FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 28, 2021


Categorii:

STRATEGIA MARII BRITANII PRIVIND OBEZITATEA IGNORĂ ȘTIINȚA: DIETELE NU FUNCȚIONEAZĂ

Strategia Marii Britanii privind obezitatea ignoră știința: dietele nu funcționează

Susie Orbach 

În loc să numărăm caloriile și să stigmatizăm grăsimile, trebuie să avem in vedere mâncarea și tehnicile de slăbit

A fi supraponderal nu a reprezentat niciodată cantitatea de calorii pe care o consumi. Noua strategie guvernamentală privind obezitatea, care include obligativitatea afișării caloriilor pe meniuri, interzicerea anunțurilor de tip junk food înainte de ora 21:00, oferirea de reduceri Weight Watchers și încheierea ofertelor de reduceri la alimentele „nesănătoase”, reflectă concepția greșită pe scară largă, aceea că pierderea în greutate poate fi realizată prin restricționarea caloriilor și a grasimilor.

 Realitatea este că abordarea obezității necesită o regândire mult mai mare a relației noastre integrale cu alimentația – începând cu industria alimentară și dietetică. De la keto la paleo, de la superalimente până la sucuri, la alimentația curată și dietele crude, în ultimii ani ne-am confruntat cu o serie amețitoare de sfaturi de dietă.

Dar, ca și în cazul credinței pe scară largă că aportul de calorii este direct proporțional cu creșterea în greutate, majoritatea acestor informații sunt complet inutile. Într-adevăr, rata recidivei în toate dietele este estimată la 97%. Această cifră ar trebui să dea guvernului o pauză pentru gândire. Din fiecare 100 de persoane care fac dietă, doar aproximativ trei vor reuși să mențină greutatea pe termen lung. De ce guvernul ignoră aceste dovezi?

În loc să impună etichetarea caloriilor, guvernul ar trebui să se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă în multe alimente procesate și mancare preparată. Bâjbâiala privind  hrana are consecințe neintenționate.  Ingredientele suplimentare și agenții potențiali chimici care fac mâncarea mai gustoasă, găsite în grupele alimentare normale, nu au nici o valoare nutritivă. Acești aditivi sunt direcționați către „punctele de fericire”, denumirea de fabricație dată cantității de zahăr, sare și grăsimi care optimizează aroma unui produs. Cu conținut scăzut nutritiv și bogat în aditivi, aceste alimente ne încurajează să trecem peste sentimentul natural al momentului în care suntem plini, manipulându-ne pofta de mâncare și determinându-ne să mâncăm mai mult.

În anii 1980, când produsele cu conținut scăzut de grăsimi și deserturile aromate cu zahăr și îndulcitori artificiali au intrat pe piață pentru prima dată, acestea au fost considerate mai sănătoase decât alternativele lor pline de grăsimi. Dar ceea ce a părut util a provocat confuzie: dovezile au arătat că organismul nu metabolizează aceste produse la fel ca alternativele cu conținut ridicat de grăsimi, iar persoanele care au consumat alimente cu conținut scăzut de grăsimi ar putea înlocui grăsimea pierdută cu calorii din carbohidrați.

Persoanele care încearcă să piardă în greutate din motive estetice au constatat că, prin restricționarea consumului de calorii cu alternative cu conținut scăzut de grăsimi, interferează cu „punctul de referință” delicat al corpului lor, intervalul de greutate pe care corpurile noastre sunt predispuse genetic și biologic să îl mențină. Și unii au descoperit că restricția continuă de calorii vă poate scădea paradoxal „termostatul” metabolic, ceea ce înseamnă că corpul dumneavoastră lucrează mai mult pentru a reduce rata la care ardeți calorii. Restricționarea numărului de calorii pe care le consumați înseamnă adesea că kilogramele continuă, nu se opresc.

Prevenirea obezității și încurajarea populației să fie mai sănătoasă va necesita mult mai mult decât interzicerea ofertelor de două la unu pentru gustări zaharoase sau anunțuri pentru junk food înainte de ora 21:00. Va trebui să revizuim complet relația noastră tulburată cu mâncarea.

Discuția despre alimentele „bune” și „rele” a contribuit la o obsesiea cu mărimea și pierderea în greutate. Industria alimentară a alimentat aceste anxietăți, stigmatizând grăsimile și caloriile, în timp ce ne-a vândut alternative cu conținut scăzut de grăsimi, fără aceeași valoare nutritivă. Nu este o surpriză faptul că alimentația dezordonată este intensă. Este nevoie de o abordare mai holistică a alimentelor, în care oamenii sunt încurajați să mănânce grupuri de alimente în echilibru, iar

Mâncarea este mediul primelor noastre relații. Pe măsură ce suntem întâmpinați în lume, suntem ținuți, îmbrățișați și hrăniți. Mai întâi asociem mâncarea cu siguranța și dragostea. Bebelușii își întorc capul de la sânul sau biberonul mamei atunci când au consumat suficient. Arată când le este foame. Cu noroc, solicitările lor fizice sunt întâmpinate cu mâncare, creând sentimentul de securitate corporală. Relațiile timpurii ale copiilor cu alimentația fac parte integrantă din tiparele pe care le dezvoltă ulterior ca adulți. La școală, vorbirea despre alimente și grăsimi poate îmbibă confuzie în ceea ce privește mâncarea, în timp ce poveștile despre creșe care interzic prăjiturile de ziua de naștere transmit un mesaj că unele alimente sunt periculoase. Acum, presiunile din rețelele de socializare, cu copiii care pozează pentru selfie-uri și aplicații de chirurgie plastică care vizează fete tinere, au amplificat anxietățile legate de dimensiune și aspect și au denaturat tiparele alimentare și relațiile cu alimentele.

Ar trebui să încurajăm oamenii să fie sănătoși și în formă. Dar un loc mai bun și mai viabil pentru a începe ar fi să ajutăm oamenii să înțeleagă ce înseamnă mâncarea pentru ei, atât individual, cât și cultural.

Avem nevoie de mesaje care să încurajeze oamenii să mănânce când le este foame și să savureze fiecare gură, astfel încât să se poată opri când sunt plini.

 „Relațiile timpurii ale copiilor cu alimentația fac parte integrantă din tiparele pe care le dezvoltă ulterior ca adulți.” Fotografie: Andrew Olney / Getty Images

Hrana durabilă pentru corpurile noastre, emoțiile noastre și pentru planetă necesită o voință politică serioasă. Începe prin a acorda atentie imenselor industrii alimentare și dietetice și prin limitarea producției de alimente care sunt concepute pentru a depăși nevoile și semnalele corpului nostru. Abia atunci relația noastră cu mâncarea poate deveni una mai sănătoasă.

Marți 28 iul 2020 :  Susie Orbach este psihoterapeut, psihanalist, scriitor și critic social

Articolul original la adresa: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jul/28/britain-obesity-strategy-ignore-science-dieting-calories-stigmatising-fat .  GB.

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.