FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 13, 2023


Categorii:

PREȚUL ZAHĂRULUI CREȘTE

Prețul zahărului crește, iar piața este si mai confuză

Hagstrom Report ,  10August , 2023

 

 Discuții despre oferta și cererea globală de zahăr la Simpozionul Internațional pentru Îndulcitori / International Sweetener Symposium , de la stânga: Frank Jenkins de la JSG Commodities; Marie-Christine Ribera de la  Comitetul European al Producătorilor de Zahăr / CEFS cu sediul la Bruxelles; Toby Cohen, vicepreședinte de analiză de piață la ASR Group din Florida din Londra și Rob Johannson, director de analiză economică și politică la American Sugar Alliance (moderator). Fotografie de Jerry Hagstrom, The Hagstrom Report SugarPrices-RFP-081423

NAPA, California — Prețul zahărului în Statele Unite și în lume este ridicat  în comparație cu trecutul iar piețele au devenit mai complicate și mai confuze, au declarat două grupuri de experți săptămâna aceasta, la Simpozionul Internațional de Îndulcitori al Alianței Americane pentru Zahăr.

Prețurile mondiale ale zahărului sunt ridicate, reflectând inflația, a declarat Toby Cohen, vicepreședinte de analiză de piață pentru grupul ASR din Florida din Londra. „Aceasta nu este vechea piață pe care o știm”, a spus Cohen.

Există încă țări cu excedente, dar nu există un consens cu privire la modul în care se va desfășura acest lucru, a spus Cohen.

Organizația Internațională a Zahărului arată că există mici surplusuri, în timp ce Greenpool, o sursă alternativă de informații despre piețele zahărului, prezintă existența unor ușoare deficite, a adăugat el.

Piața „trece în mod clar printr-un ciclu optimist, deși „povestea zahărului” este încă în curs de dezvoltare”, a spus Cohen. Cohen a spus că statisticile guvernamentale nu surprind toate mișcările de îndulcitori între țări. El a spus că melasa curge din Canada în Statele Unite, zahărul din Guatemala se mută în Mexic și zahărul lichid se mută din Thailanda în China. India, a menționat Cohen, a subvenționat exporturile, dar acum și-a redus stocurile atât de mult încât ar putea avea nevoie să importe zahăr.

 

Brazilia, a spus el, își maximizează producția de zahăr și își reduce producția de etanol, dar și-a luat și angajamente de reducere a gazelor cu efect de seră. Faptul că Luiz Inácio Lula da Silva a fost reales președinte și că Brazilia va găzdui reuniunea COP în 2025 ar putea afecta faptul balanța, dacă își folosește zahărul pentru alimente sau pentru etanol.

Prețurile zahărului în Statele Unite sunt ridicate în prezent, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează rolului guvernului în gestionarea programului sau condițiilor de pe piața mondială, a declarat Barb Fecso, oficialul Departamentului de Agricultură care gestionează programul pentru zahăr din SUA.

Fecso a remarcat că producătorii de zahăr din SUA doresc asigurări că prețul va fi suficient de mare pentru a fi competitiv cu alte mărfuri, dar guvernul nu controlează alte mărfuri în același mod în care gestionează piața zahărului.

Fermierii autohtoni nu produc suficient zahăr pentru a produce 85% din piață,  obiectivul programului privind zahărul, în timp ce niciuna dintre celelalte țări care au cote nu le umplu vreodată.

În același timp, companiile importă zahăr cunoscut sub numele de „nivel înalt”, deoarece se află peste cote și, prin urmare, este supus tarifelor. Mexicul nu exportă atât de mult în Statele Unite pe cât ar putea, deoarece micii fermieri mexicani nu au acces la reduceri la imputuri, a spus ea.

Și există probleme și cu stocarea, a speculat Fecso. Conform așa-numitului „acord de suspendare” cu Mexicul, care limitează importurile mexicane, guvernul SUA stabilește raportul stocuri/utilizare la 13,5% trimestrial, a spus Fecso. Acordul a limitat capacitatea Departamentului de Agricultură de a controla prețurile, dar Fecso a spus că USDA ar putea atenua zahărul cu tarif ridicat prin resetarea cotelor și semnalând Mexicului la începutul anului că este nevoie de zahăr suplimentar. „Fie că USDA crește aprovizionarea cu zahăr prin intermediul partenerilor comerciali care au acces preferențial (fie Mexic, fie alte țări care aparțin Organizației Mondiale a Comerțului)  sau prin importuri de nivel înalt (care generează venituri de trezorerie), prețurile vor fi similare”, a concluzionat Fecso. Întrebat ce ar putea duce la scăderea prețurilor zahărului brut care este adus în Statele Unite pentru rafinare, Fecso a spus că depinde de decizia Braziliei între utilizarea zahărului pentru etanol sau pentru alimente. „Nu se va întâmpla curând”, a spus Fecso.

Frank Jenkins de la JSG Commodities a spus că taxele au fost menite să țină zahărul departe de piața din SUA, dar acum „pare să se fi înrădăcinat în piață”. Planurile Mexicului de a interzice porumbul modificat genetic înseamnă că „toată această relație cu Mexicul se clătina într-un mod foarte periculos”, a spus Jenkins. Ron Sterk, un editor, a scris într-o analiză a discursului lui Jenkins pentru Sosland Publishing, că Jenkins consideră că producția din SUA în acest an este în scădere din cauza vremii uscate și a livrărilor peste prognoza USDA, ceea ce înseamnă că vor fi necesare mai multe importuri din Mexic.

Rob Johansson, director de analiză economică și politică pentru Alianța Americană pentru Zahăr, a spus că agricultura din SUA „devine mai riscantă”, în special din cauza condițiilor meteorologice care îngreunează cultivarea trestiei de trestie și a sfeclei, iar costul inputurilor crește. Fermierii de zahăr din SUA au nevoie de o plasă de siguranță care să includă produse de asigurare mai bune, a spus el. Johansson nu a menționat că ASA a depus mărturie în fața comitetelor pentru agricultură a Camerei și Senatului că prețurile de sprijin pentru zahăr ar trebui să fie majorate în proiectul de lege pentru fermă. În timp ce programul de zahăr funcționează fără costuri pentru guvern, Biroul de Buget al Congresului notează costul programului la 90 de milioane de dolari pe an în cazul în care prețurile scad și cultivatorii de zahăr își exercită opțiunea de a livra zahăr guvernului și de a fi plătiți. pentru aceasta. Creșterea prețului de suport ar crește scorul CBO pentru program, chiar dacă opțiunea este rar exercitată.

Randy Green, un consultant care a reprezentat Asociația Utilizatorilor de Îndulcitori la simpozion, a spus că membrii săi nu sunt în favoarea încheierii Programului zahărului, deși au existat propuneri de a se face modificări la program. Membrii SUA preferă să cumpere zahăr din țară pentru că le place livrarea fiabilă și la timp, a spus el, dar importurile de nivel înalt au venit consecutiv de patru ani când sunt necesare. Importurile de nivel înalt par să fi devenit „normalizate”, a spus Green, dar el a remarcat că, deoarece guvernul nu controlează intrarea importurilor de nivel înalt, utilizarea lor înseamnă că Departamentul de Agricultură are mai puține modalități de a gestiona programul de zahăr. Politica guvernamentală, a remarcat el, constrânge oferta, iar membrii săi ar dori să vadă o expansiune a producției interne. Unele companii membre SUA „percep o cerere mai slabă”, probabil din cauza reducerii beneficiilor Programului de asistență pentru nutriție suplimentară care au fost crescute în timpul pandemiei.

Marie-Christine Ribera, director general al Comitetului European al Producătorilor de Zahăr (CEFS), a declarat că prețul zahărului în Europa au crescut de la 356 USD pe tonă în 2019 la 885 USD pe tonă în luna iunie, din cauza prețurilor mondiale ridicate și, de asemenea, din cauza prețului energiei în Europa din cauza războiului din Ucraina. Prețurile din Uniunea Europeană și Elveția sunt încă sub prețurile din SUA, a spus ea. De asemenea, consumul de zahăr nu a revenit la nivelurile pre-COVID în Europa, iar fermierii de zahăr sunt încă îngrijorați de viitorul lor, a spus Ribera. Importurile din Ucraina  au wild card pe piața europeană, a spus ea. Comisia Europeană a decis că zahărul ucrainian poate intra în țările membre UE fără taxe vamale, la fel ca și din țările cu venituri mici din întreaga lume.

Fermierii din Uniunea Europeană sunt îngrijorați de planurile UE de reducere a carbonului și de interzicerea a 27 de „substanțe active” pe care le-au folosit pentru a crește producția. Fermierii speră, de asemenea, că tehnicile genomice îi vor ajuta să îmbunătățească recoltele în viitor. Reducerea emisiilor pentru a atinge obiectivele UE va fi „o provocare dificilă”, a spus Ribera. Comisia Europeană îndeamnă să se folosească electrificarea în locul combustibililor fosili, dar asta „nu este pentru mâine”, a spus ea. Organizația ei a propus, a spus Ribera, ca politicile de decarbonizare să fie „pragmatice”, că importurile din Ucraina nu trebuie să „dezechilibreze” piața zahărului din UE, ca producătorii să fie sprijiniți în cazul șocurilor energetice, ca competitivitatea culturii UE de sfeclă de zahărar trebui să fie protejată, iar zahărul nu ar trebui să fie „marcat” în politicile de etichetare. Situația ar putea fi afectată de alegerile pentru Parlamentul European programate pentru 6-9 iunie 2024, a conchis ea.

 ………………………………………………………….

Articolul

Sugar prices up but market more confusing , Hagstrom Report , | Aug 10, 2023,

La adresa  https://www.thefencepost.com/news/sugar-prices-up-but-market-more-confusing/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.