FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2022


Categorii:

ROLUL IMPORTANT AL ZAHĂRULUI ÎN VIN

Trebuie să vorbim despre rolul important al zahărului în vin,

Mike DeSimone și Jeff Jenssen,

Vinurile cu conținut scăzut de zahăr și fără zahăr, adesea comercializate cu o notița „mai bun pentru tine”, își propun să atragă iubitorii de vin conștienți de sănătate. Consumul acestor vinuri poate fi legat și de alte mișcări, inclusiv dietele keto, sărace în carbohidrați, dietale organice și cele vegane.

În timp ce aproape fiecare vin sec de pe piață are un conținut scăzut de zahăr rezidual, vinurile care sunt etichetate și comercializate ca fără zahăr sau zero zahăr sunt produse în mod deliberat, de la vie la sticlă, cu scopul de a reduce cantitatea de zahăr, carbohidrați și alcool din fiecare.

Numărul de mărci dedicate acestei misiuni pare să crească exponențial cu fiecare lună care trece, dar nu a fost mereu așa. Indiferent dacă tendința a fost prognozată de o echipă de marketing inteligentă sau dezvoltată ca răspuns la o nevoie de piață, vinurile cu conținut scăzut de zahăr au avut nevoie de timp pentru a ajunge pe piață.

 „Am început să auzim despre o tendință spre scăderea alcoolului când participam la ProWein în 2019”, spune Heidi Scheid, vicepreședinte executiv Scheid Family Wines, care produce Sunny With a Chance of Flowers. Brandul oferă cinci soiuri fără zahăr și cu 85 de calorii pe pahar.

„Personal, am fost investită pentru că eram mereu în căutare de vinuri cu alcool mai scăzut”, spune ea. „Aveam nevoie de un vin î,n timpul săptămânii, din care să beau câteva pahare și dupa care să mă trezesc în zorii zilei pentru a alerga. Așa că a devenit la început un subiect la întâlnirile noastre interne de inovare a produselor. Partea fără zahăr din Sunny a fost de fapt mai degrabă o bănuială.”

Și totuși, zahărul joacă un rol semnificativ în producția de vin, indiferent dacă varianta finală este dulce sau uscată sau undeva la mijloc. Pentru a înțelege vinurile cu conținut scăzut de zahăr, trebuie să vedem cum sunt făcute și ce se află de fapt în pahar.

Rolul important al zahărului în vin.

Fără zahăr nu ar exista vin.

Se spune adesea că tot vinul începe în podgorie, la fel și în cazul zahărului din vin. Pe măsură ce strugurii se coc, fotosinteza din frunze descompune zaharoza  în glucoză și fructoză și o transferă în fructe. În timp ce zahărul crește în struguri, acizii și nivelul pH-ului se schimbă. Cu cât strugurii primesc mai multă lumină solară și căldură în timpul zilei, cu atât se vor coace mai repede.

Procesul de fermentație presupune consumul de drojdie a zahărului natural din struguri și, ca rezultat, producerea de etanol și dioxid de carbon. Drojdia va continua să transforme zahărul în acest tip de alcool până când zahărul va fi complet digerat sau drojdia complet distrusă sau îndepărtată – în cele din urmă rezultă un vin cu puţin zahăr rezidual.

Mai simplu spus, cu cât este mai mult zahăr în struguri, cu atât este mai mare cantitatea de zahăr sau de alcool în vinul finit.

Zahărul rezidual (ZR) se referă la cantitatea de zahăr rămasă în vin după fermentare. Măsurat în grame pe litru (g/L), este un indiciu al dulceații vinului. În timp ce reglementările Uniunii Europene stipulează că vinul sec conține mai puțin de 4 g/L ZR, nu există o astfel de cerințe în Statele Unite.

Uneori, zahărul rezidual este legat de nivelul de alcool. Acesta este în mare parte cazul vinurilor care sunt produse prin metode tradiționale. Pe baza principiului fermentației, ar trebui să fie astfel adevărat că un vin bogat în zahăr rezidual va avea un grad alcool mai scăzut și invers.

De exemplu, Riesling Kabinett german cu 45 g/L ZR poate avea 8% alcool în volum (abv), iar un Moscato d’Asti cu 120 g/L ZR poate avea doar 5% vol. Dar un vin cu alcool mai mare, cum ar fi Napa Cab, poate avea 14,5% vol și doar 1,5 g/L ZR.

Pentru a minimiza zaharurile naturale pentru vinurile cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr, vinificatorii folosesc tehnici viticole, cum ar fi canopy management sau așezarea sau tăierea frunzelor pentru a umbri sau a expune strugurii la soare. Umbra în timpul zilei și temperaturile mai răcoroase pe timp de noapte ajută la păstrarea acidității în struguri și la împiedicarea creșterii nivelului de zahăr.

 „Tăiem cu atenție vița de vie pentru a maximiza protecția frunzelor de soarele fierbinte de vară”, spune David Joeky, producător de vin senior pentru Casella Family Brands, care supraveghează producția Yellow Tail Pure Bright. „Acest lucru protejează strugurii și încetinește dezvoltarea zahărului, promovând în același timp aroma și intensitatea fructelor. Culegem strugurii exact la momentul potrivit pentru a maximiza luminozitatea și aciditatea iar aceșia sunt culeși în răcoarea nopții.”

Clarificarea solicitărilor.

Multe mărci din zona „mai bine pentru tine” fac afirmații de marketing îndoielnice. Una dintre cele mai semnificative dintre aceste afirmații este „fără zahăr adăugat”, ceea ce ar înseamna automat că vinul este făcut, în general, cu zahăr suplimentar.  

Nu este cazul, în mare parte, pentru majoritatea vinurilor seci, deși există excepții. Unele vinuri produse în masă pot avea zahăr adăugat pentru a face vinul mai dulce, iar zahărul poate fi, de asemenea, introdus înainte sau în timpul fermentației pentru a atinge un nivel de alcool mai ridicat într-un proces numit chaptalizare. Această tehnică poate fi utilizată în unele regiuni viticole cu vreme rece, în care strugurii se coc într-un ritm mai lent, iar vinificatorii trebuie să suplimenteze zahărul natural prezent.

În plus, etichetele de vin pot să nu informeze întotdeauna consumatorii dacă vinul este dulce.

„Există o mulțime de consumatori care participă la diete cu conținut scăzut de zahăr sau limitează aportul de zahăr din cauza problemelor de sănătate”, spune Scheid. „Desigur, există multe vinuri care au zero zahăr, dar nicăieri nu scrie asta pe etichetă, așa că consumatorii nu o știu.”

Noile mărci cu conținut scăzut de zahăr și fără zahăr își poartă cu mândrie numerele pe etichete.

Există o mulțime de consumatori care participă la diete cu conținut scăzut de zahăr sau limitează aportul de zahăr din cauza problemelor de sănătate. Desigur, există multe vinuri care au zero zahăr, dar nicăieri nu scrie asta pe etichetă, așa că consumatorii nu știu. —Heidi Scheid, vicepreședinte executiv, Scheid Family Wines .

„Să producem  Yellow Tail Pure Bright a luat timp și efort, deoarece am experimentat diferite tehnici de vinificație pentru a perfecționa procesul de reducere a alcoolului”, spune Joeky. „Un aspect cheie al procesului de vinificație este un tip specific de filtrare care protejează și concentrează toate aromele și gustul vinului. Utilizăm filtrare specifică și alte tehnici similare încorporate cu amestecul de struguri pentru a oferi vinuri vibrante și pline de aromă, cu beneficiul suplimentar al caloriilor reduse.”

 Sunny With a Chance of Flowers folosește tehnici precise de recoltare și vinificare pentru a produce vinurile fără zahăr, împreună cu tehnici avansate de vinificație pentru a reduce alcoolul total.

 „Recoltăm fructele pentru Sunny la maturitatea maximă și la maturitatea fenolică completă din podgorie, la fel cum am face cu un vin cu alcool obișnuit”, spune Scheid. „Strugurii sunt aduși la crama moșiei, zdrobiți și fermentați până la uscare. Așa ajungem la zero zahăr – continuăm fermentația până când nu mai rămâne deloc zahăr rezidual. Pentru îndepărtarea alcoolului,  folosim un proces brevetat bazat pe osmoză inversă. În timpul acestui proces, alcoolul este scos ușor și treptat din vin, lăsând în urmă un produs cu conținut redus de alcool.”

 Supermodelul Christie Brinkley, coproprietar al Bellissima, produce Zero Sugar Sparkling White și Zero Sugar Sparkling Rosé din nordul Italiei, pe lângă tradiționalul vin Prosecco al mărcii. De asemenea, vinurile sunt certificate organic și vegan.

„Am vrut să mă asigur că linia mea de vinuri Bellissima include opțiuni pentru toată lumea”, spune Brinkley.

 „Există atât de mulți oameni care urmează o dietă cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta keto. Opțiunile fără zahăr permit oricui să se bucure de vinul meu… Toate vinurile noastre fără zahăr sunt de calitate premium, fără compromisuri la gust.”

Un alt brand care oferă selecții cu conținut scăzut de zahăr este Kind of Wild, o linie directă de vinuri organice și vegane destinate consumatorilor.

„Feedback-ul a arătat că faptul că produsele sunt ecologice și vegane are o prioritate mai mare pentru consumatorii noștri decât  nivelurile de zahăr și alcool”, spune cofondatorul Jordan Sager. „Așadar, pentru marca noastră, vedem zahărul și alcoolul ca fiind importante, dar pot fi beneficii secundare, în timp ce pe primul loc sunt vinurile noastre organice și vegane.”  

„De asemenea, credem că vinurile ar trebui să se alinieze stilului de viață moderat”, adaugă el. „De aceea dorim ca vinurile noastre să fie în intervalul 11-13% volum  în loc de plus 14%  și de aceea căutăm vinuri echilibrate care au mai puțin de 0,5 grame de zahăr pe paharul de 5 uncii.”

La fel ca în toate vinurile, echilibrul este cheia, la fel și alinierea cu gustul personal. Dacă este important să scădeți zahărul, încercați câteva opțiuni și găsiți vinul care vă place cel mai mult.  

La urma urmei, savurarea vinului este una dintre cele mai dulci plăceri ale vieții.

……………………………………………………………

Articolul original,

We Need to Talk About the Important Role of Sugar in Wine, By Mike DeSimone and Jeff Jenssen ,

https://www.winemag.com/2022/04/29/are-no-sugar-wines-healthy/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.