FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 10, 2022


Categorii:

SFECLA A PIERDUT COMPETIȚIA CU CEREALELE

În 2022, sfecla a pierdut competiția cu cerealele!

Petronela Cotea Mihai ,  31 august 2022

În anul agricol 2022, fabrica de zahăr Agrana Roman, județul Neamț, avea planul de a încheia contracte cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr pentru o suprafață de peste 11 mii de hectare.

Până la urmă, suprafața contractată de către producătorii de sfeclă de zahăr cu unitatea procesatoare de la Roman – la ora actuală singura fabrică funcțională din țară – a fost de numai 8.500 hectare.

 ZAHĂR DULCE LA PREŢ AMAR

”În perioada în care noi încheiam contractele, prețurile la toate celelalte produse agricole au crescut semnificativ și în mod accelerat. Fermierii își făceau calcule legate de marja de profit pe care o puteau obține și, cum prețul sfeclei este în corelație directă cu prețul zahărului, care nu a avut același ritm de creștere, decizia a fost de a renunța la planurile de a cultiva sfeclă de zahăr. Abia la începutul lunii iunie, prețul zahărului a depășit pragul de 3 lei/kg, preț la care se vindea și în anul 2021. În traducere practică, abia în luna iunie 2022 eram capabili să oferim prețul pe care ar fi trebuit să îl oferim la momentul februarie – martie a.c.”, spune Radu Petre, Director cu materia primă în cadrul Agrana România.

 TOP 3 DOLEANŢE DE LA FERMIERI

Fermierii spun că au cel puțin 3 doleanțe:

  1. să poată dispune în continuare de unități procesatoare în România;
  2. să primească mai din timp oferte din partea fabricii;
  3. nivelul prețului de bază al sfeclei de zahăr să crească, aliniindu-se inclusiv la proporția creșterii costurilor de producție.

”Sperăm că, anul acesta și contractarea sfeclei de zahăr va începe mai devreme decât în anul 2021, deoarece neatingerea planului privind suprafețele contractate vine, alături de concurența pe care au făcut-o prețurile cerealelor, inclusiv startul întârziat al contractărilor. Pe de altă parte, sperăm că sprijinul cuplat la sfecla de zahăr va fi cu adevărat mai mare”, spune Mihai Dimitriu, Director executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de zahăr din România.

 FABRICA A LUAT MĂSURI

Fabrica de la Roman, după cum anunța directorul Radu Petre, pare a fi înțeles mesajul fermierilor care au renunțat la cultura de sfeclă de zahăr în anul 2022 și, cu mult mai timpuriu, a demarat acțiuni concrete de contractare pentru producția din anul agricol 2022-2023.

”Este pentru prima dată când încă din luna iunie 2022 au fost începute calculele și tot ceea ce presupune pregătirea contractării pentru anul 2023. Astfel, fabrica arată faptul că a înțeles lecția și dorește să își facă din timp propriile calcule, pentru ca începând din septembrie – octombrie 2022 să poată pune în fața fermierilor un contract care să le asigure acestora un preț sau o schemă de plăți satisfăcătoare. Facem analize atente și binevoitoare, deoarece ne dorim ca anul acesta, în luna octombrie, să pornim deja contractarea viitoarelor suprafețe cu sfeclă de zahăr”, adăuga reprezentantul Agrana România.

 

SFECLA, AFECTATĂ DE SECETĂ

Cât privește evoluția culturii de sfeclă de zahăr în zona Moldovei, presiunea unor condiții meteo nefavorabile, prelungirea perioadei fără precipitații și cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius au condus la înregistrarea unui grad ridicat de afectare.

”Noi, încă, mai sperăm. Avem experiența anului 2012, atunci când, în zona noastră, fermieri mari și de renume, au obținut maximum 1-1,5 tone porumb/hectar, iar în acel context, sfecla a pierdut aproximativ 35-40% din producție. A fost o situație grea, dar o scădere cu 35-40% a recoltei de sfeclă de zahăr a însemnat o situație incomparabil mai bună decât cea în care pierderile la producțiile de porumb au fost de 85-90%. Anul acesta poate fi comparabil cu ceea ce a fost în urmă cu un deceniu și să sperăm că nu va fi mai rău pentru cultura de sfeclă de zahăr din România”, sublinia Radu Petre.

Notificarea făcută de Guvernul României către CE a inclus creșterea sprijinului cuplat pentru sfecla de zahăr, în perioada 2023-2027, la 1000 euro/ha, față de 620 euro/ha, până acum.

 SITUAŢIE DRAMATICĂ ÎN MOLDOVA

Potrivit datelor Centrului Meteorologic Regional ”Moldova” din Iași, într-un clasament al celor mai secetoase perioade din cei mai secetoși ani ai ultimelor 6 decenii, perioada 1 mai – 31 iulie 2022 ocupă locul 1. Dacă la nivelul regiunii trebuia să se înregistreze o cantitate de precipitații de aproximativ 230 l/mp, în realitate cantitatea a fost cu 150 l/mp mai mică, iar din punct de vedere termic ocupă locul 4 între cei mai călduroși ani.

Asociația “GRÂNARII. Dă-te pe brazdă” avertizează că cifrele raportate de peste 25% dintre fermierii pe care îi reprezintă arată situația dramatică prin care aceștia trec, având în vedere proporția culturilor afectate: la sfeclă de zahăr 60%, la porumb 94%, la grâu 63%, floarea-soarelui 75%, rapiță 61%, soia 79%, orz 62%, mazăre furajeră 70%, lucernă 53%. Toate aceste culturi nu beneficiază de irigații!

 Este absolută nevoie de creșterea subvențiilor și a prețului recoltei, deoarece inputurile s-au majorat drastic și concurența cerealelor va mai rămâne în fața sfeclei de zahăr o perioadă de încă minim 2 ani. MIHAI DIMITRIU , Director executiv Federației Cultivatorilor de Sfeclă de zahăr din România

Facem analize atente și binevoitoare, deoarece ne dorim ca anul acesta, în luna octombrie, să pornim deja contractarea viitoarelor suprafețe cu sfeclă de zahăr. RADU PETRE , Director cu materia Agrana România

Constatările din teren și situația centralizată indică un grad de afectare semnificativ care impune fără întârziere declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi de arşiţa atmosferică.

EMIL TEOFIL BĂLTEANU , Președinte Asociația “Grânarii. Dă-te pe brazdă”

 un articol de , PETRONELA COTEA MIHAI , redactor Radio România Iaşi

…………………………………………….

Articolul original la adresa:   https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/in-2022-sfecla-a-pierdut-competitia-cu-cerealele  .

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.