FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 11, 2020


Categorii:

PREA  PUTIN  ZAHAR  DUCE  LA  PERFORAREA  OASELOR

Pierderea oaselor: țesutul osos perforat din cauza a prea puțin zahăr

9 octombrie 2020, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm

Rezumat:

Cancerul măduvei osoase este în prezent o boală incurabilă care afectează aproximativ 400 de persoane în Norvegia în fiecare an. Un cercetător norvegian a găsit acum  o cauză importantă pentru distrugerea oaselor la persoanele cu această boală.

Ar putea ceva la fel de simplu ca un anumit tip de apă cu zahăr să fie medicamentul  impotriva bolii oaselor perforate și chiar a cancerului măduvei osoase?

În interiorul corpului nostru sunt niște celule asemănătoare meduzelor care, de fapt, ne mănâncă oasele. În fiecare an, ele mănâncă aproximativ zece la sută din masa osoasă a corpului nostru. Din fericire, de obicei, alte celule vin, lucrează și se acumulează os nou.

Suntem supuși unui fel de remodelare și reparație continuă care ne permite, celor mai mulți dintre noi, să trăim cu picioare și brațe tari.

La persoanele cu cancer a măduvii osoase, numarul de celulele care mănâncă oasele crește. Devin prea numeroase și mănâncă prea mult. Echipa de  reconstrucție a oaselor nu are timp să refacă masa osoasă, în ciuda orelor suplimentare și a schimburilor lungi. Țesutul osos devine pierdut.

Mulți oameni cu cancer a măduvii  osoasă ajung adesea cu oase perforate, o afecțiune cu care este foarte dureros de trăit. Se confruntă, uneori, cu vertebrele  distruse  sau oasele rupte doar dintr-o răsucire  în pat.

De zeci de ani, oamenii de știință din întreaga lume se întreabă care ar putea fi cauza. Au fost lansate diverse teorii, dar cercetătorii nu au ajuns la un consens cu privire la cauza principală.

Cancerul măduvei osoase rămâne până acum o boală incurabilă. Tratamentele disponibile pot prelungi viața, dar nu vindecă boala.

Acum, cercetatoarea Therese Standal și grupul ei de la Centrul de Cercetare a Inflamării Moleculare (Centre of Molecular Inflammation Research /CEMIR) de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (Norwegian University of Science and Technology /NTNU) au descoperit o piesă din acest puzzle care arată foarte promițătoare.

Ei au ajuns la concluzia că pricina distrugerii oaselor este din cauza a prea puțin zahăr. Nu vorbim despre zahărul pe care îl mâncăm în prăjituri și biscuiți, ci despre zahărul care se află într-o substanță importantă pentru sistemul imunitar.

Pentru a ajunge la fondul legăturii dintre zahăr și pierderea osoasă, trebuie să vorbim despre măduva osoasă. Aceasta este materia moale care se află în interiorul tuturor oaselor noastre. În oase se află celule plasmatice. Când bacteriile sau virușii intră în organism, celulele plasmatice își încep treaba de a scăpa de invadatori. Se produc anticorpi care sunt trimiși, prin sânge, gata de luptă.

Până acum este bine, dar la persoanele cu cancer al măduvii osoase se produce mult prea mult dintr-un anumit tip de anticorp. Se întâmplă și aici. Anticorpul pe care îl produce cancerul este, de asemenea, complet inutil. Nu elimină nici răceala, nici gripa, ci ocupă prea mult spațiu și consumă alte tipuri de anticorpi.

“M-am gândit simplu. Dacă persoanele cu cancer al măduvii osoase au prea mult dintr-un anumit tip de anticorpi și prea multe celule care mănâncă oase, atunci trebuie să fie conectate”, spune Standal.

Căutarea unui răspuns a presupus  o mulțime de ore de lucru timp de aproape cinci ani. Munca grea nu a fost, din fericire, în zadar și a condus la o înțelegere complet nouă și fundamentală.

Așa a ajuns Standal la răspuns:
Marea majoritate a pacienților cu cancer al măduvii osoase dezvoltă oase perforate, dar nu toți. Standal a cerut și a primit probe de la pacienții cu pierdere osoasă. De asemenea, a prelevat probe și de la pacienți fără astfel de pierderi de masă osoasă.    
Cercetătorii au extras anticorpi din probe și au cultivat în laborator celulele care mănâncă oasele.
Când Standal a plasat celulele care mănâncă os în anticorpul pacienților cu perforații osoase, a descoperit că numărul de celule care mănâncă oase a crescut.
Când a introdus celulele care mănâncă os în anticorpul pacienților fără perforații osoase, a descoperit că numărul de celule care mănâncă os nu a crescut.

„Acest caz a devenit următorul lucru interesant de aflat”, spune Standal.

Anticorpul poartă un tip de zahăr care îl „decorează”, într-un fel. Zahărul are un efect asupra funcționării anticorpului. Standal  l-a găsit pe Manfred Wuhrer de la Centrul pentru Proteomică și Metabolică  al Centrului Medical al Universității Leiden din Olanda, un specialist în acest tip de zahăr, și i-a trimis probele.

Wuhrer a descoperit că persoanelor cu pierderi osoase le lipseau două molecule de zahăr aflat la capătul unui lanț lung din interiorul anticorpului.

„Era prea puțin zahăr”, spune Standal. Dar nici acest răspuns nu a fost suficient.

Deși s-a detectat o diferență între cele două grupuri, cercetătorii nu au putut confirma că exact moleculele de zahăr lipsă au fost motivul pentru care pacienții au dezvoltat mai multe celule care mănâncă oase. Au fost necesare mai multe experimente suplimentare.

Echipa de cercetare a mers la laborator și a pus mai mult zahăr în anticorp. Acest lucru nu a dus la mai multe celule care mănâncă oasele. Standal a făcut și contrariul, îndepărtând zahărul din anticorp, ceea ce a dus la creșterea  celulelor care mănâncă oasele.

Cercetătorii au avut apoi rezultate suficiente pentru a arăta că prea puțin zahăr poate fi decisiv pentru numărul de celule care mănâncă oase. Dar acest lucru nu este suficient în cercetarea medicală – cel puțin nu dacă scopul este de a folosi cunoștințele pentru a face medicamente.

Următorul pas a implicat experimente pe șoareci cu cancer a măduvii osoase. Șoarecii au fost împărțiți în două grupuri și li s-au administrat două tipuri diferite de apă cu zahăr. În teorie, un tip de apă cu zahăr ar duce la mai mult zahăr în anticorp.

“Teoria a funcționat efectiv. Șoarecii care au primit acest tip de apă cu zahăr au avut  perforații mai mici în țesutul osos. De asemenea, au dezvoltat mai puțin cancer”, spune Standal.

Acum, ea trebuie să efectueze mai multe experimente pe animale pentru a merge mai departe către un tratament care poate oferi pacienților cu cancer de măduvă o viață mai bună.

„Cred că ar putea fi realist să încercăm acest lucru pe un grup mic de pacienți în patru până la cinci ani”, spune Standal.

Soursa:

Norwegian University of Science and Technology. Original written by Anne Sliper Midling. Note: Content may be edited for style and length.

Referinta:

Therese Standal, Manfred Wuhrer, Tobias Slørdahl, Anders Waage, Anders Sundan, Glenn Buene, Kristine Misund, Stephanie Holst, Albert Bondt, Tonje Marie Vikene Nedal, Siv Helen Moen, Zejian Zhang, Vlado Kovcic, Marita Westhrin. Monoclonal immunoglobulins promote bone loss in multiple myeloma. Blood, 2020; DOI: 10.1182/blood.2020006045

Citate:

MLA ,Norwegian University of Science and Technology. “Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 October 2020. .

APA, Norwegian University of Science and Technology. (2020, October 9). Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar. ScienceDaily. Retrieved October 11, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm

Chicago, Norwegian University of Science and Technology. “Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm (accessed October 11, 2020).

………………………

Traducerea si adaptarea, Gh. Bejan.

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.