioane de tone, în condițiile unui consum de 16,5-16,6 milioane de tone. Aceasta înseamnă că UE va fi, pentru cel de-al 4-lea an consecutiv, importatoare de zahăr!
Prețul zahărului a crescut, fiind disponibilă pe piață o cantitate destul de redusă de zahăr, ajungând, de exemplu, în Marea Britanie, la 1050 euro/tonă. Toate acestea pot transmite mesajul că fermierii din România, cultivatori de sfeclă de zahăr pot să câștige destul de bine.
„Noi am făcut demersuri la Ministerul Agriculturii, pentru a susține cultura prin compensarea anumitor elemente de producție, de exemplu, cum au făcut polonezii, care au acordat 107 euro/ha drept compensare a creșterii prețurilor îngrășămintelor. Sperăm să obținem și noi asemenea facilități de la statul român”, spune directorul FCSZR.

 Apariția sfeclei de zahăr spontane tolerante la ALS trebuie evitată cu strictețe, sfecla spontană din soiurile Smart KWS neputând fi controlată cu erbicidul Conviso One sau cu erbicidele clasice!
ROXANA GĂMAN , Director Divizia Sfeclă de Zahăr KWS

TEHNOLOGIA CONVISO SMART

 În cadrul manifestării din câmpurile Almos Grup România, un accent deosebit s-a pus pe tehnologia Conviso Smart, aplicată pe loturile demonstrative realizate de KWS Semințe și Bayer.
Sistemul Conviso Smart, stabilit în peste 25 de țări, oferă soluții inovatoare pentru combaterea buruienilor la sfecla de zahăr din anul 2018, bazându-se pe două componente, respectiv soiuri Smart KWS și noul erbicid dezvoltat de BAYER Conviso One, care conține Foramsulfuron și Thiencarbazone-metil.
”Soiurile SMART KWS sunt ameliorate prin metode clasice, au toleranțe specifice la Conviso One și au aceeași variație a celorlaltor caracteristici, ca în cazul hibrizilor clasici. Erbicidul Conviso Oneprezintă un spectru larg de control și se pretează la amestecuri cu erbicidele clasice pentru sfecla de zahăr, acționând puternic asupra buruienilor greu de combătut și fiind necesare mai puține aplicări de erbicid. Practic, vorbim despre un sistem care utilizează potențialul maxim de productivitate al semințelor și care realizează controlul buruienilor într-un mod inovator”, precizau Roxana Găman, Director în cadrul KWS Semințe, Marian Voicu, Director în cadrul Bayer România și Silviu Vlaicu, reprezentant zonal Bayer.

 ERBICIDAREA „CA LA CARTE”

 Este important ca semințele Smart KWS să nu fie niciodată amestecate cu semințele clasice, semănătoarea trebuind să fie golită complet înainte de a folosi noile soiuri ameliorate, sfecla de zahăr clasică fiind deosebit de sensibilă la erbicidul Conviso One și, astfel, fiind expusă unei puternice afectări dacă este tratată cu acesta.
Erbicidul Conviso One este postemergent, cu o perioadă de aplicare omologată de la stadiul de cotiledon până la stadiul de 8 frunze adevărate ale sfeclei de zahăr și conține două substanțe active într-o formulare OD (dispersie uleioasă), controlând eficient buruienile cu o aplicare fracționată (2×0,5 l/ha) sau cu o singură aplicare (1×1,0 l/ha).
Acest erbicid poate fi amestecat sau utilizat în succesiune cu oricare alt erbicid omologat la sfecla de zahăr, acțiunea în sol fiind cuprinsă de obicei între 10-20 de zile după aplicare și durând cu 5-10 zile mai mult decât în cazul erbicidelor clasice, în funcție de tipul de sol, cantitatea de materie organică și umiditatea solului ori de temperatura solului și a aerului.

Cred că sfecla de zahăr trebuie să fie tratată ca o cultură de toamnă, de la pregătirea terenului din toamnă iar primăvara să se semene în condițiile unei stricte rotații. Astfel răsărirea va fi uniformă, iar planta va suporta mai bine factorii limitativi în producţie.
ALEXU MOLODOI , Director tehnic Almos Grup România

ATENŢIE LA ROTAŢIA CULTURILOR

 Alexu Molodoi, Director tehnic Almos Grup România sublinia faptul că nu numai în loturile demonstrative, ci pe întreaga suprafață de aproximativ 760 hectare cu sfeclă de zahăr din cadrul unității, pentru managementul integrat al buruienilor, o atenție deosebită s-a acordat rotației culturilor.
”Am îmbrățișat și noi tehnologia Conviso Smart, care ne permite să facem mai puține treceri prin câmp, deci cu un consum mic energetic și care reprezintă o inovație benefică. De asemenea, am menținut în fermă și tehnologia clasică, folosind de exemplu produsele Adama, cu o tehnologie completă pentru sfecla de zahăr”.

ZIUA SFECLEI DE ZAHĂR 2022
Evenimentul de la Trifești a reprezentat încă un moment care a demonstrat faptul că fermierii din România știu să producă sfeclă de zahăr, însă au nevoie de susținere și de unități de procesare. Nu este suficient să dorești și să știi să produci. Trebuie să ai o valorificare convenabilă, pentru a realiza profit și pentru a asigura continuitatea activității.

Click AICI şi află detalii despre „Ziua sfeclei de zahăr”!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

https://www.revista-ferma.ro/articole/managementul-fermei/tehnologii-inovative-pentru-sfecla-de-zahar

 

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.