FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 15, 2021


Categorii:

PROBLEMA TRATĂRII SEMINȚELOR CU NEONICOTINOIDE VA RĂMÂNE

Problema tratării semințelor cu neonicotinoide va rămâne

noiembrie 14, 2020 agrimanet

  

Va trece si anul 2020, dar problema tratarii semintelor cu neonicotinoide va ramane

In ultimii ani, o serie de „clase de insecticide” au fost eliminate din practica agricola curenta (cloroderivate sau o parte din organofosforice). Neonicotinoidele, o noua clasa de pesticide relativ netoxica pentru majoritatea vertebratelor, cu structura chimica bazata pe nicotina (substanta prezenta in plantele de tutun ce au actiune toxica asupra daunatorilor) au aparut in anii 1970. Neonicotinoidele au fost utilizate pentru tratamente fitosanitare la aproximativ 200 specii de plante cultivate, reprezentand circa 1/3 din productia totala de insecticide.

Neonicotinoidele sunt mai mult sau mai putin specifice, avand o toxicitate ridicata pentru insectele daunatoare si scazuta pentru mamifere, aspect ce le face mai sigure decat vechile insecticidele. In acelasi timp, aplicarea lor in cazul tratamentului semintelor reduce  cantitatea de pesticid aplicata pe suprafata.

Problema a fost mereu in atentia revistei „Sanatatea Plantelor” care a avut o serie de informatii de larg interes.

 • ”Asociatia Nationala a Fermierilor din Marea Britanie (NFU) a obtinut aprobarea pentru utilizarea in conditii de urgenta a unor produse de tratat samanta de rapita din categoria neonicotinoidelor (clotianidin, beta-cifluthrin si tiametoxam)”.
 • ”In Finlanda a fost efectuat prin proiectul intitulat „Neomehi” un studiu cu privire la posibilul impact al tratamentelor cu neonicotinoide la rapita asupra populatiilor de albine. Proiectul a fost condus de Institutul Finlandez pentru Resurse Naturale (Luke) si Autoritatea Finlandeza pentru Securitatea Alimentara (Evira)”.
 • ”Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) analizeaza in prezent noile cercetari privind utilizarea produselor neonicotinoide. Nu se stie insa cand Comisia Europeana va revizui decizia din 2013 privind limitarea utilizarii acestor produse”.

Pentru anul 2020, MADR a reusit, cu eforturi deosebite, sa impuna o derogare, numai pentru cultura de porumb si sfecla de zahar, pentru tratarea semintelor cu neonicotinoide. Este de competenta autoritatilor autorizate sa urmareasca cand, unde si poate mai ales daca a fost utilizat acest mijloc de protectia plantelor intr-un mod justificat.

Reamintim celor interesati datele problemei pentru care Romania are o situatie speciala in gasirea unor mijloace adecvate de combatere a unor daunatori deosebit de periculosi care ridica probleme nemaiintalnite in alte tari europene.

Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum)

Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum), sunt principalii daunatori ai culturilor agricole (porumbul si floarea soarelui);

In lipsa unor masuri eficiente de combatere, productivitatea culturilor de porumb si floarea soarelui ar putea sa scada cu pana la 40%, din cauza cresterii semnificative a presiunii unor daunatori specifici, avand drept consecinta reducerea veniturilor pentru fermier.

Tratamentul semintei este cea mai eficienta metoda de combatere a acestor dauatori pentru ca:

 • Prin efectul sistemic se absorb insecticidele in tesutul plantei si daunatorul care consuma planta este combatut. Daunatorii sunt combatuti proportional cu cantitatea de tesut vegetal consumat.
 • Efecul pesticidului se manifesta chiar de la rasarirea plantelor. Atunci cand atacul daunatorilor este crucial de a fi stopat, dupa faza de 5 frunze la porumb si 2-4 frunze la floarea soarelui, pesticidele au o eficacitate deosebita asigurand combaterea daunatorilor in conditiile unui nivel obisnuit al populatiei daunatorilor (chiar si in conditii ce nu permit intrarea altor utilaje de combatere in camp).
 • Nivelul pesticidului in tesuturile plantelor scade odata cu dezvoltarea plantelor provenite din seminte tratate.
 • Cantitatea de substanta activa aplicata pe unitatea de suprafata este cea mai scazuta, in comparatie cu alte metode de tratament (granule in si pe sol, tratamente in vegetatie).
 • Costul tratamentului este mult mai scazut in comparatie cu alte metode de tratament (granule in si pe sol, tratamente in vegetatie).
 • Modul de aplicare a tratamentului, calitatea acestuia si eficienta produsului utilizat pot fi monitorizate si orice disfunctionalitate poate fi descoperita prin trasabilitatea semintelor tratate care sunt urmarite de autoritatile competente.

In Romania, neonicotinoidele sunt dificil de inlocuit, deoarece daunatorii specifici sunt greu de combatut cu un alt tip de produse. Cu toate acestea, s-a incercat sa se ofere fermierilor niste solutii de compromis, sa le spunem, pentru a putea proteja aceste culturi agricole.

In afara de tratamentul semintei, nu exista, la ora actuala, o metoda fezabila de a controla ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si gandacul pamantiu (Opatrum abulosum), principalii daunatori ai acestor culturi, din care primul este foarte important in sud-estul Romaniei (daunatorul este numai o prezenta faunistica in alte zone EU, fara importanta economica pentru aceste culturi), nefiind chiar semnalat.

Combaterea acestor daunatori se poate face prin asolament, imposibil de realizat in conditiile din Romania, deoarece ca suprafata agricola utilizata, Romania este pe locul 6 printre tarile UE, dar agricultura este insuficient mecanizata, fiind afectata de fragmentarea proprietatii agrare, lipsa capitalului si a sistemelor de irigatii, precum si de lipsa educatiei profesionale a lucratorilor agricoli. Din cele aproximativ 5 milioane de hectare arabile, 2,3-2,7 milioane hectare sunt cultivate cu porumb, aproximativ 1,0 milioane hectare cu floarea soarelui si circa 0,46 milioane hectare cu rapita, iar cu grau circa 2,1 milioane hectare. In aceste conditii este aproape imposibil de a se putea evita atacul principalilor daunatori din culturile de porumb si floarea soarelui, prin rotatia culturilor.

Combaterea biologica a acestor daunatori este in stadiul experimental, necesita studii/cercetari, investitii in productie, costuri de inregistrare, de cele mai multe ori este preventiva, actioneaza in timp, nu sunt produse omologate.

Nu exista interesul marilor firme ce produc sau comercializeaza pesticide pentru omologarea unor pesticide (noi ca substante active sau ca mod de aplicare), in aceste conditii, pentru a raspunde cerintelor agriculturii/fermierilor din Romania. S-a omologat sub presiune un produs accesibil, care in anumite conditii, la un nivel scazut de infestare cu principalii daunatori specifici, in conditii climatice deosebit de greu de indeplinit in conditii de camp (moment de aplicare, momentul aparitiei atacului daunatorului, posibilitatea de a intra cu tratamente in camp in conditii de ploaie sau/si biologia daunatorilor) ar putea fi un substitut (putin eficace si eficient economic) la tratamentul semintei cu neonicotinoide.

Aplicarea tratamentelor de combatere in perioada de vegetatie nu este o masura de control eficienta a daunatorilor specifici, deoarece:

 • Tratamentele trebuie aplicate atunci cand se inregistreaza atacul (moment imposibil de evaluat cu exactitate in conditiile in care este vorba de urmarirea (pe o perioada de 2-3 saptamani) a unor suprafete cultivate extinse.
 • Deseori nu se poate intra in camp (ploi, lipsa de timp si personal specializat) pentru estimarea necesitatii tratamentelor (pe o anumita sola, la un anumit moment).
 • Efectul ireversibil al atacului daunatorilor se poate manifesta deseori in 2-3 zile (la densitati peste 10 exemplare/m2, in conditii de temperatura optima, fara precipitatii si fara inorari accentuate).

Aplicarea tratamentelor de combatere prin utilizarea unor produse granulate ar putea fi o optiune doar in anumite circumstante, deoarece:

 • Au efect numai in cazul unor densitati reduse a daunatorilor (intre 3-10 exemplare/m2). Deseori, in Romania, pe anumite suprafete, in anumite conditii, se inregistreaza densitati de peste 15-30 exemplare/m2. Densitatea maxima inregistrata a fost de 165 exemplare/m2.
 • Aplicarea acestui tip de tratamente afecteaza mult mai mult biocenoza.
 • Se aplica in doua In sol, odata cu semanatul, in doza de 12 kg/ha, folosind un dispozitiv special care trebuie procurat, marind cheltuielile fermierului. Aplicarea pe suprafata solului, in timpul perioadei de rasarire, la 7 zile de la semanat, a dozei de 12 kg/ha granule, in banda, pe randul de cultura, 15 cm latimea benzii cu produs aplicat la suprafata pe randul culturii in rasarire folosind un dispozitiv special. In total: 24 kg/ha in doua treceri la semanat si la rasarire. Deseori, pentru aplicarea fazei a doua nu se poate intra in camp si cunoastem faptul ca atacul deosebit de pagubitor al daunatorilor se poate manifesta in 2-3 zile. Aplicarea produsului in sol nu influenteaza in mod deosebit populatia daunatorului (din cauza biologiei lui dilaticollis ce ierneaza la 40-60 cm in sol si iese in primavara, la suprafata, unde isi cauta hrana). Aplicarea pe suprafata solului protejaza cultura in banda, pe randul de cultura, 15 cm latimea benzii. In restul suprafetei daunatorul nu este afectat (se mentine populatia si poate creste pentru anii urmatori), iar in cazul unor precipitatii sau absorbtiei umiditatii, produsul este spalat si eficacitatea sa pentru protejarea benzii de 15 cm latime scade dramatic, permitand daunatorului sa compromita cultura si pesticidului sa influenteze negativ biocenoza.

Univ. Dr. Ioan Rosca, Director general ICDPP Bucuresti

Articol preluat din revista Sanatatea Plantelor

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.